top of page

Noten; gezond of caloriebom?

Dat is toch vaak de ‘hamvraag’! Noten worden vaak aangeraden als bijvoorbeeld gezond tussendoortje, maar aan de andere kant horen we ook met regelmaat adviezen dat ze veel calorieën bevatten, zwaar verteerbaar zijn en een verzurend effect hebben. Wat is nou waar en welk advies over noten willen wij aan jullie geven? Dat lees je in deze blog..Waaruit bestaan noten?

Noten bevatten met name veel eiwitten, ijzer, vitamine E, B-vitaminen en magnesium. Noten bestaan voor ongeveer de helft uit vet. Dat klinkt voor veel mensen als ‘ongezond’, echter mensen die ons volgen, weten dat wij een groot onderscheid maken tussen ‘gezond’ en ‘ongezond’ vet. Uiteraard worden we van buitenaf ook vaak bang gemaakt voor vetten, want waarom zijn er anders zoveel producten in de supermarkt te vinden die groots adverteren met oa ‘0% vet’? In ’t verleden dachten mensen (en ‘geleerden’) dat je van vet hart- en vaatziekten krijgt en overgewicht, uiteraard zit er een kern van waarheid in als je ’t hebt over de ‘ongezonde’ gefabriceerde vetten; de transvetten. Gelukkig weten we nu dat we als mensen vetten nodig hebben om energie uit te halen en dat we ook vetten nodig hebben om (lichaams-)vet te verbranden. Noten zijn een natuurlijk product en mits je kiest voor de ongebrande, ongezouten variant, zijn ze een perfecte bron om energie, mineralen en vitaminen uit te halen.

In onderstaand overzichtje staat hoeveel energie (calorieën), onverzadigd vet en verzadigd vet een aantal verschillende nootsoorten bevatten. Omdat alle noten een andere samenstelling hebben, adviseren wij in principe altijd om gemengde noten te eten of je gebruik qua soorten goed af te wisselen. Zo krijg je ’t beste van elke soort binnen!

Nootsoort Amandelen

Aantal 10

Calorieën 120

Onverzadigd vet (gram) 10

Verzadigd vet (gram) 1


Nootsoort Hazelnoten

Aantal 10

Calorieën 70

Onverzadigd vet (gram) 7

Verzadigd vet (gram) 0


Nootsoort Pistachenoten

Aantal 10

Calorieën 60

Onverzadigd vet (gram) 4

Verzadigd vet (gram) 1


Nootsoort Cashewnoten

Aantal 10

Calorieën 120

Onverzadigd vet (gram) 8

Verzadigd vet (gram) 2


Nootsoort Walnoten

Aantal 10

Calorieën 250

Onverzadigd vet (gram) 22

Verzadigd vet (gram) 2


Nootsoort Pecannoten

Aantal 10

Calorieën 140

Onverzadigd vet (gram) 13

Verzadigd vet (gram) 1


Nootsoort Paranoten

Aantal 3

Calorieën 70

Onverzadigd vet (gram) 5

Verzadigd vet (gram) 2

Een hele korte toelichting over verzadigde en onverzadigde vetten is hier wellicht wel op zijn plek, omdat je in ’t overzichtje kan zien dat dit ook enorm verschilt per noot-soort. Veel mensen denken dat verzadigde vetten niet gezond zijn en onverzadigde vetten wel, dit klopt niet. Dit ligt niet zo zwart-wit. Heel kort kunnen we zeggen dat we beide vet-soorten nodig hebben, alleen de transvetten niet, deze kun je beter vermijden. Tegenwoordig laten veel wetenschappelijke onderzoeken ook zien, dat ’t niet de vetten zijn waar we bang voor moeten zijn en moeten vermijden, maar juist suiker. Juist toen de industrie begon met vetten uit producten te halen, staken vele (lichamelijke-)aandoeningen de kop op. Wil je hier meer over weten en de onderzoeken inzien? Google eens..

Caloriebom?

