top of page

SIBO, je hoort er steeds vaker over, maar wat is het eigenlijk...?

SIBO betekent Small Intestinal Bacterial Overgrowth.

Oftewel een overgroei van bacteriën in de dunne darm. Bij SIBO zijn er teveel bacteriën aanwezig in de dunne darm, deze bacteriën kunnen voor gezondheidsproblemen zorgen. In de dikke darm is het normaal om veel bacteriën te hebben.

Maar in gezonde dunne darmen hoort het aantal darmbacteriën laag te zijn.


Die bacteriën die daar dus niet horen, eten ook nog eens mee van de belangrijke vitamines en mineralen, die je dan dus niet meer kan gebruiken waardoor er tekorten kunnen ontstaan.

Helaas wordt er niet snel aan SIBO gedacht als je met vervelende en/ of langdurige buikklachten hulp zoekt.


Wat zijn de symptomen van SIBO?

· Buikpijn en/of krampen

· Obstipatie

· Diarree

· Afwisseling van obstipatie en diarree

· Voedselovergevoeligheid

· Vermoeidheid

· Vettige/plakkerige ontlasting

· Gasvorming

· Overdreven winderigheid


Dit lijstje lijkt heel erg overeen te komen met het lijstje aan klachten wanneer je de stempel Prikkelbaar Darm Syndroom of PDS hebt gekregen.

Dat kan ook wel kloppen want onderzoeken laten zien dat mensen met PDS eigenlijk vaak last hebben van SIBO. Wanneer deze mensen specifiek behandeld werden op de overgroei in de dunne darm, melde 75% van deze mensen dat hun klachten verdwenen.


De diagnose Prikkelbaar Darm Syndroom krijg je nadat er onderzoek is gedaan naar je darmklachten, maar helaas geen resultaat heeft opgeleverd.


De sterke overeenkomsten met PDS zoals buikpijn of gasvorming zijn niet het enige wat je merkt van SIBO, de gevolgen gaan nog wat dieper.

Voedsel wat je een paar uur eerder hebt gegeten, wordt in de dunne darm vermengd met spijsverteringssappen zodat het afgebroken kan worden en essentiële voedingsstoffen en vitamines en mineralen opgenomen kunnen worden in het lichaam.


Wanneer hier teveel bacteriën mee gaan doen, dan gaan zij al deze belangrijke voedingsstoffen gebruiken voor eigen consumptie. Ze leven op voedsel wat eigenlijk voor jou bestemd was (als extra bedankje produceren ze extra gassen).

Deze veroorzaken een opgeblazen gevoel, buikpijn, en overmatige winderigheid.


Dat is nog niet alles, want omdat nu de vertering én opname verstoord is in je dunne darm, kan het zijn dat er tekorten ontstaan.


Enkele voorbeelden van vitamine- en mineralen tekorten:


· Ijzer

· Calcium

· Vitamine A

· Vitamine D

· Vitamine E

· Vitamine K

· Vitamine B12

· Magnesium

· Zink


Wanneer hier ernstige tekorten in ontstaan, kan SIBO dus indirect ook zorgen voor bloedarmoede, afname in cognitieve functie, zwakte, vermoeidheid, laaggradige-ontstekingen en daardoor weinig energie, je altijd maar moe en futloos voelen of zorgen voor een algeheel verzwakt immuunsysteem.

Wat zijn de oorzaken van SIBO?

Weinig bacteriën in de dunne darm en heel veel in de dikke darm (zo hoort het). Een gezond lichaam is niet dom, alles werkt en gebeurd precies op die manier met een reden.

Als ons verteringssysteem (de darmen) goed werkt en alles in de juiste balans is, dan kunnen de bacteriën zich niet thuis gaan voelen in de dunne darm. En als er bij SIBO “opeens” teveel bacteriën in de dunne darm zitten dan heeft dat natuurlijk een reden.


Het eten in je maag komt in contact met maagzuur en voornamelijk eiwitten beginnen hier al te verteren. Bv al het vlees dat je hebt gegeten wordt in de maag in kleinere stukjes geknipt door het zuur. Daardoor kunnen deze kleine stukjes eiwitten verderop in de darmen beter worden opgenomen.Maar nog een ander belangrijk onderdeel van het maagzuur is dat het bacteriën kan doden.

Bacteriën vinden dat niet fijn als ze in een bad met maagzuur belanden. Hoe beter de kwaliteit van het maagzuur des te beter het zijn werk kan doen.


Je krijgt altijd bacteriën binnen, dat kan via eten, maar doordat je speeksel doorslikt, want in je neus en mond zitten ook veel bacteriën. Dit is allemaal niet zo erg, want je lichaam heeft daar prima afweersystemen voor. Maar, dan moet je het niet gaan onderdrukken met bijvoorbeeld maagzuurremmers.


Een andere veel onderzochte oorzaak van SIBO is een verminderde darm-bewegelijkheid.

Door samentrekkende bewegingen duwen je darmen het voedsel steeds verder naar beneden, totdat het er een keer uitkomt op de wc. Door verschillende oorzaken kan die bewegelijkheid verstoort raken. Als het voedsel daardoor te lang in de dunne darm blijft hangen, kan het daar gaan gisten en of rotten. Een prima voedingsbodem voor bacteriën dus.

Er zijn bacteriën die uit onze voeding gassen kunnen produceren. Waaronder ook methaan gas. Nu lijkt het erop dat deze methaan-gassen, naast klachten als een opgeblazen gevoel of krampen, ook ervoor zorgen dat de darmen minder bewegelijk worden. Dit lijkt ook vaak samen te gaan bij mensen met PDS-C. Oftewel de vorm van PDS waarbij vaak Constipatie (verstopping) wordt gezien.

Uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van bepaalde kruiden een net zo goed effect heeft, maar dan wel met minder bijwerkingen.

Je moet dan denken aan:

 • oregano-olie

 • knoflook (of allicine als je niet goed reageert op knoflook)

 • gember

 • berberine

 • zwarte walnoot

 • kruidnagel

 • pepermuntolie

 • artemisia

 • olijfblad

In onze webshop vind je het volgende supplement; SIBO-go van Living Nutrition dit supplement kan je op weg helpen met het helen van de SIBO.


Daarnaast is het een goed idee om je voeding aan te passen. Voeding waar je darmen blij van worden en voeding wat niet zo lekker is voor je darmen even te laten staan. Denk aan het FODMAP dieet. Dan haal je voor een bepaalde tijd bepaalde voedingsproducten weg zodat de darmen niet meer teveel geprikkeld worden en even de kans krijgen om te herstellen.


In onze volgende blog gaan we uitgebreid in op het FODMAP-dieet.


Zou je in de tussentijd graag een beeld krijgen van jouw gezondheid en specifiek de gezondheid van je darmen dan zou een EMBloedtest een mooie optie voor je kunnen zijn.


Uiteraard zijn onze producten en adviezen nooit een vervanging van medische zorg en dienen deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied..

Comments


Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
bottom of page