top of page

Curcuma, MSM, Rhodiola en nog meer....


Volgens het Nationaal Nieren Fonds leden 1,7 miljoen Nederlanders in 2018 aan chronische nieraandoeningen vanwege pijnstillers (NSAID's) zoals ibuprofen en aspirine.

Nog schokkender is dat nierfalen slechts één van de risico's zou kunnen zijn van Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, Naproxen, Zaldiar en aspirine..

Toch kun je deze pijnstillers kopen ZONDER recept!

In februari 2018 heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) Albert Heijn opgedragen om onmiddellijk te stoppen met de verkoop van zware pijnstillers zoals Diclofenac, Ibuprofen en Naproxen omdat deze de kans op een hartaanval of beroerte aanzienlijk zouden kunnen vergroten.

Daarbij hoef je deze pijnstillers niet lang te nemen om gevaar te lopen.

Het IVM waarschuwt dat het risico op een hartaanval of een beroerte al vanaf de eerste WEEK na het nemen van een pijnstiller kan optreden, zeker wanneer je ouder dan 50 bent.

Als voedings- en suppletietherapeut is het confronterend om zoveel cliënten te zien die vertrouwen op pijnstillers (NSAID's) om hun pijn te verlichten.

De meeste van hen zijn zich niet bewust van de eventuele risico's van deze medicijnen.

Als voeding- en leefstijlverandering niet snel genoeg verlichting geeft (of kan geven) van oa pijn dan grijpen de meesten toch weer naar bovengenoemde middelen.

Daarom ga ik, als mij daarom gevraagd wordt, bij chronische (pijn-) klachten ook een supplementen-advies uitbrengen en wel een met de volgende ingrediënten:

Werelds krachtigste natuurlijke pijnstiller groeit in de hete, zanderige bodem van Zuidwest-India —> CURCUMA!

De moderne geneeskunde begint nu in te zien wat traditionele Indiase genezers al duizenden jaren weten: kurkuma zou wel eens de krachtigste pijnstiller van de natuur kunnen zijn.

Alleen al in de afgelopen 25 jaar zijn er meer dan 3.000 onderzoeken uitgevoerd naar de gezondheidsvoordelen van kurkuma en zijn werkzame bestanddeel, curcumine.

Wist je dat rugpijn, nekstijfheid, gezwollen vingergewrichten, pijnlijke heupen en knieën, migraine en bijna elke vorm van pijn meestal één enkele, verborgen oorzaak hebben?

Die oorzaak is vaak ‘chronische ontsteking’.

Normaal gesproken is een ontsteking een goede zaak. Het is een natuurlijk onderdeel van je immuunsysteem en de beste verdedigingslinie van je lichaam tegen ziekte en kwaaltjes.

Soms gaat je immuunsysteem echter met de ontstekingsvorm door en ontstaat chronische ontsteking.

Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, Naproxen, Zaldiar, aspirine en andere pijnstillers verlichten de pijn door de chronische ontsteking te verminderen.

Het probleem is echter dat veel onderzoeken laten zien dat 't ook mogelijk zou kunnen zijn dat deze pijnstillers het risico op nierfalen, een hartproblematiek, een beroerte en misschien nog wel erger.. zouden kunnen verhogen!

Een paar jaar geleden testten wetenschappers 12 verschillende niet-steroïde anti-inflammatoire middelen. Ze wilden zien welke de beste waren in het verminderen van pijnveroorzakende ontstekingen.

Deze wetenschappers testten pijnstillers zoals Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, Naproxen, Zaldiar, aspirine, evenals natuurlijke geneeswijzen zoals resveratrol en kurkuma.

Ze ontdekten dat Ibuprofen, Diclofenac, Dafalgan, Naproxen, Zaldiar, en aspirine de MINST krachtige ontstekingsremmende middelen waren.

KURKUMA (als een curcumine-extract) was de MEESTE KRACHTIGE bij het verminderen van ontstekingen.

Er zijn honderden andere studies die bewijzen dat kurkuma - en in het bijzonder de werkzame stof curcumine - één van de veiligste, meest effectieve pijnstillers is die de mens kent.

Heb je bijvoorbeeld moeite om 's morgens uit bed te komen vanwege teveel pijn? Kost het je een uur of twee voordat jouw gewrichten en spieren loskomen voordat je de dag kunt beginnen?

Een overzicht van 8 klinische onderzoeken die zijn gepubliceerd in het Journal of Medicinal Food bewijst dat kurkuma je zou kunnen helpen door de pijnklachten te verminderen of zelfs weg te nemen!

In één van deze klinische onderzoeken kregen 124 mannen en vrouwen van middelbare leeftijd, allemaal met ochtendstijfheid, gezwollen gewrichten en moeite met wandelen zonder pijn, 800mg curcumine per dag gedurende 2 maanden.

