top of page

De kracht van (edel)stenen!


Wanneer je een blog ziet staan met deze titel, wat is dan ’t eerste dat in je op komt? Bevestigd dit jouw eigen gedachten of kennis óf ben je sceptisch en denk je ‘dat moet ik eerst even lezen’?

Wij zijn allebei overtuigd van de kracht en werking van stenen, of we ’t nou specifiek hebben over edelstenen, barnsteen of bijvoorbeeld Himalaya-zoutsteen (lamp). Waarom? Omdat we letterlijk dagelijks ervaren en hebben ervaren wat ’t voor ons kan doen en bijvoorbeeld ook voor mijn (Kim) zoontje Kick en dochtertje Fien.

Graag nemen we jullie in de blog een klein stukje/beetje mee in de wereld van de stenen, hun specifieke werking en betekenis en stellen we een aantal producten uit onze webshop voor die je wellicht interesseren na ’t lezen van deze blog!

Onstaan van (edel)stenen

Alle (edel)stenen hebben 1 ding gemeen; ze zijn ontstaan vanuit de aarde, ’t is de natuur die hier z’n werk doet, hier komt geen mensenhand aan te pas.

Dit alleen al maakt stenen zo bijzonder, want de aarde kan zélf dus prachtige (krachtige) stenen maken, een onbewerkt product!

De mensenhand komt pas kijken bij ’t zoeken naar deze prachtige schatten en ’t eventueel ‘oppoetsen’ van ruwe stenen tot de prachtige exemplaren zoals wij ze kennen. Uiteraard is het ontstaan een heel langzaam en complex proces, juist dat maakt ze extra bijzonder.

Werking van (edel)stenen

Zonder al te wetenschappelijk te worden, kun je er kort gezegd vanuit gaan dat ons lichaam kan reageren op de energie en trilling van de steen.

Dit kan omdat ons lichaam ook bestaat uit energie en dus uit trillingen.

Alles is energie; herkenning!

Onze hersenen herkennen deze trillingen vanuit energie en zetten biochemische reacties in werking die ons lichaam beïnvloeden.

Hierdoor gaan er processen in werking in ons lichaam die wat doen op vele vlakken zoals fysiek, emotioneel maar ook spiritueel.

Als we stenen bij ons dragen reageert ons lichaam en dus ons biochemische systeem daarop.

Wat is de kracht van (edel)stenen

Elke (edel)steen heeft zijn/haar unieke eigen bijzonder eigenschappen, energie en frequentie.

Met spiritueel gezien maar 1 doel; dat je er profijt van hebt in positieve zin; jouw lichamelijk in balans brengen.

Met als gevolg dat jij zou kunnen groeien en bepaalde punten psychisch of lichamelijk kunnen helen.

Eigenlijk kun je zeggen dat (edel)stenen je terug kunnen brengen naar een soort ‘basis’ uitgangspunt, weer echt handelen vanuit jezelf, zonder invloed van buitenaf.

Sommige stenen versterken elkaars werking, bijvoorbeeld: Amethist, Rozenkwarts en Bergkristal, ook wel de ‘gouden driehoek’ genoemd.

Welke steen past bij mij?

Vaak kies je intuïtief al voor de (edel)steen die ’t beste bij je past, dit kan zijn omdat je voelt dat je naar een bepaalde steen wordt ‘getrokken’, maar ’t kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een bepaalde kleur maar niet los kan laten.

Ik (Kim) heb ooit ervaren dat ik wou kiezen voor een mooie passende kleur in een ketting met oa edelstenen, maar dat ik een kleur die ik normaal nooit zou kiezen, maar in mijn gedachte bleef en ik daarom moeilijk een keuze kon maken.

Na overleg met iemand die meer kon vertellen over de specifieke werking van deze stenen, begreep ik waarom die ‘afwijkende’ kleur voor mij niet uit mijn gedachte ging. Gelukkig bleef ik bij m’n gevoel en koos toch die kleur en daar ben ik tot op de dag van vandaag nog heel erg dankbaar voor.

Als je lichaam een bepaald ‘tekort’ heeft, kan dit ook heel duidelijk naar voren komen in je keuze voor een bepaalde steen.

Kies je online een steen uit, laat dan rustig de omschrijving op je inwerken en bekijk goed de foto’s, laat ’t desgewenst even inwerken en maak op een later tijdstip je keuze (bij ons is ’t uiteraard ook mogelijk langs te komen in Borne).

Uiteraard blijft ’t altijd uitproberen/ervaren of deze steen daadwerkelijk de werking heeft waar je op hoopte, wellicht speelden bij je keuze ook weer andere processen mee.

Ook heb je natuurlijk een sterk wisselende behoefte tijdens je leven en de processen die je doorgaat en blijft ’t natuurlijk afstemmen wat op welk moment ’t beste bij je past en je kan ondersteunen op ’t gewenste vlak.

