brrrrr alweer verkouden?
Verkoudheid is een onschuldige “ziekte” waar we allemaal een paar keer per jaar mee te maken krijgen. Op zich niet ernstig, maar wel vreselijk hinderlijk en je kunt je er behoorlijk beroerd door voelen: niet meer kunnen ademen door je neus, je niest 100 keer per uur, je hebt een schrale neus door het snuiten, je keel doet pijn en je bent zoooooo moe!!!
Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de keel, de bijholten en de neus. Je wordt verkouden door een besmetting met een virus.
Het virus krijg je meestal van een ander, hetzij indirect of direct. De directe manier is door middel van bijvoorbeeld een kus. Maar de meeste keren krijg je het virus indirect. Als iemand hoest (netjes met de hand voor de mond) gaat het virus in de hand zitten. Deze persoon geeft jou daarna heel vriendelijk een hand, en jij raakt met diezelfde hand even onbewust jouw mond aan en hoppa, ook jij hebt dan het virus te pakken.
Verkoudheid gaat in de meeste gevallen vanzelf weer over, maar in de tussentijd kun je je behoorlijk beroerd voelen. Zelfs zo vervelend, dat verkoudheid één van de grootste oorzaken is van ziekteverzuim op het werk of op school. De besmetting duurt over het algemeen 5 tot 7 dagen, en in een enkel geval wat langer. Volwassenen hebben 2 tot 4 x per jaar last van verkoudheid, terwijl kinderen tot wel 12 x per jaar hiervan last kunnen hebben.
Verkoudheid komt NIET van de kou!
Het is beslist waar dat verkoudheid in veel gevallen in de winter voorkomt, maar de kou is niet de oorzaak van de verkoudheid. Verkoudheid is immers een virus en heeft niks met de temperatuur te maken.
Hier spelen waarschijnlijke andere zaken mee die de verkoudheid veroorzaken in de winter en het najaar: Zodra de winter inzet, en het wordt buiten kouder, blijven de mensen over het algemeen meer binnen en wordt het huis minder gelucht (ventilatie!). Hierdoor kunnen virussen zich veel gemakkelijker verspreiden dan onder de zomerse omstandigheden.
Ook kunnen virussen langer blijven leven buiten het lichaam, dankzij de kou en de vochtigheid. Hierdoor is de kans groter dat ze een nieuwe gastheer/gastvrouw vinden. Een ander punt wat meespeelt is het feit dat de kou de bovenste luchtwegen nauwer maakt, waardoor het immuunsysteem minder zou kunnen werken.
Als je verkouden bent, gaat je lichaam antistoffen aanmaken waardoor het virus bestreden wordt. Als je dan weer helemaal beter bent, ben je nog jaren en jaren immuun voor dat verkoudheidsvirus.
HEEL FIJN , maar als je weet dat er honderden verschillende verkoudheidsvirussen zijn, wordt je de volgende keer gewoon met een ander virus besmet..
Bij een verkoudheid, kun je natuurlijk gewoon lekker doorwerken (zoals ik altijd doe ) en doen wat je normaal gesproken zou moeten doen, maar dat is niet erg slim. Een verkoudheid lijkt dan misschien wat onschuldig, maar je kunt je er behoorlijk vervelend van voelen. Het is dus zaak om in het begin van de verkoudheid direct actie te ondernemen om erger te voorkomen.
Het heeft beslist GEEN ZIN om direct naar de huisarts te hollen, want die kan ook niks anders doen dan te zeggen dat je eventueel vitamine C moet nemen en een paar nachten goed moet slapen.
Wat zou je nu zelf kunnen doen zonder meteen naar de medicijnen te grijpen?
Water drinken: Zodra je merkt dat er een verkoudheid op komst is, kun je het beste beginnen met veel water te drinken. Op deze manier hydrateer je je eigen lichaam waardoor overtollig slijm heel efficiënt afgevoerd kan worden (laat koffie en alcohol even staan, want dit werkt namelijk averechts, deze onttrekken juist het vocht aan het lichaam).
Gorgelen met een zoutoplossing: Het klinkt misschien een beetje vreemd, en het smaakt ook niet echt geweldig, maar gorgelen met een zoutoplossing werkt zeker in je voordeel. Het is niet zo dat het virus direct gedood wordt, maar doordat je slijm wegspoelt en je het water uit je keelweefsel onttrekt, zal het virus minder kans krijgen om door te zetten. Ook je neus hiermee spoelen geeft verlichting en maakt het leven voor het virus erg lastig.
Een flinke eetlepel honing: Een aloud recept van grootmoeder: Een flinke eetlepel honing. Dit stilt de pijn, verzacht de keel en maakt de verkoudheid wat draaglijker. Dit geldt uiteraard NIET voor hele jonge kinderen.
Rust, rust, rust…: Ook al is het ‘maar’ een verkoudheid, toch is het verstandig om thuis te blijven en rust te nemen.
Blijf niet hangen achter je laptop of voor de TV, maar rust ook echt uit. Laat je lichaam zichzelf kunnen concentreren op herstel, zonder dat er energie nodig is voor andere zaken. Met name stress is ‘killing’ voor het immuunsysteem.
