top of page
Stress?

Stress?

In tijden van stress neemt meestal onze trek in koolhydraten en daarmee de kans op overgewicht toe. In tijden van stress dalen onze neurotransmitters. Zeker een tekort aan serotonine (ons 'feel good' stofje) zet ons aan tot snaaien en zin in zoet. De banaan en avocado bevatten stoffen waaruit we onze neurotransmitters kunnen aanmaken. Dus hop in de smoothie die avocado en banaan en voel je 'gelukkig' en als je gelukkig bent heb je wilskracht en dan ga je niet snaaien en dat...maakt je gezonder!

Wist je dit...?

Wist je dit...?

Magnesium en vit D3 hebben een bijzondere samenwerking binnen ons lichaam. Voor beide is het belangrijk dat ons lichaam van de juiste hoeveelheid is voorzien. Magnesium reguleert de vit D levels in ons lichaam. Hierdoor heeft het een essentiële rol in de aanmaak én omzetting van vit D. Dat betekent dat wanneer je een laag vit D gehalte hebt, magnesium deze helpt verhogen en andersom ook; ervaar je juist een hoog vit D gehalte? ook dan helpt magnesium deze te verlagen. Als dát geen teamwork is!

Miso, wat is dat eigenlijk?

Miso, wat is dat eigenlijk?

Japanners noemen miso Umami, wat de vijfde smaak betekent. Zij doen dit omdat miso een heel andere smaak heeft dan de vijf basissmaken die er zijn (zoet, zuur, zout én bitter). Miso is een gefermenteerd gerecht dat dat bestaan uit sojabonen, zout en granen. Fermenteren betekent het omzetten van biologische materialen met behulp van bacteriën, celculturen of schimmels. Miso bevordert de darmflora en de spijsvertering. De meest klassieke bereiding van miso is in de soep.

Pompoen!

Pompoen!

Pompoenen zijn rijk aan vezels en arm aan vet. Ze bevatten de volgende gezonde voedingsstoffen: Bèta caroteen Magnesium Kalium Ijzer Zink Vitamine A Vitamine C. Door de vele vezels heeft pompoen een stimulerend effect op de darmen. De pompoen is familie van de komkommer en courgette. Niet alle pompoensoorten zijn geschikt om te eten, sommigen zijn alleen voor de sier. Als ezelsbruggetje kun je dit onthouden: snijd je de pompoen open en zitten er pitten in? Dan is het een eetbare pompoen.

Koude gare aardappel

Koude gare aardappel

Wat is het voordeel van het eten van koude, gare aardappelen? Bij afkoeling gaan de zetmeelmoleculen samenklonteren. Er komen druppeltjes water tussen de moleculen. Dit geeft een stevigere substantie. Dit zetmeel vertraagt de stijging van de bloedsuikerspiegel en voedt nuttige bacteriën in de dikke darm. Deze bacteriën zorgen voor boterzuurvorming, die zeer gunstig is voor de zuurgraad in de darmen. Dit geldt ook voor koude gare rijst en pasta!

Ananas!

Ananas!

Ananas is een veelgebruikt ingrediënt in het Moermandieet, voornamelijk vanwege de bromelaïne. Deze eiwitachtige stof, die vooral in het hart van de ananas zit, is een polpulair voedingssupplement. Het stimuleert de spijsvertering, bevordert de eiwitvertering, werkt ontstekingsremmend en vochtafdrijvend, het vermindert de groei van bepaalde tumoren en het beïnvloedt de slijmlaag rondom kankercellen, waardoor ze beter bestreden kunnen worden. De ananas is rijp als ze oa glanzende 'ogen' heeft!

Joepie, een ei mag er weer bij!!!

Joepie, een ei mag er weer bij!!!

