top of page

Borstvoeding en flesvoeding, allebei optimale voeding voor je baby?


Voor deze blog werd ik geïnspireerd, uiteraard doordat ik zelf zwanger ben, maar ook door een bijscholing die wij onlangs volgden over ‘kinderen en hun ontwikkelingsfasen’ (via New Care supplements).

Uiteraard is er al ontzettend veel geschreven over dit onderwerp, veelal vanuit twee ‘kampen’ want oooohhh wat kunnen moeders fel tegen elkaar zijn met hun oordeel.

Dat is nou net NIET wat ik met deze blog wil bereiken!

Graag breng ik (wij) een stukje informatie en kennis over naar jullie, zodat je ongeacht je ‘keuze’ voor borst- of flesvoeding, je kindje zo optimaal mogelijk kan voeden en hij/zij zich daardoor zo goed mogelijk kan ontwikkelen op elk gebied. Want dat is toch wat elke moeder/ouder wil?

De voor- en nadelen van beide soorten voeding hieronder even op de rij, ik noem ’t bewust flesvoeding, terwijl je borstvoeding uiteraard ook kan geven in een fles, maar iedereen weet zo welk onderscheid ik wil aangeven, kunstvoeding kan namelijk een vervelend gevoel bij sommige mensen oproepen en dat wil ik voorkomen.

De voordelen van borstvoeding:

  • Borstvoeding is qua voedingsstoffen optimaal afgestemd (bevat oa belangrijke DHA vetzuren en afweerstoffen) op de behoefte van een pasgeboren baby en blijft zich afstemmen op de behoefte van je kindje zodra deze ouder wordt (en eventueel bijvoeding een rol gaat spelen)

  • Borstvoeding is altijd paraat en op temperatuur om aan je kindje te geven

  • Huid op huid contact zorgt voor meer binding met je kindje

  • De tepelhof van de moeder geeft zogenaamd ‘baby-flora’ mee aan je kindje onder ’t drinken, wat belangrijk is voor de opbouw van de eigen darmflora van je kindje

  • Borstvoeding brengt geen kosten met zich mee

  • Over ’t algemeen komt de moeder makkelijker weer op haar oorspronkelijke gewicht terug van voor de bevalling (uitzonderingen altijd daar gelaten, er spelen meerdere factoren mee..)

De nadelen van borstvoeding:

  • Je kunt niet exact monitoren hoeveel voeding je kindje binnenkrijgt

  • Borstvoeding geven wat zowel voor de moeder, als voor ’t kindje niet voor problemen zorgt (kloven/veel of weinig voeding etc.) vergt enige oefening en soms begeleiding door een specialist zoals een lactatiekundige

  • Door een verkeerde houding/verkeerde drinkwijze (en nog andere factoren) heb je kans op bijvoorbeeld een borstontsteking

  • De moeder wordt vooral in de beginfase wat zwaarder belast omdat zij de enige is die dit kan geven (ervan uitgaande dat je in ’t begin niet direct gaat kolven)

De voordelen van flesvoeding:

  • Je kunt goed monitoren hoeveel voeding je kindje binnenkrijgt

  • Je kunt zelf de keuze maken welke voeding je kiest voor je kindje (koemelk/geitenmelk/HA-melk/welk merk/bio)

  • Vooral tijdens de eerste periode wordt de moeder (lichamelijk) wat minder belast

  • Het kan de moeder meer gevoel van vrijheid geven doordat flesvoeding in ’t openbaar ‘makkelijker’ gegeven wordt

De nadelen van flesvoeding:

  • De voeding is qua voedingsstoffen niet optimaal voor een baby/kindje, ’t bevat niet alle essentiële stoffen (oa vetzuren en afweerstoffen) en ‘t is niet optimaal te verwerken voor een (pasgeboren) baby (met name de eiwitten) en kan dus zorgen voor klachten als spugen en/of darmkramp

  • Je moet ’t altijd meenemen en evt. een plek zoeken om ’t op te warmen

  • Je kindje mist (mits je dit niet toevoegt) huid op huid contact en direct contact met de tepel(hof) voor een optimale babyflora

Uiteraard is dit maar een greep uit de voor- en nadelen en kunnen jullie er vast nog wel een aantal toevoegen aan deze lijstjes.