Vitamine C: Vitamine C kan een verkoudheid niet voorkomen, maar het kan wel ondersteunen wel als je vitamine C inneemt als de verkoudheid opkomt. Citroen uitpersen en mengen met warm water (en eventueel honing) is een bron van vit C. Natuurlijk kun je even snel een goedkoop vitaminepilletje halen, maar het beter om natuurlijke, of natuur-identieke vitamines in te nemen
Groente eten: Voldoende groenten eten is altijd van groot belang, maar als je verkouden bent, mag je hier nog even extra op letten. Blijf gewoon doorgaan met gezond eten, ook al voel je je niet lekker. Als je niet goed eet,zou je veel vatbaarder kunnen worden voor een virus zoals verkoudheid.
Wees voorzichtig met suiker: Als je veel suiker eet, kun je extra vatbaar zijn voor virussen zoals een verkoudheid. Ook voor je algemene gezondheid is het beter om je suikergebruik te matigen én ook de snelle koolhydraten achterwege te laten!
Hygiëne: Om verkoudheid te voorkomen, moet je toch een aantal regels van hygiëne in acht nemen. Was wat vaker je handen, zeker als je veel in openbare ruimtes bent, of veel met bus of trein reist. Dit hoef je natuurlijk niet te overdrijven, maar wat betere hygiëne is nooit verkeerd.
Op het moment dat je al verkouden bent, gelden dezelfde regels: was je handen regelmatig! Als je bijvoorbeeld moet hoesten, hou dan niet netjes je hand voor je mond....waarna je die aardige meneer even een hand gaat geven ...op deze manier verspreid het virus zich heel erg snel, maar hoest bijvoorbeeld op je arm of in de binnenkant van je elleboog!
Grootmoeders tip: Een gesneden ui naast je bed leggen, opent je luchtwegen! Het klinkt misschien wat raar, maar volgens heel veel reacties helpt het echt.
Gewoon proberen, want oma (ik )zegt ook: ‘baat het niet, dan schaadt het niet…’ (en je ruikt het zelf toch niet )
Ga NIET je neus snuiten: Huh?? Niet je neus snuiten? Dat is gek! Maar het is beslist waar. Je kunt beter je neus ophalen om het slijm weg te halen, dan je neus te snuiten.
Als je veel en hard je neus snuit, lopen je voorhoofdsholtes vol waardoor ze gaan ontsteken. Als je moet snuiten, doe het dan voorzichtig, maar beter is om gewoon je neus op te halen.
Stoombad: Een stoombad dood niet direct het virus, maar het verruimt wel je luchtwegen en het verlicht je hoest.
Een stoombad met bijvoorbeeld tijm of eucalyptus kan wonderen doen voor jou. Hoewel je na het stoombad nog steeds verkouden bent, voel je je wel direct beter doordat je weer ‘normaal’ kunt ademen.
Het is wel belangrijk om het stoombad tenminste 10 minuten vol te houden.
Neem tussendoor een oppepper: Als je tussendoor een onbedaarlijke trek krijgt, kun je het beste een stevige kom KIPPENBOUILLON nemen. Niet uit een pakje, maar gewoon de echte! Je zult zien dat je je daarna direct wat beter voelt. Kippenbouillon zou ontstekingsremmend kunnen werken.
Knoflook eten: Uit een onderzoek is gebleken dat mensen die knoflook aten, sneller van de verkoudheid af waren dan de mensen die géén knoflook aten. Hoe dit precies in elkaar steekt, wordt nog verder onderzocht, maar het feit ligt er. Doe dus gerust een paar extra teentjes in de pastasaus. Je proeft het toch niet!
Verkoudheid kun je nooit 100% voorkomen, maar als je een verkoudheid aan voelt komen, is het verstandig om direct actie te ondernemen.
Doe je dit niet, dan krijgt het virus de kans om zich behaaglijk in je lichaam te nestelen, met alle gevolgen van dien voor jou en je omgeving!
Vaak krijgen wij de vraag welke supplementen 't beste kunnen ondersteunen om een verkoudheid buiten de deur te houden en is hij al aanwezig, te kunnen verkorten en/of minder heftig te kunnen laten verlopen. We zetten ze hieronder op de rij:
- Neusspray: Neusspray van planten-extracten die met een gerust hart vaker en gedurende een wat langere tijd kan worden gebruikt (kan ook ondersteunen bij pollen in de lucht!)
- Luchtwegensiroop: De siroop bevat maar liefst zeven plantextracten, die stuk voor stuk een verzachtende invloed op de luchtwegen en de keel kunnen hebben. Luchtwegen siroop kan helpen om vrijer te ademen en de keel tot rust te brengen
- Koning Winter: Kan 't afweersysteem bevorderen, zou tijdens een verkoudheid/griep kunnen werken als natuurlijk paracetamol
- Zink: Kan een belangrijke rol spelen voor 't immuunsysteem en is een antioxidant
- D3: Kan een belangrijke rol spelen voor 't immuunsysteem en in ons afweersysteem
- Vitamine C: Kan 't immuunsysteem ondersteunen en is een antioxidant
Tip: de groen onderstreepte producten zijn door aan te klikken direct bestelbaar in onze Pure Generaties webshop!
Uiteraard zijn de tips en adviezen (+ de verschillende supplementen) in deze blog nooit een vervanging van medische zorg en dient deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.