top of page

Blog review Bakken zonder tarwe! van Marike Bol


Van lieve Marike Bol ontvingen wij haar allernieuwste boek "Bakken zonder tarwe" op ontdekkingsreis met bijzondere meelsoorten. Een boek naar ons hart! Alle recepten zijn naast tarwevrij ook oa glutenvrij zoals we van Marike, 't gezicht achter "Oh my Pie" zijn gewend.

Het boek kwam net voor Fien's eerste verjaardag binnen, dus 't begon al meteen te kriebelen om een recept uit te gaan zoeken, om te maken voor haar verjaardag! Enne genoeg keuze..

Het boek begint met een uitleg van diverse meelsoorten; van bakbananenmeel tot tijgernotenmeel, erg leuk om per meelsoort eens wat meer te lezen over de afzonderlijke eigenschappen. Wat ook enorm handig is, is dat er precies uitgelegd staat waarmee je 't meel kan vervangen en in welke verhouding, want soms wil je 't uiteraard gewoon doen met wat je in huis hebt.

Vervolgens beschrijft Marike de basis van haar keukenkastjes en geeft ze aan welke basis-producten je 't beste in huis kan hebben als je wil starten met (glutenvrij) bakken.

Daarna starten de recepten, deze zijn geordend in verschillende categorieën:

 • Brood/bolletjes

 • Ontbijttaartjes

 • Koeken/Snackrepen

 • Cake/Brownies

 • Hartige 'happers'

 • Taarten

 • De basis (maak je zelf)

Alle recepten zijn prachtig vormgegeven met foto's waarvan je direct begint te kwijlen en zin krijgt om aan de slag te gaan!

Zelf maakte ik (vooralsnog) 3 recepten uit dit boek:

 • Boterkoek

 • Frambozen en chocoladetaartje

 • Vanille-extract

Boterkoek:

De Boterkoek maakte ik oa voor de verjaardag van Fien. Dat valt altijd wel in de smaak bij mensen dus een veilige keuze. Maar mensen dit was niet te vergelijken met een gewone boterkoek, echt zó ontzettend lekker! Ik zit serieus steeds te denken wanneer ik 'm weer ga maken. Ook de visite was erg enthousiast en vroeg direct naar 't recept en deze keer moest ik toegeven dat alle credits gingen naar Marike! ;-) Je kunt deze boterkoek ook maken met kokosolie in 't geval van een lactose-intolerantie, maar ik maakte 'm met roomboter. Ipv hazelnootmeel gebruikte ik amandelmeel. Bij de uitleg van de meelsoorten kun je handig opzoeken in welke verhouding dit dan moet.

Frambozen en chocoladetaartje:

Dit taartje werd direct door Kick uitgekozen toen 't boek op de deurmat viel. Dit moest dé taart voor Fien's eerste verjaardag worden! Ik had nog nooit gebakken met behulp van gelatine, dus met enige huivering ging ik aan de slag. Gelukkig is de uitleg van de recepten heel eenvoudig en duidelijk en was 't echt 'appeltje-eitje'! Het tijgernotenmeel verving ik door amandelmeel, verder volgde ik 't hele recept. Echt een ontzettend lekker fris taartje en dat in combinatie met de chocolade, mmmm! Ook de visite was weer erg enthousiast over dit taartje. Mijn 'angst' voor gelatine is weg, dankjewel Marike, op naar nog meer van dit soort mooie exemplaren! ;-)

Vanille-extract:

Zo enorm leuk dat laatste hoofdstuk met recepten om basis-producten voor 't bakken zelf te maken! Toevallig was mijn vanille-extract bijna op, dus ik ging aan de slag met dit eenvoudige, maar zeer originele recept. Ik kocht een fles rum en vanille-stokjes en na 't mengen kon 't wachten (en schudden) beginnen. Nu na bijna een maand is 't extract klaar om te gebruiken, hoe leuk!

Dit boek gaat zeker niet de kast in, want ik wil nog heel veel maken de komende tijd, ook qua hartige en brood receptjes. Ook heeft Kick nog een aantal verzoekjes! :-)

Een aanrader voor iedereen die van bakken houdt en recepten zoekt die gistvrij, tarwevrij, glutenvrij, lactosevrij en vrij zijn van geraffineerde suikers!

Nogmaals bedankt Marike voor 't toesturen en lekker allemaal @ohmypie gaan volgen op social-media, gegarandeerd dat je wordt aangestoken door haar bak-virus! :-)

Nu direct te shoppen via deze link!

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
bottom of page