top of page

Yes de Pure Generaties (+ kids) zijn ook wel eens ziek..

Er zijn eigenlijk 2 vragen (opmerkingen) die ons met enige regelmaat (vooral in de Herfst/Winter) worden gesteld;


- "Jullie leven zo gezond, jullie zijn zelf vast nooit ziek?" of anders; "Hoe kan 't nou dat je verkouden/ziek bent, jij leeft toch zo gezond?"

- "Hoe ga je om met 't ziek zijn van je kinderen Kim? Heb je tips?"


(foto's van zieke kleine Kick & Fien..)


Wij snappen waar deze vragen vandaan komen en 't leek ons leuk hier een blog over te schrijven! Waarschijnlijk weten jullie allemaal al wel dat gezond leven uiteraard niet een immuniteit voor virussen inhoudt. Vooral via de kinderen (school), komen virusjes hier ook 't huis binnen. Om maar meteen met de deur in huis te vallen, die immuniteit moet je ook helemaal niet willen naar onze mening, want een virus doormaken, heeft wel degelijk een functie voor ons lichaam! Het maakt ons lichaam en ons immuunsysteem sterker en ruimt vaak ook een heleboel afvalstoffen op, beide heel wenselijk op z'n tijd..


Vooral de afgelopen tijd, waarin mensen minder contact hadden met elkaar, de scholen lange tijd dicht hebben gezeten, leek 't wel of kleine (verkoudheids-)virusjes niet meer bestonden he? Hier zijn we afgelopen jaar niet/nauwelijks verkouden of ziek geweest. Al tijdens afgelopen herfst/winter, spraken vele experts hier hun zorgen over uit.. Als dit langer aanhoudt, kan 't maar zo zijn dat we een zwakkere generatie mensen creëren, iets wat je uiteraard niet wenst..


Terug naar ons! JA wij zijn wel eens verkouden, hebben wel eens een zere keel en ook liggen we wel eens onder een dekentje met griep. Uiteraard vinden wij dit net als vrijwel iedereen, niet fijn op 't moment zelf, het komt nooit goed uit he.. Maar 't schoont wel lekker op, net zoals we vaak van anderen horen, vinden wij ook dat je je na zo'n proces van ziek zijn, zo lekker 'schoon' voelt weer! Vooral bij kinderen zie je heel vaak dat ze een enorme sprong in denken en doen maken door even ziek te zijn geweest!


Wat is 't verschil tussen ziek zijn toen wij niet zo 'bewust leefden' en ziek zijn nu?

  • Wij pikken niet elk virusje op wat voorbij komt via kinderen/mannen/cliënten etc.

  • Virusjes duren tegenwoordig veel korter als 'vroeger' (een hele week verkouden? Dat komt echt zelden tot nooit voor)

  • Virusjes leggen ons niet meteen 'plat', een beetje keelpijn/wat verkouden, maar niet meteen 1 grote ontsteking en (meer dan) een week lamlendig (we worden niet 'uitgeschakeld')


Samengevat maken we dus 't virus wel door, wat ons lijf sterker maakt, maar verdwijnen ze ook lekker snel weer en kunnen we ondertussen wel gewoon doorgaan met ons leven!


De 2e vraag is een vraag die ik (Kim) heel vaak gesteld krijg; "Hoe ga jij om met 't ziek zijn van je kinderen en heb je tips?" Ziek zijn, een verkoudheid doormaken, kinderziektes, allemaal dingen die bij 't leven horen. Zoals hierboven al gezegd; die je sterker maken als mens! Vooral voor kinderen is 't heel belangrijk om verkouden te zijn af & toe en virusjes door te maken. Wat ik 1 van de belangrijkste tips vindt; laat 't ziek zijn, er gewoon zijn! Onderdruk koorts niet, dit heeft een functie en vooral bij kinderen wil je graag dat 't immuunsysteem leert dit zelf op te lossen en zich te wapenen voor een volgende keer. Koorts is een middel van 't lichaam om ziektekiemen weg te werken, 't is niet iets wat onderdrukt hoeft te worden. Zo maak je, dat je vaak langer ziek blijft zelfs. Leer kinderen dat even niet zo lekker voelen, hoe vervelend ook, bij 't leven hoort. Leer dat rust nemen iets is wat dan op z'n plek is en niet even een paracetamol nemen en doorgaan.. Geef 't goede voorbeeld in deze! Naast dat je een kind kunt uitleggen waarom wat extra vitaminen slikken soms ook op z'n plek is.


(voorgaande niet te verwarren met kinderen die vaker ziek als fit zijn en van de ene verkoudheid in de andere gaan, dan is er wel daadwerkelijk iets aan de hand en is 't aan te raden om opzoek te gaan naar de oorzaak.. Dit kan evt dmv een EMB speekseltest (of bloedtest) voor kinderen, klik hier voor meer info..)


(en ook op latere leeftijd maakten de kids wat virusjes door..)


Het is uiteraard niet dat als mijn kinderen ziek zijn, dat ik zeg; 'he wat fijn voor je immuunsysteem, ga maar lekker liggen en succes ermee', er zijn natuurlijk heel veel natuurlijke 'huis-tuin-en keukenmiddeltjes' die je kunt inzetten op zo'n moment (zoals bijv deze). Net als (groot-)oma's wijsheden, altijd waardevol als tips van generatie op generatie worden doorgegeven!


Zo is 't altijd verstandig koorts in de gaten te houden en wanneer deze te hoog oploopt deze te koelen (evt mbv azijnsokjes). Bij een zere keel krijgen ze rauwe honing in de thee, een verstopte neus kun je ondersteunen met een neusdouche-spoeling, neusspray en evt stomen en hebben de kindjes diaree dan krijgen ze een geraspte appel met kaneel. Verder vertrouw ook op 't gevoel van je kind zelf; wil hij/zij direct na 't spugen weer eten, dan mogen ze dat van mij. Soms zijn dingen die in onze opinie gek zijn om dan te eten, juist de oplossing voor de maag die overstuur is.. (heel belangrijk ook om gevoel nooit te niet te doen door verstand vinden wij..) Omgekeerd; geeft een kind aan dat hij/zij niet wil eten, dan is dat best even prima. Sommige ouders willen er dan (met goede intenties) van alles instoppen, maar 't lijfje van je kind is dan echt even met belangrijkere zaken bezig als met voedsel verteren. Zolang je kind elke keer een paar slokjes water/thee wil drinken, is dat prima..


Deze producten hebben wij zelf altijd in huis en zetten we (extra of preventief) in bij virusjes bij onszelf en gedeeltelijk ook bij de kids:


- Vitamine D (of voor kids klik hier)


--> De groen onderstreepte producten en recepten in deze blog bevatten een link, waardoor je door erop te klikken, direct naar 't betreffende product in onze webshop gaat..(Als je je afvraagt waarom alleen de kinderen op de foto staan, deze foto's waren de enige zieke foto's die we konden vinden id What'sapp geschiedenis, deze werden naar oma gestuurd om te laten zien hoe zielig ze erbij zaten/lagen..)


(Tip: Eerder schreven wij al eens een blog over verkoudheid. Wellicht is dit ook interessant om te lezen voor je, klik op deze link!)(Uiteraard zijn de tips en adviezen in deze blog nooit een vervanging van medische zorg en dienen zij alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied..)

Comments


Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page