Eigenlijk weet iedereen wel dat ’t optimale voor de baby/’t kindje is om borstvoeding te geven.

Hij/zij krijgt alle essentiële voedingsstoffen binnen om te kunnen groeien en qua verteerbaarheid levert dit de minste problemen op (uiteraard kunnen hier meer factoren bij meespelen, daarover later meer).

Toch zijn er situaties denkbaar waarin de belasting voor bijvoorbeeld de moeder te groot is (dit kan mentaal, maar ook lichamelijk zijn), of er spelen medische redenen waarom de borstvoeding niet toereikend is.

Ons advies is altijd om dan contact te zoeken met een lactatiekundige om te kijken wat er wél mogelijk is.

Zelf heb ik ook te dealen met ’t feit dat oa mijn lichaam minder belastbaar is, hierdoor is na de geboorte van Kick, de borstvoeding al binnen een paar weken ‘spaak’ gelopen.

Onlangs voerde ik hierover een uitgebreid gesprek met een lactatiekundige (Mariska Moddejonge-Winters) en tijdens ’t gesprek kwam ik erachter dat er nog zoveel meer mogelijk was geweest als ik toch de borstvoeding (grotendeels) had willen voortzetten.

Hopelijk ga ik met haar begeleiding de borstvoeding deze keer langer ‘volhouden’ (beetje raar woord, maar jullie begrijpen wat ik bedoel..).

Dit wil niet zeggen dat ik (of wij) tegen flesvoeding zijn of flesvoeding slecht vinden, er zijn echter wel een aantal punten waarop flesvoeding volgens ons (en meerdere professionals) niet optimaal is (voor de ontwikkeling) voor een baby/kindje.

Zoals gezegd zijn er vele situaties denkbaar waarin flesvoeding ’t beste alternatief is en laten we niet vergeten dat ’t ook gewoon een bewuste keuze kan zijn!

Ook ik zelf zal op den duur waarschijnlijk een overschakeling maken naar flesvoeding zoals ik dat nu kan inschatten.

Graag geven we wat tips hoe je je gezondheid en ontwikkeling van je kindje kunt ondersteunen wanneer flesvoeding gegeven wordt.

Flesvoeding is ondanks lange studies en de ontwikkeling gedurende de jaren, niet te vergelijken met borstvoeding qua samenstelling en qua opname van de voedingsstoffen voor je baby.

Of je nou kiest voor voeding op basis van geit, koe etc etc bij alle soorten zal ’t lichaam dit niet herkennen als lichaams-eigen (menselijke) voeding (eiwitten), wij geven dus graag wat tips hierover mee:

  • Voeg aan de flesvoeding vetzuren in de vorm van omega’s toe om de verhouding van moedermelk (en de voordelen daarvan op de ontwikkeling) na te bootsen, de beste optie voor (kleine) baby’s is omega’s in de vorm van algenolie (New Care heeft bijvoorbeeld een algenolie in capsule-vorm welke je mag openmaken en kan toevoegen)

  • Voeg vitamine D (op oliebasis ivm de opname) toe aan de flesvoeding. In Nederland (en vele andere landen die zover van de evenaar gepositioneerd zijn) hebben mensen (en dus ook baby’s) een tekort aan vitamine D, doordat dit onvoldoende kan worden aangemaakt door onvoldoende (en de stand van de) zon. In flesvoeding zit niet standaard voldoende vitamine D, al wordt dit soms gesuggereerd. (New Care heeft bijvoorbeeld vitamine D druppels op oliebasis die je gemakkelijk kunt toevoegen aan de fles)

  • Ga na of je zelf tijdens de bevalling een goede darmflora aan je kindje hebt kunnen doorgeven, dit kan onvoldoende of niet aanwezig zijn doordat ’t kindje niet ’t geboortekanaal heeft gepasseerd (keizersnede) of als de bevalling ontzettend snel gegaan is (te snel door geboortekanaal), of als de moeder zelf al niet kwalitatief goed of genoeg darmflora had ten tijde van de bevalling (darmklachten/slechte weerstand/andere klachten waarvan oorzaak bij darmflora ligt). Vaak heeft de baby dan te kampen met verteringsproblemen en is ’t aan te raden te kiezen voor een Hypo-allergene-voeding, bij deze voeding zijn heel simpel gezegd, de eiwit(ten)(ketens) ‘voorgeknipt’ waardoor ’t menselijk lichaam deze beter kan herkennen en verteren.

