Recensie SELF LOVE TALK!
Al een hele tijd volgen wij Merel Teunis, een expert (en ervaringsdeskundige!) op 't gebied van zelfliefde.
Eigenlijk op nog meer gebieden, want als je haar volgt op social @healthywanderlust zie je veel meer voorbij komen, ook van voeding en verzorging weet Merel veel.
Zelfliefde is een hot-item en toen Merel hier een podcast over opnam werd deze enorm vaak beluisterd en gedeeld.
Geweldig dat zij al deze kennis onlangs gebundeld heeft in haar eerste boek 'Self Love Talk'!
Een vooral praktisch boek, wat zelfliefde uit de 'zweverige' hoek haalt.
Superleuk dat Kosmos-uitgevers ons 't e-book stuurde, want we waren enorm benieuwd! Lezen jullie Kim's review mee in deze blog?
Voor dat ik begin met een uiteenzetting van de hoofdstukken van 't boek, is 't denk ik belangrijk te weten, dat dit geen boek is wat je stap voor stap moet volgen en dan heb je een liefdevolle relatie met jezelf, of iets dergelijks.
Nee, dit boek lees je, laat je op je inwerken, eventueel maak je wat opdrachtjes die erin staan en dan pik je die dingen eruit die jou aanspreken, waar jij wat mee kunt en dan creëer je jouw eigen liefdevolle levensstijl.
Inhoud boek:
Het boek bestaat uit 6 delen met daarin verschillende hoofdstukken:
· Deel 1 --> Wat is zelfliefde
· Deel 2 --> De relatie met jezelf
· Deel 3 --> De relatie met anderen
· Deel 4 --> Het belang van de juiste selfcare
· Deel 5 --> Een krachtige en positieve mindset
· Deel 6 --> Streven naar een gezond lichaam
In deze review ga ik niet hoofdstuk voor hoofdstuk 't boek doorlopen, maar deel ik de dingen die mij 't meest zijn bijgebleven door heel 't boek heen, wel (zoveel mogelijk) in volgorde van de hoofdstukken.
Wat is nou zelfliefde, volgens Merel is dat jezelf 't beste gunnen en dit durven creëren, zelf verantwoordelijkheid nemen!
Dit staat met name bij vrouwen vaak op een laag pitje.
Ik herken dat wel, eerst de zorg voor 't gezin en daarna vaak pas denken aan jezelf, of 't zelfs helemaal vergeten totdat de 'nood aan de man (vrouw) is'..
Zelfliefde is zo belangrijk, 't zorgt voor balans in je leven.
We staan, vooral tegenwoordig, veel 'aan', maar we mogen ook heel bewust af en toe 'uit' staan, dat is zelfliefde.
Merel deelt hierbij haar eigen ervaring qua altijd 'aan' staan, wat er met haar gebeurde en dat 't noodzaak was te veranderen hierin.
Er moest gedwongen meer balans komen.
Ze kwam erachter dat de belangrijkste relatie in 't leven die met jezelf is!
Vergelijken met anderen doen we allemaal en daarnaast herkennen veel mensen vast de 'inner-criticus' (dat stemmetje).
Deze 2 samen doen iets met een mens, 't vormt je.
Wat je je mag afvragen in deze; Leef je zoals je wil leven, of zoals je denkt dat 't moet? Dit is een hele herkenbare vraag voor mij.
Deze vraag had ik mijzelf jaaaaaren geleden mogen (moeten) stellen, maar dit deed ik niet, met alle gevolgen van dien..
Een mooi stuk aan 't begin van 't boek gaat over 't feit of we misschien ook gewoon niet leren hoe we goed voor onszelf mogen zorgen.
Leren we wat zelfliefde is, hoe we kunnen ontspannen, hoe we om kunnen gaan met emoties en mindfull met zaken om mogen gaan?
Dit komt iig niet aan bod op scholen, of iig niet genoeg en ook vanuit opvoeding is hier vaak bij kinderen onvoldoende aandacht voor.
Merel is zelf afgestudeerd pedagoog en kwam in haar werkveld veel kinderen tegen die dit niet hadden geleerd.
Zij pleit voor meer aandacht op scholen voor dit soort onderwerpen, naast de huidige lesstof.
Self-care/zelfliefde is populair aan het worden, bedrijven spelen hier op in, Merel geeft aan dat dit een valkuil kan zijn.
Self-care/zelfliefde is zoveel meer dan alleen met een maskertje op in bad met een lekkere olie.
Uiteraard kan dit een onderdeel zijn, maar 't is natuurlijk vooral een gehele mindset. "Zelfliefde is ontdekken waarom 't zo ontzettend belangrijk is om goed voor jezelf te zorgen én dit jezelf te gunnen" dit heeft alles te maken met een stuk eigenwaarde! Zelfliefde is geen eindstation, 't is niet zo dat je na 't lezen van dit boek iets gecreëerd hebt en klaar, nee 't is iets waar je constant mee bezig bent bewust en onbewust.
Een basis van jouw leven.
Waar begin je nou als je zelfliefde wil creëeren in jouw leven?
Merel legt uit dat dit een proces is, waarbij je begint met vaker stilstaan bij jezelf en hier een automatisme van maken.
Luisteren naar je lichaam, voelen waar je behoefte aan hebt, voor jezelf zorgen..
In hoofdstuk 6 (deel 2) geeft Merel aandacht aan het punt zelf-kritiek.
Ze legt uit dat dit echt als een bedreiging wordt ervaren door je lichaam. Het zet letterlijk 't verdedigings-systeem aan (reptielenbrein), waardoor adrenaline en cortisol (stress-hormoon) worden aangemaakt.