Aan het einde van het proces van twee maanden hoefden deze mannen en vrouwen niet langer een uur of twee te wachten om hun lichaam elke ochtend 'op te warmen'.

In plaats daarvan werden ze wakker met een fris gevoel, uitgerust en met minder ochtendstijfheid in hun gewrichten. Ze ervaarden minder pijn, minder zwelling, minder moeite met wandelen of de trap op lopen.

Gelukkig blijkt uit studies ook dat kurkuma net zo effectief is bij het verlichten van kniepijn als bij het verlichten van andere vormen van pijn.

In één onderzoek verdeelden wetenschappers 107 mannen en vrouwen met kniepijn in twee groepen.

Eén groep nam dagelijks Ibuprofen.

De andere groep kreeg een dagelijkse dosis kurkuma.

Zes weken later testten wetenschappers leden van beide groepen.

Wetenschappers testten deze mannen en vrouwen om te zien hoeveel kniepijn ze ervaarden tijdens het wandelen en het op en neer gaan van een trap.

Ze ontdekten dat de groep die kurkuma kreeg, evenveel pijnverlichting ervaarden als de groep die Ibuprofen innam.

In onze webshop hebben wij een supplement met als hoofdbestanddeel Curcuma.

Maar het bevat meer, veel meer...nl:

MSM:

Als voedingssupplement is MSM vooral populair geworden als pijnstiller en ondersteunend middel bij aandoeningen van het bewegingsapparaat zoals osteoartritis (artrose), (reumatoïde) artritis, (sport)blessures en RSI (repetitive strain injuries) fibromyalgie, tendinitis, bursitis, carpaaltunnelsyndroom en lage rugpijn.

Daarnaast is MSM met succes toegepast bij allergieën (hooikoorts, astma), auto-immuunziekten (myastenia gravis, systemische lupus erythematodes), emfyseem, interstitiële cystitis en systemische sclerose.

Volgens professor Jacob is MSM de veiligste en meest effectieve pijnstiller bij chronische pijnklachten.

In vijfentwintig jaar tijd heeft hij het toegepast bij bijna twintigduizend patiënten met chronische pijnklachten.

Uit gegevens van de Oregon Health & Science University is gebleken dat de meerderheid van de patiënten baat had bij MSM.

Volgens dit zelfde onderzoek heeft MSM niet de nadelen van reguliere pijnstillers; het is veilig en heeft nagenoeg geen bijwerkingen.

Bovendien zou er geen gewenning optreden, waardoor de dosering niet telkens moet worden verhoogd.

De meeste mensen die MSM gebruiken melden dat ze zich lichamelijk en geestelijk fitter gaan voelen.

De pijnen waartegen MSM effectief zou kunnen zijn: lichamelijk letsel door ongevallen, gewrichtsaandoeningen (osteoartritis, reumatoïde artritis), fibromyalgie, rugpijn, hoofdpijn, migraine, spierpijn, spierkramp, slijmbeursontsteking (bursitis), peesontsteking (tendinitis), RSI (repetitive strain injury), carpaaltunnelsyndroom, sportblessures, whiplash en littekens.

WITTE WILG:

Over Knotwilg zeggen ze dat 't een ontstekingswerende en pijnstillende werking heeft en deze is niet alleen te verklaren door te zeggen dat er salicylzuur in zit.

Het komt door een synergie van salicaten, polyfenolen en flavonoïden plus de manier waarop deze stoffen worden omgezet in de darmen.

Polyfenolen zouden daarbij bovendien het kraakbeen kunnen ondersteunen.

Verder zouden de catechinen ervoor kunnen zorgen dat het als antioxidant zou kunnen werken en daardoor ondersteunen bij reumatische aandoeningen.

In de fytotherapie worden medicijnen op basis van knotwilg voorgeschreven bij de volgende indicaties:

 • Artrose, artritis,

 • Chronische lage rugpijn,

 • Milde hoofdpijn,

 • Jicht, spierpijn

 • Zweren,

 • Wonden,

 • Roodheid,

 • Wratten


RHODIOLA:

Rhodiola wordt gezien als een adaptogeen kruid, wat betekent dat het voor meer balans in het lichaam zou kunnen zorgen en zich kan aanpassen aan extreme situaties.

Dit doet het kruid voornamelijk doordat het de stressrespons kan verminderen, waardoor er onder andere minder cortisol vrijkomt.

Dit zou er vervolgens weer voor kunnen zorgen dat het lichaam minder wordt belast en dat onder meer ook de bloeddruk lager blijft en de weerstand daardoor zou kunnen verbeteren.

Ook voor sporters zou Rhodiola een zeer positieve werking kunnen hebben, het kan namelijk ondersteunend werken tav 't uithoudingsvermogen.

