top of page

Speculaas-boter-koek, leuk en lekker voor de Sinterklaastijd! (glutenvrij/lactosevrij/exorfinevrij)


Recepten voor pepernoten, speculaasjes etc. allemaal heel erg lekker, maar we kennen ze nu wel een beetje toch?

Wij vernieuwden een Sinter-klaas-recept van 2 jaar geleden, die je overigens ook heel goed kan eten buiten de Sinterklaas om zoals je vast al wel begrijpt.. ;-)

Beweren dat ’t recept helemaal 'verantwoord' is, nou dat is niet helemaal waar, want een zoetje, wel in de vorm van een ongeraffineerde kokosbloesemsuiker, mag niet ontbreken en ook over de hoeveelheid boter kun je discussiëren, maar dat hij geschikt is bij intoleranties/diëten en vooral érg lekker, maakt dat je jezelf dit recept gerust een aantal keren mag gunnen de komende herfst/winter maanden!

Enne gun de Sint dan ook een stukje vernieuwend ‘sint-snoepgoed’, dat zal hij vast waarderen..


- glutenvrij

- lactosevrij

- geraffineerd suikervrij

- exorfinevrij (mits je 't bij één puntje houdt..)

Benodigdheden

  • Oven

  • Platte vorm voor boterkoek

  • Mengkom

  • Staande mixer (losse mixer kan ook)

  • Spatel

Ingrediënten (voor 1 grote ronde boterkoek):

  • 250 gram glutenvrije bloem óf glutenvrij basismeel (Koopmans)

  • 1 theelepel koekkruiden

  • 2 theelepels speculaaskruiden

  • 220 gram Violife boter (+ iets om de vorm in te vetten) (uiteraard kun je ook kiezen voor roomboter, maar dan is hij niet meer lactosevrij of kies voor extra vierge kokosolie)

  • 10 druppels vanille-extract (suikervrij) óf vanille-poeder

  • 1 biologisch/rondeel ei (+ 1 geklutst eitje om in te smeren)

(De groen onderstreepte producten zijn door aan te klikken direct bestelbaar in de Pure Generaties webshop!)


Bereiding:


-Leg de boter zo’n 2 uur voor de bereiding van dit recept buiten de koelkast.

-Wanneer je begint met je recept maken, verwarm je de oven voor op 180 graden.

-Snij de boter in een paar stukken in een grote mengkom en mix samen met de kokosbloesemsuiker tot een luchtig mengsel.

-Voeg de kruiden toe en mix nog even door.

-Voeg daarna ’t ei, ’t vanille-extract en ’t snufje keltisch zeezout toe en mix opnieuw.

-Als laatst voeg je de bloem toe, meng dit goed met een spatel door je ‘beslag’.

Dit lijkt wat moeizaam te gaan in ’t begin maar komt echt helemaal goed..

-Vet de bakvorm in met boter en verdeel ’t deeg over de bodem. Met de bolle kant van een lepel kun je ’t deeg mooi glad maken in de vorm.

-Bestrijk het deeg met een geklopt ei en plaats in de oven voor 25 a 30 minuten.

Tips:


- Laat de boterkoek afkoelen in ’t blik voor je ‘m gaat aansnijden

- De glutenvrije bloem is uiteraard ook vervangbaar door meel (haver/amandel), maar dan wordt hij wel wat compacter.. (een extra eitje toevoegen zou een optie kunnen zijn dan)

- Maak je de boterkoek een dag van te voren, dan bewaar je 'm in de koelkast. Voor 't aansnijden een paar minuten in de oven (of op de verwarming) zorgt ervoor dat hij weer loslaat van de vorm..


Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page