Is dit systeem te vaak en te lang in werking en wordt dus continue oa cortisol aangemaakt, dan legt je lichaam je op een gegeven moment plat, 't schakelt je uit.
Op zo'n moment kun je spreken van een burn-out.
Zo kan 't dus zijn dat je door te streng voor jezelf zijn en bepaalde overtuigingen en ideeën hebben, je je gezondheid onderuit kan halen.
Het mooie is dat je door oa zelfliefde te ontwikkelen, je de stress niet gaat verbannen (enige mate van stress is goed en soms zelfs noodzakelijk), maar in balans komt.
Door zelfcompassie te ontwikkelen, maak je oxytocine aan, ons gelukshormoon, wat weer een enorm positieve invloed heeft op je gemoedstoestand.
Wat ontzettend mooi om dit te weten hè? Ik denk dat oa dit voor mensen een 'zetje' kan zijn om tot actie over te gaan en zelfliefde hoger op hun prioriteiten-lijstje te zetten.. (bovenaan??)
Een onderwerp wat naast zelfliefde ook een hot-item is, is body-positivity.
Merel geeft aan dat dit zeker een vorm van zelfliefde is. Niet alleen naar jezelf maar ook naar anderen.
Dat laatste vind ik heel belangrijk dat dat ook wordt belicht, want als we oordelen hebben over anderen, zegt dat ook iets over hoe we met onszelf omgaan toch? Uiteraard zijn er dagen dat je niet staat te jubelen voor de spiegel om hoe je eruit ziet, maar dit hoort er ook bij, 't gaat erom hoe je daarmee omgaat en Merel geeft hier fijne tips voor.
In hoofdstuk 7 behandelt Merel een onderwerp waardoor dit boek zeker verschilt van andere boeken over zelfliefde.
Ze legt namelijk uit hoe zelfliefde samen kan gaan met doelen stellen en je dromen waarmaken.
Vaak wordt zelfliefde weggezet als iets 'zweverigs', Merel laat zien dat dat zeer zeker niet zo is. Zij heeft tijdens haar persoonlijke ontwikkeling mooie doelen bereikt, zoals haar eigen succesvolle bedrijf opzetten.
In dit hoofdstuk staan praktische stappen om dit te bereiken. Zelfzorg is namelijk een essentieel onderdeel van succesvol zijn. Stap uit je comfortzone en ga over tot actie!
Dat selfcare een routine wordt is volgens Merel enorm belangrijk!
In het boek staan oefeningen en voorbeelden van hoe je zelfzorg en zelfliefde onderdeel kan maken van je ochtend en avond routine.
Zelf wil ik dit zeker gaan toepassen, voor mij zou dit zeer zeker de sleutel zijn tot wel of niet doen, routine is belangrijk in een druk leven!
In hoofdstuk 10 wordt er aandacht besteed aan 't belang van verbinding maken met je lichaam. Hebben we allemaal ons onderbuik gevoel verloren, missen we signalen van vermoeidheid en pijn?
Het luisteren naar deze signalen is volgens Merel enorme belang. Om deze verbinding te herstellen of verdiepen, geeft ze praktische oefeningen.
Ik deed er een aantal en voelde mij er heel prettig bij en ga ze zeker vaker toepassen, ondanks dat mijn verbinding met mijn lichaam best goed is.
Vaak lukt 't mensen wel om een verandering in te zetten, bijv meer zelfliefde creëren/toelaten, maar gebeuren er dan onverwachte dingen (emoties, negatieve gevoelens, tegenslagen, teleurstelling) dan vervallen ze in oud gedrag, in Self Love Talk vind je mooie oefeningen hoe je ook in dit soort situaties dichtbij jezelf kan blijven.
Wat ik zelf enorm mooi vind is 't hoofdstuk over selfcare en de menstruele-cyclus. Om mij heen (en online), merk ik geregeld dat vrouwen geen weet hebben van deze cyclus, wat 't inhoud, wat 't voor je kan betekenen.
In hoofdstuk 11 gaat Merel hier uitgebreid op in. Met deze tools kun je je lichaam en jezelf beter leren kennen, een hele mooie ontwikkeling als je dit kunt integreren in je leven als je 't mij vraagt!
In de afsluitende fase van 't boek komt aan bod dat je uiteraard niet altijd zelf kunt bepalen wat er op je bordje komt, wat 't leven je geeft. Wel kun je kiezen hoe je met deze situaties omgaat.
Gedachten is kracht! Hoe je deze mindset kunt trainen? In hoofdstuk 13 staan hier praktische tips voor en oefeningen.
Dat voeding een belangrijk onderwerp is in ieders leven, ook die van Merel dat weten we. Ook hier wordt benadrukt dat 't zo belangrijk is om te voeden en niet alleen te vullen!
Merel hangt hier (net als wij) geen strikte regels aan, als je verbonden bent met je eigen lichaam, voel je zelf wat 't beste werkt voor jou en jouw lichaam.
In Self-love-talk staan hele mooie recepten die dit proces kunnen ondersteunen. Ook vind je een praktische ingrediënten lijst, waardoor een gezonde maaltijd (of drankje) nooit ver weg hoeft te zijn!
Of ik (wij) dit boek een aanrader vinden? Een dikke vette JA!
Het is vernieuwend, praktisch en belicht echt een onderwerp waar we allemaal nog te weinig van weten. Als iedereen nou in eerste instantie leert lief te zijn voor zichzelf, een positief zelfbeeld leert creëeren, dan moet uiteindelijk de wereld toch echt ook wat liefdevoller worden? Wij zijn voor...
En daarom hebben wij besloten dat dit boek niet mag ontbreken in onze webshop! Vanaf nu verkrijgbaar, klik hier!
Ps. De inspiratie-kaartjes op de foto kun je bij Merel zelf bestellen..
Comments