Enzymen en jouw gezondheid...!


Enzymen zijn onmisbaar voor een goede gezondheid en dan heb ik het speciaal over de spijsvertering.

Zoals je vast wel weet kan een slechte spijsvertering heel veel gevolgen hebben voor de gezondheid, dus als je te weinig enzymen hebt zal de spijsvertering niet goed werken en zullen er uiteindelijk veel meer kwalen ontstaan.

Daarnaast zijn enzymen ook nodig bij heel veel chemische processen die in het lichaam plaatsvinden.

Alle chemische reacties die plaatsvinden de cellen, organen, botten, spieren, weefsels en organen, hebben enzymen nodig.

Zonder enzymen kunnen ze slecht gaan functioneren, of gaan helemaal stoppen.

Enzymen komen uiteindelijk uit twee bronnen:

1.Je eigen lichaam die bij de geboorte de capaciteit meekrijgt om gedurende het leven een bepaalde hoeveelheid enzymen aan te maken.

Hierbij gaat het lichaam ervan uit dat je ook enzymen binnenkrijgt via de voeding, de 2e bron.

Dit zijn de drie hoofd-categorieën van enzymen (er zijn er wel 5000 hoor)

  • Proteasen; dit zijn enzymen die eiwitten afbreken,

  • Lipasen; dit zijn enzymen die vetten afbreken,

  • Amylasen; dit zijn enzymen die koolhydraten afbreken.

Je spijsvertering begint al in je mond. Het eten wat je eet wordt in de mond gekauwd en de enzymen die in het eten zitten worden geactiveerd, waarna het eten doorgaat naar de maag waar de voorvertering start. Deze voorvertering is volledig in handen van de enzymen en duurt ongeveer 1 uur. Daarna gaat het voor-verteerde voedsel in je lichaam verder voor de uiteindelijke vertering totdat het voedsel klein genoeg is om door de wand van de dunne darm opgenomen te worden door het lichaam.

Op het moment dat het voedsel niet voor-verteerd wordt, dus als er geen enzymen aanwezig zijn, zal het verdere proces veel en veel moeizamer verlopen en zal gigantische hoeveelheden extra energie kosten, waardoor je uiteindelijk weer andere problemen met je gezondheid kunt krijgen, en dan met name de problemen die direct of indirect gerelateerd zijn aan de spijsvertering.

Hoe de aanwezigheid van enzymen zich verhoudt tot de kwaliteit en de kwantiteit van leven, is ooit heel goed omschreven door een bekende wetenschapper:

“…Hoe lang iemand leeft is direct gerelateerd aan de uitputting van zijn potentiële voorraad enzymen. Het gebruik van extra enzymen in de voeding zorgt dat je langer profijt hebt van je lichaamseigen voorraad, met als direct resultaat een gezonder, langer en vitaler leven…”

Wij mensen zijn de enige wezens op deze aarde die hun eten bereiden met behulp van koken, bakken, grillen of stomen.

In ieder geval verhitten wij het meeste voedsel wat uiteindelijk een verwoestend effect heeft.

Niet alleen verdwijnen dan plotseling veel belangrijke voedingsstoffen, maar ook nagenoeg alle enzymen worden inactief gemaakt.

Voor wat betreft de enzymen, deze worden al vernietigd bij een verhitting van 50 a 60 graden. Ze worden letterlijk kapot gemaakt.

In ons speeksel zitten dan nog wel wat enzymen, die door het lichaam zelf aangemaakt worden, maar dit is te verwaarlozen.

Niet alleen de hoeveelheid enzymen in je speeksel, maar ook de duur van het kauwen is belangrijk, waardoor de weinig aanwezige enzymen niet eens de kans krijgen zich te vermengen met het voedsel.

Dit heeft als direct gevolg dat al ons eten wat in de maag komt een chronisch gebrek heeft aan enzymen.

Het eten ligt dan ‘als een blok’ op je maag, zonder de benodigde verteringsenzymen die het voor-verteren in werking moeten zetten.

Het maagzuur probeert dan nog enigszins iets van die achterstand weg te werken, maar dat lukt gewoon niet.

De klomp voedsel komt aan in de dunne darm waarna de pancreas (alvleesklier), die de tweede ronde verteringsenzymen aan moet maken, volledig in de stress raakt.

De gestreste pancreas moet dan alle reserves aan enzymen in het lichaam aanspreken om toch het voedsel te kunnen verteren en de voedingsstoffen de kans te geven om de darmwand te passeren.

Dit lukt in de meeste gevallen niet, zodat belangrijke voedingsstoffen via de natuurlijke weg het lichaam gewoon weer verlaten.

Daarnaast hebben we nog het feit dat ieder lichaam maar een bepaalde hoeveelheid enzymen aan kan maken in zijn leven.

Door het gebrek aan enzymen uit het voedsel, is de eigen voorraad dan heel erg snel op.