  • Bovenstaande kan sowieso spelen als helemaal geen borstvoeding aan de baby is gegeven, in dit geval is er ook regelmatig sprake van verteringsproblemen (darmflora) en is de keuze voor een Hypo-allergene-voeding vaak verstandig als je de klachten wil oplossen

  • Aangeraden wordt om ook bij flesvoeding er toch voor te kiezen je kindje af en toe aan te leggen en te laten ‘sabbelen’ aan de tepel van de moeder zodat hij/zij zogenaamd ‘baby-flora’ kan opnemen wat van belang is bij ’t vormen van een goede eigen darm-flora

Uiteraard gelden een aantal van deze punten ook bij baby’s/kindjes die borstvoeding krijgen.

Vaak wordt gedacht dat alle voeding (voedingsstoffen) wel doorkomt/aankomt met borstvoeding bij de baby, echter wordt vaak vergeten dat dan ook zeker van groot belang is, of de moeder wel optimaal gezond en optimaal gevoed is.

Pas dan kan zij ook ’t benodigde doorgeven.

Heeft de moeder bijvoorbeeld veel stress, wat denkbaar is pas na de geboorte van de baby, dan worden veel vitaminen en mineralen geroofd door de stress.

In dit geval is ’t dus van belang dat de moeder aan gaat vullen in de vorm van suppletie als zij ook nog haar baby/kindje van deze voedingsstoffen wil voorzien in de borstvoeding.

Kleine toevoeging op dit voorbeeld; uiteindelijk zal je lichaam zoveel mogelijk voedingsstoffen willen doorgeven via de moedermelk (en dus tekorten bij de baby willen voorkomen), dus kan dit ten koste gaan van de gezondheid van de moeder en deze ‘voorraden’ zijn zoals gezegd ook niet onuitputtelijk.

Is er borstvoeding gegeven en wil de moeder op den duur overschakelen op kant & klare flesvoeding, dan mag je ervan uitgaan dat de baby zelf darmflora heeft kunnen opbouwen en er geen verteringsklachten bestaan.

Dan kun je kiezen voor een (biologische) flesvoeding naar keuze.

Vergeet dat niet ook bovenstaande tips bij flesvoeding mee te nemen en vetzuren + vit D toe te voegen.

Of je nou borstvoeding of flesvoeding aan je baby gaat geven, vergeet niet dat je baby alleen zelf een optimale start kan maken, als je als moeder dit tijdens je zwangerschap en tijdens de bevalling (en erna middels voeding) hebt doorgegeven.

Wees je dus bewust van je leef- en eetpatroon voor, tijdens en na de zwangerschap. Een aanrader is om zelf 8 weken voor de bevalling sowieso extra probiotica tot je te nemen in de vorm van suppletie, dit zorgt ervoor dat je een optimale darmflora aan je kindje kan doorgeven, wat meestal verteringsklachten voorkomt.

(New Care heeft bijvoorbeeld een probiotica speciaal voor zwangere vrouwen, die je 8 weken voor de bevalling en gedurende de borstvoedingsperiode neemt)

Hopelijk heb ik met deze blog (aanstaande)moeders van informatie kunnen voorzien die zoekende zijn voor of tijdens hun zwangerschap, of na de geboorte van hun kindje.

Uiteraard dekt deze blog niet de gehele ‘lading’, maar ’t is teveel en een te technisch verhaal om daar in een algemene blog op in te gaan.

Uiteraard mag je als volger van Pure Generaties altijd contact met ons opnemen, met specifieke vragen op dit gebied en dan voorzien we jou van meer informatie en denken met je mee over geschikte oplossingen. Ook hebben we een netwerk van mensen (bijv. een ervaren lactatiekundige) waar we indien nodig naar door kunnen verwijzen. Schroom dus niet om contact met ons op te nemen!

Liefs Kim (en Daphne)

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page