In de tabel kun je zien dat noten uiteraard voor calorieën zorgen wanneer je deze eet. Buiten dat wij niet adviseren om naar calorieën te kijken per dag wat je binnenkrijgt, of zou moeten krijgen, is ’t wel handig om enige kennis te hebben over voedingsmiddelen die veel calorieën (energie) leveren en waarvoor je dus meer moet verbranden als je deze tot je neemt. Zo kun je al snel tot de conclusie komen, dat je van noten niet teveel moet eten als je wil afvallen. Want voor afvallen dien je meer te verbranden, dan wat je binnenkrijgt aan energie. Toch zijn er veel onderzoeken die aantonen dat je gerust een handje noten als tussendoortje kan eten, wanneer je wil afvallen en vele onderzoeken die aantonen dat mensen die zichzelf dingen verbieden binnen een dieet of levensstijl, juist minder snel afvallen omdat ’t dieet minder goed vol te houden is. Ook kunnen mensen die een dieet volgen minder vitaminen en mineralen uit hun voeding halen, omdat ze letterlijk vaak minder eten en zijn noten een prachtige bron om hier toch in te voorzien. Zoals gezegd hebben moeten we (gezonde) vetten tot ons nemen om vet te kunnen verbranden!

Wanneer noten eten?

Noten kun je uiteraard verwerken in je ontbijt of in gezonde baksels, maar eigenlijk is ’t beste advies om als je toch een tussendoortje verkiest, deze dan te laten bestaan uit noten. Dit omdat noten niet veel koolhydraten bevatten en je bloedsuikerspiegel dus nagenoeg stabiel blijft. Na ’t eten van noten als tussendoortje, zal gedurende langere tijd geen hongergevoel optreden. Ook voorkóm je door noten te eten, een hongergevoel. Noten werken namelijk erg verzadigend door de hoeveelheid eiwit, vet en vezels die ze bevatten. Ook zijn noten een prachtige vleesvervanger, nog beter gezegd een volwaardige vleesvervanger, dit door alle inhoudsstoffen. Vegetariërs en veganisten hebben er veel baat bij, regelmatig noten toe te voegen aan hun voedingspatroon!

Hoeveel noten ‘mogen’ we nu eten?

Wij adviseren om een klein handje noten per dag toe te voegen aan je voedingspatroon, dit komt neer op 40-60 gram. Waarom niet meer? Dit heeft te maken met de hoeveelheid calorieën, de zwaardere vertering en de verzuring (zuur-base-evenwicht) die noten kunnen geven. Hanteer je deze richtlijn dan zit je helemaal ‘save’ en kan je lichaam profiteren van alle gezondheidsvoordelen van noten.


Als ’t goed is hebben we inmiddels door alles hierboven, al antwoord gegeven op de vraag in de titel van deze blog, maar we vatten ’t nog even samen; Noten behoren tot 1 van de gezondste tussendoortjes die je kunt eten, met name door de essentiële voedingsstoffen die noten bevatten. Wel is ’t van belang om te kiezen voor een onbewerkte (ongezouten, ongebrande) variant en af te wisselen met soorten of een mix te eten. Als onderdeel van een gezonde lifestyle of ‘gezond dieet’ (bestaande uit natuurlijk en onbewerkte voeding) kunnen ze bijdragen aan gewichtsverlies en helpen bij ’t verlagen van risicofactoren voor vele chronische ziektes en bijdragen aan een lang gezond leven.


Kortom; noten zijn dus met name gezond boven caloriebom, mits je de adviezen omtrent soorten en hoeveelheid ten harte neemt!

Uiteraard hebben we nog een heerlijk receptje voor jullie om ’t eten van noten te stimuleren, helaas vergt ’t eindresultaat wel enige discipline, want probeer hier maar eens af te blijven! ;-) --> Tamari-nootjes!

In onze webshop vind je veel producten waar noten in zijn verwerkt, zoals deze heerlijke repen, deze traktatie en wat dacht je van onze superlekkere en smeuïge notenpasta? (zonder pinda dus, want dat is geen noot..) (--> door op de groene woorden te klikken, link je meteen door naar de webshop!)Uiteraard zijn de tips in deze blog (+ de producten) nooit een vervanging van medische zorg en dient deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Comments


Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page