Worteltaart a la Pure Generaties! (glutenvrij/lactosevrij/exorfinevrij/notenvrij)


Worteltaart, echt daar kun je mij voor wakker maken! Als ik 't ergens op de menu-kaart zie staan, begin ik al te kwijlen, maar helaas zijn die varianten vrijwel nooit weggelegd voor mij. Ze bevatten tarwe en vaak ook nog lactose en dan hebben we 't nog niet over de hoeveelheid suiker...


Hoogste tijd voor een Pure Generaties variant vinden wij! Dus ik ging aan de slag. Deze keer met kokosmeel dus dat vergt wat uitproberen voor je de perfecte substantie hebt. Maar ik hou van een uitdaging!


Deze worteltaart is:


- Glutenvrij

- Lactosevrij

- (Geraffineerd) Suikervrij

- Notenvrij

- Exorfinevrij (mits je niet de hele taart in je eentje opeet!)


Ingrediënten:

- 200 gram geraspte wortel

- 8-10 medjool dadels

- 6 eieren

- 120 ml extra vierge kokosolie (gesmolten)

- 50 gram kokosmeel

- 1 theelepel Ceylon kaneel

- 1 theelepel speculaaskruiden

- 1/2 theelepel keltisch zeezout

- 1/2 theelepel baking-soda + 1 theelepel citroensap

- 1/2 theelepel suikervrij vanille-extract

- optioneel 75 gram walnoten in stukjes


Benodigdheden:

- springvorm (die van mij is 19 cm met een keramische coating)

- bakpapier

- oven

- rasp

- spatel

- keukenmachine (of staafmixer)

- (staande)mixer

- steelpannetje

- grote kom + klein bakje


Bereiding:

1. Schil de wortels en rasp deze zo fijn als jij wil, ik vind persoonlijk dat 't erg lekker is, als je echt nog wel wat stukjes wortel tegenkomt in je taart, dus rasp ze grof. Doe 't bakpapier onderin de springvorm en vet de randen in met wat kokosolie.


2. Pak de keukenmachine en pureer de dadels met 1 ei en 't vanille-extract in de keukenmachine tot een pasta.


3. Klop de overige 5 eieren met een mixer op tot ze luchtig zijn. Ondertussen kun je vast de kokosolie smelten in een pannetje en afmeten tot 120 ml.


4. Weeg 't meel af en voeg de kruiden vast toe. Zet ook alvast een klein bakje klaar met daarbij een halve citroen, een lepeltje en de baking-soda. Doe hier verder nog niets mee!!


(verwarm nu de oven voor op 175 graden!)


5. Spatel de dadel-puree voorzichtig door de opgeklopte eieren. Vervolgens voeg je beetje bij beetje 't meel-mengsel toe. Blijf voorzichtig spatelen en laat 't even staan zodat 't kokosmeel 't vocht wat kan absorberen. Voeg daarna de gesmolten (ietwat afgekoelde) kokosolie toe en spatel wederom voorzichtig door.


6. Roer de geraspte wortel door je beslag en voeg walnoten toe als je dat lekker vindt. Let op: Maak nu met 1 theelepel uitgeperste citroensap en een halve theelepel baking soda een bruisend 'goedje', dit voeg je als allerlaatste toe aan je beslag (dit zorgt dat je taart lekker gaat rijzen!)