top of page

Herfstige pompoencake! (glutenvrij/lactosevrij/exorfinevrij)



Jaaaaa we zitten weer in 't seizoen van de pompoen!

Heerlijk om een soepje van te maken, of geroosterd uit de oven, maar ook ontzettend geschikt om te verwerken in je havermoutje en 'baksels'! Waarom is pompoen nou zo ontzettend gezond:


- Bomvol bètacaroteen wat oa zorgt voor een goede weerstand en is goed voor de ogen, botten, tanden, huid

- Vitamine A, C

- IJzer, kalium, zink

- Bevat veel vezels (en weinig calorieën) en geeft daardoor lang een goed verzadigd gevoel


Genoeg redenen om pompoen vaak op 't menu te zetten!

Het recept voor de Pure Generaties pompoen-cake heeft een upgrade gekregen en is nu ook glutenvrij en nóg lekkerder! ➡ glutenvrij ➡ lactosevrij ➡ (geraffineerd) suikervrij ➡ exorfinevrij (als je niet meteen de hele cake in je eentje opeet dan hé..)

Ingrediënten:


- +/- 8 eetlepels gesmolten extra vierge kokosolie 

- 1 theelepel baking soda + net geen halve uitgeknepen bio citroen

- 350 gr pompoen (vriezer) 

- 1 theelepel suikervrij vanille-extract

- 2 theelepel Ceylon kaneel

- 2 theelepel speculaas/koekkruiden

- 100 gram amandelmeel

- 150 gram havermout 

- 3 bio eitjes 

- 1/2 theelepel keltisch zeezout

- handje pompoenpitten (gebruik je de pitten die direct uit je pompoen komen, rooster deze dan wel even kort in een koekenpan)


Benodigdheden:


- Stoompan of kookpan + vergiet

- Steelpannetje

- Bakvorm

- (Staande-)mixer


Werkwijze:


Stoom de blokjes pompoen tot ze zacht zijn, bij mij duurde dit met de diepvries-variant ongeveer 12-15 minuten. Prak de blokjes met een vork tot een moes. Zet dit even apart.


Doe de kokosolie in een steelpannetje en laat langzaam smelten. Zet als 't is gesmolten de warmtebron uit.


Weeg de meelsoorten, doe hier de kruiden vast bij en roer goed door.


Pak de dadels, verwijder de pitten en snij deze in hele kleine 'reepjes'.


Klop de eieren op met een (staande) mixer, tot ze schuimen.


Verwarm de oven vast voor op 160 graden.


Voeg nu de meel-mix toe aan de geprakte pompoen, daarna voeg je beetje bij beetje de gesmolten kokosolie toe, voel zelf even aan of 't bij 7 of 8 eetlepels een goede consistentie heeft, de kokosolie wordt als 't ware 'opgenomen'. Roer daarna de opgeklopte eieren door 't beslag. Als laatste roer je de gesneden dadel-stukjes erdoor.


Nu gaan we 't baking-soda mengsel maken, zodat je cake lekker gaat rijzen en luchtiger wordt. Knijp de 1/2 citroen uit en voeg de baking-soda toe en roer door, dit gaat behoorlijk bruisen. Voeg dit mengsel toe aan 't beslag.


Stort 't beslag in de vorm, top af met de pompoenpitten en zet voor ongeveer +/- 45 minuten in de oven.



Tips:


- Varieer gerust met meelsoorten, maar bedenk wel dat melen vaak niet 1 op 1 vervangbaar zijn. Kokosmeel vraagt bijvoorbeeld om veel meer vocht..

- Laat de cake (grotendeels) in de vorm afkoelen om de vorm te behouden

- Eet de cake gerust als ontbijt of lunch en niet alleen als tussendoortje, de cake is voedzaam genoeg!

- Invriezen is geen probleem, snij in plakjes en je kunt op elk moment genieten van een plakje! (oké na ontdooien dan hé..)


Tip: De groen onderstreepte producten zijn direct bestelbaar in onze webshop!

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page