Hoe blijven stenen krachtig?

Bij stenen is ’t van groot belang dat ze met regelmaat ontladen worden van de negativiteit die ze opgenomen hebben.

Je kunt dit vergelijken met een spons waarmee je schoonmaakt; uiteindelijk is hij verzadigd met ‘vuil’ en dien je ‘m helemaal uit te spoelen.

Dit kun je op diverse manieren doen:

 • Onder koud stromend water (let op! Niet elke (edel)steen kan dit aan, lees je goed in)

 • Met salie rook of heilig hout

 • Met hematiet steentjes

Na ’t ontladen is ’t ook belangrijk de steen weer op kracht te laten komen en dus op te laden, ook hier zijn diverse manieren voor:

 • In ’t licht van de (volle) maan leggen

 • Bij bergkristal leggen

 • In ’t zonlicht leggen (let op! Niet elke (edel)steen kan dit aan, lees je goed in)

 • Even in de volle aarde leggen/begraven

Een aantal stenen uitgelicht

Rozenkwarts Deze steen wordt gezien als de steen van de liefde. Niet alleen de romantische liefde, maar ook de liefde voor familie en vrienden, spirituele liefde en uiteraard de liefde voor jezelf. De steen helpt je liefde aan te trekken en om je open te stellen voor ’t ontvangen van liefde. Het bevordert vergeving, empathie, compassie en tolerantie. De steen helpt je van jezelf te houden en jezelf te accepteren zoals je bent. Ook werkt de steen kalmerend bij boosheid, angst of stress en ’t bevordert de geestelijke rust en emotionele genezing na bijvoorbeeld trauma’s of verlies. Zet je een rozenkwarts in een ruimte, dan zal deze zorgen voor liefde, harmonie en rust in de ruimte. Lichamelijk gezien zou de steen een positieve werking kunnen hebben op ’t hart en de bloedvaten, hoge bloeddruk, longen, vruchtbaarheidsproblemen, duizeligheid, galblaasproblemen, slaapstoornissen en stressgerelateerde klachten en aandoeningen (burn-out). De steen is ook heel geschikt voor baby’s en kinderen. Past uitermate bij de sterrenbeelden Stier en Weegschaal.


Gele Jade In Azie en vooral in China is Jade de meest populaire steensoort. Jade reinigt, beschermd (voornamelijk lichamelijk) en zorgt voor harmonie en evenwicht. Ook wordt gezegd dat Jade ervoor zorgt dat je welvaart, geluk en voorspoed aantrekt. Jade ondersteunt om emoties los te laten en stimuleert ze de zelfredzaamheid. Het is een goede steen om bij je te dragen tijdens een reis of vakantie voor extra bescherming (tegen letsel). Fysiek gezien helpt zou de steen kunnen helpen bij ’t reinigen van ’t lichaam, brengt lichamelijke systemen in balans en kan dus gifstoffen helpen verwijderen uit ’t lichaam. Zou een positieve werking op nieren/bijnieren, zenuwstelsel, reumatische klachten, sinusitis, infecties, menopauze, oogziekten, slechte spijsvertering, vruchtbaarheid en bevalling kunnen hebben. Past uitermate bij ’t sterrenbeeld Weegschaal, Ram, Tweeling en Stier.


Witte Jade Aan witte jade worden over ’t geheel genomen dezelfde eigenschappen toegekend als de Gele Jade. De specifieke beschrijving bij Witte Jade is dat deze steen symbool staat voor zuiverheid en sereniteit. Het is een sterk helende traumaverwerker. De steen zorgt voor harmonie en evenwicht. Trekt voorspoed aan en helpt om zowel mentaal als fysiek in balans te komen. Witte Jade versterkt contact met hogere energieën en lichtwezens (engelen).


Obsidiaan Obsidiaan is ontstaan uit snel afgekoeld lava en wordt dus gevonden in vulkanische gebieden. Het is een opaak zwarte, glasachtige steen, soms met witte, grijze of rode vlekjes. Obsidiaan is een sterk inzicht gevende en reinigende steen en stimuleert persoonlijke ontwikkeling door (zelf)inzicht en ’t opruimen van ‘bagage’ vanuit ’t verleden. Het brengt de waarheid, de kern en/of de oorzaak van dingen (ziekte) en verdrongen/weggestopte emoties naar boven. Obsidiaan kan als spiegel werken en helpt ontdekken wie men werkelijk is, maar kan dus ook minder positieve eigenschappen van de persoon naar voren brengen. Obsidiaan kan angst, blokkades, trauma’s en beperkende gedrags- en denkpatronen verminderen. Omdat de steen vrij krachtig kan werken, is ’t soms raadzaam deze alleen in te zetten als de persoon in kwestie genoeg steun heeft om emoties die eventueel loskomen te verwerken. Obsidiaan kan beschermen tegen psychische aanvallen, kan negatieve geestelijke (en/of spirituele) invloeden verminderen en negatieve energie uit de omgeving op (straling) wegnemen. Obsidiaan bevordert helderheid van geest en verscherpt je zintuigen. Fysiek kan obsidiaan: pijnstillend, kramp opheffend, spijsvertering stimulerend, ontgiftend werken en zou 't de doorbloeding in ’t lichaam kunnen verbeteren. Door deze laatste eigenschap kan de steen ook verwarmend werken voor mensen met chronisch koude handen en voeten. Obsidiaan past met name goed bij de sterrenbeelden Steenbok en Schorpioen.

