top of page

Ontbijtkoek/cake (glutenvrij/lactosevrij/geraffineerd suikervrij/exorfinevrij)


Ontbijtkoek, ik hou er zó van en ook de kindjes vinden ‘t lekker!

Helaas zijn de varianten uit de supermarkt vaak gemaakt met een combinatie van rogge en tarwe, behoorlijk ‘bewerkt’ en vaak behoorlijke suikerbommen..

Dusss ik ging eens aan de slag met een glutenvrije variant vrij van geraffineerde suikers en hij is goedgekeurd hoor! Heerlijk met een laagje kokosolie of roomboter..


(--> Eet je exorfinevrij of ben je bekend met een 'insuline-probleem' matig dan ook de inname van deze ontbijtkoek, 1 plakje is prima!)

Ingrediënten:

- 120 gram ongezouten biologische roomboter (of Violife boter)

- 180 gram biologische appelstroop zonder toegevoegde suikers

- 1 biologisch ei

- 1 theelepel baking-soda

- 100 gram rijstmeel

- 100 gram boekweitmeel

- 2 theelepels ceylon kaneel

- 1 theelepel koekkruiden

- 1 theelepel speculaaskruiden

- 1/2 theelepel keltisch zeezout

- topping: kokosvezels


(Tip: Alle dikgedrukte, groen onderstreepte producten zijn direct bestelbaar in de Pure Generaties webshop)

Bereidingswijze:


Pak een steelpannetje en doe daarin je afgewogen boter, appelstroop en kokosbloesemsuiker. Maak dit langzaam warm, roer regelmatig goed door. Wanneer alles goed gemengd is, laat je dit mengsel afkoelen.

Weeg de droge ingrediënten af en roer door elkaar in een mengkom. Pak een cakevorm en vet deze in of bekleed met bakpapier.

Verwarm nu vast je oven voor op 150 graden.

Als 't mengsel redelijk is afgekoeld (+/- 15 minuutjes), roer je er 1 ei goed door. Voeg dit warme mengsel bij ‘t droge mengsel in de kom en roer ‘t goed door elkaar. Stort dit in je bakvorm en versier met de topping.

Dan 50 min op 150 graden in de oven! (Prik even met een saté-prikker in de cake om te zien of hij gaar is, zo ja dan komt deze er schoon uit)

Laat de ontbijtkoek afkoelen IN de vorm!!

Tips:

- vervang de bovengenoemde topping eens door nootjes

- varieer gerust met meelsoorten en verhoudingen daarin (kijk wat je in huis hebt!)

- varieer met ‘t kruidenmengsel en maak er met cacao een chocoladecake van!


Populairste blogs
Eerder geplaatst