Ben jij wellicht lactose-intolerant?


Kun jij lactose goed verteren of herken je je in de onderstaande klachten?

Heb je er wel eens bij stil gestaan dat een voedsel-intolerantie je lichaam veel energie kan kosten?

Het zou de oorzaak kunnen zijn van vage klachten zoals vermoeidheid, huidproblemen of darmklachten.

Dat gluten voor veel mensen moeilijk te verteren zijn is gelukkig steeds beter bekend.

Maar ook zuivel gaat lang niet altijd vrij uit.

In Amerika staat melk bovenaan de lijst van voedselallergieën (Cordain, 2012).

Voedingsintoleranties zijn een allergische reacties van het lichaam, maar met een minder extreme directe uitwerking dan bij een echte voedselallergie het geval is (denk aan notenallergie, waarbij mensen zelfs kunnen stikken door inname van één nootje).


Voedingsintoleranties gaan over het algemeen niet direct met zulke extreme symptomen gepaard, maar kunnen op lange termijn wel grote gevolgen voor de algemene gezondheid hebben.

Naast (chronische) lichamelijke klachten zouden voedingsintoleranties ook kunnen bijdragen aan gedragsstoornissen, psychische klachten en seksuele problemen.

Dit zijn de 5 meest voorkomende klachten:

– Chronische vermoeidheid – Zwaarlijvigheid / Obesitas – Prikkelbare darm syndroom (PDS) – Huidklachten zoals eczeem, cellulite, psoriasis, puistjes etc. – Ademhalingsklachten zoals bijvoorbeeld astma en hyperventilatie

75% van de volwassen mensen kan lactose (melksuiker) niet goed verteren omdat ze er niet (of niet voldoende) van het benodigde enzym daarvoor aanmaken.

(Klik hier voor extra enzymen). Maar ook caseïne (melkeiwit) kan problemen geven.

Vaak merk je pas wat voor effect zuivelproducten op je lichaam zou kunnen hebben als je er eerst een tijd mee stopt

De meeste zuivel bevat lactose, de melksuiker die slecht verteerbaar is. Melk staat met stip bovenaan met 4,6% melksuiker.

Melksuiker verteren wij slecht omdat het enzym lactase, dat de lactose verteert, bij veel mensen ontbreekt, dit verdwijnen gebeurt na het eerste tot het derde levensjaar.

Zuivel is een van de leveranciers van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, dat de groei van (borst)kanker zou kunnen bevorderen en de werking van de schildklier zou kunnen verslechteren.

Als lactose uit de voeding niet verteerd wordt, komt het onveranderd in de dikke darm terecht en trekt daar vocht aan. De ontlasting kan daardoor dun worden.


Lactose kan ook in de dikke darm worden afgebroken door darmbacteriën.

Hierbij ontstaan vetzuren en gassen en dit veroorzaakt allerlei darmklachten zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, darmkrampen en een buik die flink rommelt. Ook je ontlasting is niet normaal; het kan dun, zurig en schuimend zijn en soms zelfs iets groen kleuren.

Bij een wetenschappelijk onderzoek in 2009 onder 1049 mensen met allerlei klachten, bleek een groot deel van de klachten als chronische vermoeidheid, hoofdpijn, migraine, eczeem, diarree of spijsverteringsklachten te zijn verdwenen of grotendeels verminderd, na aanpassing van het voedingspatroon en het weglaten van voedingsmiddelen en voedingsstoffen waar het lichaam gevoelig voor bleek.

Zuivel gemaakt van koemelk is zwaarder te verteren dan zuivel gemaakt van geitenmelk.

Qua samenstelling van het aminozuur lijkt de zuivel van de geit meer op de menselijke lichaamsopbouw.

Geitenmelk benadert ook meer het eiwitprofiel van moedermelk dan koemelk.