Andere voordelen van Rhodiola zouden kunnen zijn:

 • stress vermindering

 • lagere cortisol belasting

 • verbetering van bijnieruitputting

 • betere bloeddruk

 • verbeterde weerstand

 • verbeterde hormonale werking van het lichaam

 • meer uithoudingsvermogen

 • minder spanningshoofdpijn en migraine

 • gunstige invloed op ziekte van Parkinson

Veel mensen hebben tegenwoordig last van langdurige stress.

Dit kan allerlei gevolgen voor het lichaam hebben, zo kan de bloeddruk stijgen, evenals de bloedsuikerspiegel en kunnen er meer hormonen vrijkomen in het lichaam.

Allerlei organen zoals de lever, de hypothalamus en de bijnieren zouden hierdoor overbelast kunnen worden. Daardoor zou er als gevolg meer kans op bijvoorbeeld een depressie kunnen zijn en ook zou een verminderde weerstand daar een gevolg van kunnen zijn.

Het adaptogene kruid Rhodiola kan een beschermende invloed op deze organen hebben. Doordat stress veel invloed zou kunnen hebben op het immuunsysteem en Rhodiola stress kan verminderen, kan deze combinatue een positieve invloed op de weerstand hebben.

Rhodiola in een dosis van 350-650 mg zou kunnen zorgen voor een betere balans in hormonen zoals dopamine en serotonine in het lichaam.

Het kan onder andere de hypothalamus en de bijnieren helpen bij de aanmaak van deze hormonen.

Rhodiola zou ook het transport van de voorlopers van serotonine (bijvoorbeeld tryptofaan en 5HTP) naar de hersenen toe kunnen verbeteren.

Zo zou je kunnen concluderen dat Rhodiola een positieve invloed ten opzichte van een depressie heeft, aangezien deze vaak wordt veroorzaakt door een tekort aan serotonine.

Serotonine wordt voor 80% aangemaakt in het maagdarmkanaal, voor 10% in het bloed en slechts 2% in de hersenen.

Er wordt gesteld dat Rhodiola kan zorgen voor 30 procent meer serotonine in het lichaam, doordat het de afbouw van het serotonineniveau tegengaat.

Het zou daarom kunnen worden gezien als een natuurlijk antidepressivum die het cortisol gehalte kan verlagen in perioden van stress.

Een tekort aan tryptofaan gaat samen met een tekort aan serotonine. Doordat rhodiola het serotonine gehalte kan verhogen, zou het ook invloed kunnen hebben op vaatvernauwingen die een rol kunnen spelen bij onder andere MIGRAINE/ ANDERE HOOFDPIJNEN. Rhodiola kan het dopamine gehalte in het lichaam verhogen, je zou daarbij kunnen denken bij Parkinson, wat een ziekte is waarbij het dopaminegehalte is verlaagd..

ROZEMARIJN:

Rozemarijn zou bacteriedodende eigenschappen kunnen hebben en daardoor kunnen doorwerken in het bloed.

Het bloed kan dan worden gereinigd door rozemarijn, net als de lever.

Door een betere leverfunctie kunnen bijv eczemen minder snel ontstaan.

Daarnaast zou rozemarijn koortsverlagend kunnen werken.

Het zou spierpijn en reumatische pijnen tegen kunnen gaan, doordat de opeenhopingen van gifstoffen en vrije radicalen die hiervoor verantwoordelijk zijn eventueel sneller worden uitgeschakeld als je regelmatig rozemarijn eet of drinkt.

Zoals veel groene kruiden kan rozemarijn behulpzaam zijn tegen maagkrampen en andere spijsverteringsproblemen.

Als laatste in deze indrukwekkende opsomming, zou rozemarijn de schimmelinfectie candida kunnen genezen doordat het schimmels zou kunnen elimineren.


RESVERATROL:


Resveratrol is een vetoplosbaar polyfenol (subgroep stilbenoïden) dat planten aanmaken ter bescherming tegen schimmels, virussen, bacteriën, insecten, uv-straling en beschadiging.


Resveratrol heeft onder meer antioxidatieve, ontstekingsremmende, antivirale, antibacteriële en neuroprotectieve (zenuwweefselbeschermende) eigenschappen.


Resveratrol activeert het enzym SIRT-1 (sirtuïne-1) met metabole effecten die vergelijkbaar zijn met calorierestrictie. Calorierestrictie is geassocieerd met een langer en kwalitatief beter leven en verlaging van de kans op kanker, neurodegeneratieve ziekten, auto-immuunziekten, hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, leververvetting, metabool syndroom en diabetes type 2.Ben je benieuwd geworden welk supplement ik mijn cliënten vaak aanbied?


(Uiteraard zijn supplementen zoals Beschermd & Vitaal nooit een vervanging van medische zorg en dienen zij alleen ingezet te worden als hulpmiddel.

Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied).

Populairste blogs
Eerder geplaatst