 • Barnsteen Barnsteen is een gefossileerd, verhard dennenhars. Barnsteen is een krachtige reinigende steen die negatieve energie en pijn omzet in positieve energie en daardoor evenwicht brengt en stabiel, creatief en vrolijk maakt. Barnsteen zou kunnen worden gezien als een natuurlijke pijnstiller en kan ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Wanneer ’t door de lichaamstemperatuur opwarmt, begint ’t barnsteen-zuur te verdampen en kan ’t ontstekingsreacties tegengaan. Het zou bij uitstek de pijn bij het doorkomen van tanden en kiezen bij kinderen kunnen verminderen. Bij baby’s en hele kleine kinderen is de werking nog groter als de moeder de Barnsteen eerst gedragen heeft. Barnsteen zou klachten/problemen aan de alvleesklier, lever en schildklier kunnen verlichten. Barnsteen kan beschermen tegen neerslachtigheid, stress en depressie en zou een heilzame werking kunnen hebben op astma, zenuwpijn, griep, hoesten, malaria, rugpijn, gewrichtsklachten en de ziekte van Lyme. Barnsteen zou een positieve werking kunnen hebben op de maag, darmen, milt, nieren, keel, galblaas, slijmvliezen en de genezing van wonden bevorderen. Barnsteen mag gecombineerd worden met andere edelstenen en kun je (als sieraad) bij je dragen of enige tijd op de plek leggen waar de werking nodig is. Geadviseerd wordt om Barnsteen gedurende een langere tijd te dragen voor een optimaal effect.

Zelf heb ik (Kim) echt een verschil gezien bij Kick vanaf ’t moment dat hij een barnsteen kettinkje ging dragen, in eerste instantie ingezet ter ondersteuning bij doorkomende tandjes/kiesjes, maar ik (wij) zagen een verandering in zijn totale gedrag; onrust in z’n lijfje was na een korte periode dragen weg en hij was veel relaxter en vrolijker. Tot ongeveer 4 jaar heeft Kick een kettinkje gedragen, daarna was 't niet meer nodig en is 't heel natuurlijk op 't nachtkastje blijven liggen. (Een kleine opmerking voor ’t dragen van kettinkjes bij kinderen; doe deze tijdens ’t slapen altijd af en controleer elke keer voor ’t omdoen of er geen defect is!)

 • Himalaya-zoutsteen (lamp) Himalaya-zout is hoog in sodium chloride en kan een positief effect op het menselijk lichaam hebben. Het kan het lichaam helpen ontgiften, ondersteunen bij een goede ademhaling en zou je een ontspannen gevoel kunnen geven. In het geval van een himalaya-zoutsteen lamp, wordt dit zout verwarmd en dit opwarmen zorgt ervoor dat ongewenste ionen (die aanwezig zijn in je leefruimte, denk aan bijvoorbeeld straling), gereinigd worden. Zonder te diep in te gaan op een technisch verhaal, kun je ervan uitgaan dat de lamp vooral positieve ionen aantrekt en negatieve ionen weer afgeeft aan de lucht, waardoor er meer zuurstof in de ruimte kan komen. De kleur van een zoutlamp maakt erg rustig en geeft een ontspannen gevoel. De lamp doet ’t ook erg goed naast een computer of televisie vanwege de positieve (dat zijn de niet-fijne) ionen die deze elektrische apparaten creëren.

We hopen dat jullie ’t leuk vonden wat meer te lezen over (edel-)stenen en over de eigenschappen die bepaalde stenen met zich meebrengen.


In onze webshop hebben we diverse edelstenen-armbandjes, barnsteen armbandjes en kettinkjes en himalaya-zoutsteenlampen (ook stopcontact (nacht)-lampjes), je vindt ze door op onderstaande link te klikken:
Uiteraard zijn edelstenen (+ barsteen + Himalaya-zoutsteen) nooit een vervanging van medische zorg en dienen zij alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Bij vragen over deze blog of bepaalde stenen, stuur ons gerust een berichtje of mail naar daphne@puregeneraties.nl

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
bottom of page