Je lichaam maakt cholesterol als belangrijke bouwstof van het lichaam zelf. Als er cholesterol uit de voeding wordt aangeleverd, wordt de lichaamseigen productie gewoon verlaagd. Daarom heeft het ook weinig zin om voedingsmiddelen die cholesterol bevatten, zoals eieren, uit het menu te weren. Er is aangetoond dat zelfs 20 eieren per week eten het cholesterolpeil niet echt beïnvloedt. Integendeel: eieren verzadigen vanwege hun hoge eiwitaandeel en stimuleren daarmee zelfs het afvallen!

Hoofdpijn

Hoofdpijn

Hoofdpijn zit niet in de hersenen (daar zitten geen pijnzenuwen) maar in de bloedvaten, de hersenvliezen, aangezichtsspieren, neusbijholten en de huid. Een griepvirus, hoge bloeddruk, te weinig vocht, vergiftiging (alcohol, suikers, e-nrs) zorgen er mede voor dat er hoofdpijn of migraine optreedt. Bij hoofdpijn is er vaak sprake van een relatie met de werking van de lever en de basis kan liggen in de weerstand van de darmen.

Smoothies

Smoothies

Smoothies zijn heerlijk én gezond. Maar ze zijn vooral gezond als er iets van vet (kokosolie, olijfolie, avocado) aan toegevoegd is.Dit houdt de bloedsuikerspiegel in balans en dat is de basis van gezondheid.

Margarine

Margarine

Margarine is ooit uitgevonden om de troepen van goedkoop broodsmeersel te voorzien. Napoleon zocht een goedkoop product dat mee kon op schepen en veldtochten zonder te bederven, zoals boter altijd wel deed. Na veel geknutsel kwam men met de margarine. En het is waar, het schift nog steeds niet en is lekker lang houdbaar. Een van de gouden regels van gezonde voeding is: eet alleen voeding dat ook daadwerkelijk kan bederven. Zelfs mieren kruipen hier met een grote boog omheen!

Citroenmelisse

Citroenmelisse

Citroenmelisse (thee) verzacht keelpijn. Het werkt kalmerend en slaapverwekkend. Het helpt tegen angst, nervositeit en depressie omdat het een positief effect heeft op het zenuwstelsel. Dagelijks 2 tot 3 kopjes werkt ondersteunend. Het remt de vrijmaking van histamine wat gunstig is bij allergieën en astma. Het verzacht maag- en darmkrampen en menstruatieklachten. Een heerlijk geurend kruid!

Detox

Detox

Door oa verkeerde eetgewoonten kan onze spijsvertering overbelast raken. Ons lichaam kan dan onvoldoende de afvalstoffen afvoeren. Wanneer het lichaam teveel afvalstoffen opgeslagen heeft, kunnen gezondheids problemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn; vermoeidheid, hoofdpijn, verkoudheid (slechte weerstand), hormoonproblemen en spijsverterings klachten. Een detox, oftewel een reinigingskuur kan veel van deze problemen oplossen!

Limoen

Limoen

In limoen zit limonine, een anti-oxidant, die kankercellen in een vroeg stadium kan stoppen in hun ontwikkeling. Gelijkwaardige stoffen uit bv groene thee blijven ongeveer 5 uur in het bloed zitten. Limonine blijft maar liefst 24 uur in het bloed zitten. Deze stof is dus veel actiever werkzaam tegen kankervorming. Limonine helpt je lichaam in optimale conditie te houden en geeft je daarbij energie!!

Meloen

Meloen

Meloen is rijk aan een stof die een belangrijke rol speelt bij de prikkeloverdracht in onze hersenen én in onze darmen (acethylcholine). Meloen is van alle vruchten het rijkst aan lycopeen (rode kleurstof E 160d). Lycopeen werkt preventief tegen kanker, geeft minder kans op hart- en vaatziekten, werkt aderverkalking tegen, vermindert de schade van de zon. Ook bevat meloen bètacaroteen, de voorloper van vitamine A, die voor een goede weerstand zorgt en erg belangrijk is voor goed zicht.

bottom of page