Candida...een schimmelig onderwerp!


🦠Candida🦠 is een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels, vooral de candida albicans.


De candidaschimmel is vrijwel bij iedereen aanwezig, vooral op de slijmvliezen in de mond, darm, vagina en op de huid en vormt met bacteriën een zeker evenwicht.

Wanneer de schimmels een overwicht krijgen op de bacteriën en het biologisch evenwicht raakt verstoord, waardoor een infectie ontstaat, dan spreek je van Candida.


Bij verder gezonde mensen kunnen oppervlakkige infecties zich voordoen, zoals huidinfecties, vaginale infecties of infecties van het mondslijmvlies.


Wat zouden nu de risico factoren kunnen zijn:


❗️Een voedingspatroon met veel geraffineerde koolhydraten en suiker

❗️Hoge alcoholconsumptie

❗️Verhoogd stressniveau

❗️Disbalans in de darmmicrobiota

❗️Onjuist gebruik van katheter

❗️Slikken van de anticonceptiepil of antibiotica

❗️Diagnose diabetes mellitus

❗️Niet goed functionerend immuunsysteem


Klachten zouden kunnen zijn:


🦠Misselijkheid

🦠Opgeblazenheid, obstipatie of diarree

🦠Chronische vermoeidheid

🦠Huidproblemen zoals eczeem of uitslag

🦠Terugkerende urineweginfecties

🦠Humeurigheid en stemmingswisselingen

🦠Angst, onrust en depressie

🦠Gewrichtspijn


Door degeneratie van het maagslijmvlies en darmslijmvlies kan de schimmel in de bloedbaan terechtkomen en dreigt het candidasyndroom.

De gevolgen hiervan kunnen (ernstige) vermoeidheidsklachten en chronische gezondheidsproblemen zijn.


Hoe komt het nu dat een schimmel gaat overheersen?


Dat gebeurt wanneer de weerstand en de darmflora ondermijnd zijn door een verkeerd voedingspatroon.

De schimmel wordt nl gevoed met SUIKERS, GERAFFINEERDE KOOLHYDRATEN en MAIS.

Behalve deze producten is het verstandig voeding waarin schimmels voorkomen te schrappen van het menu.

Ook gefermenteerde (vergiste) producten, bakkersgist en allergenen, zoals zuivelproducten, noten, citrus (uitgezonderd citroen) en tarwe.

Meer vezelstoffen zijn noodzakelijk om de darmflora weer in balans te krijgen.

Deze maatregelen voorkomen of remmen de ontstekingsreacties op het niveau van het darmslijmvlies.


Bij alle ontstekingen komen vrije radicalen vrij. Antioxidanten bestrijden deze. Het is goed vooral VEEL GROENTEN op het menu te plaatsen, want daarin komen veel verschillende antioxidanten voor, daarbij zorgen groenten voor een basische zuurgraad. (de candidaschimmel groeit in een zuur milieu).


Caprylzuur kan overgroei van gist en schimmels in de dikke darm tegengaan. We treffen het vooral aan in kokos (kokosolie), maar ook in palmolie, hennepolie, roomboter en andere dierlijke en plantaardige bronnen.


‼️Het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel is een must bij het candidapatroon‼️


Bij het candidasyndroom is de darmflora vaak zo van slag dat rauwkost een verkeerde uitwerking heeft. Er treedt dan gisting in de darmen op en wordt een alcoholvorm aangemaakt. Vermoeidheid speelt op omdat de lever heel hard aan de slag gaat.


Candida groeit in een zuur milieu. De meeste voedingsmiddelen zijn zuurvormend behalve groenten en fruit. Om te zorgen dat het lichaam weer licht basisch wordt en de candida geen kans meer krijgt is het zaak VEEL GROENTEN meerdere malen per dag op het menu te zetten.


Tijdens een candidadieet dien je je te richten op de volgende soorten voeding: