top of page

Feestbrood, maar dan op de Pure Generaties manier! (glutenvrij/exorfinevrij)Jaja om een feestbrood daar kunnen we niet heen deze dagen/weken (Bijna Pasen of bijna Kerst?), wij weten niet hoe 't met jullie zit, wij vinden 't heerlijk, maar kunnen niet tegen de tarwe/snelle suikers/toevoegingen in de varianten die je in de winkel koopt..


Dus ontwikkelden we een variant voor jullie (en onszelf uiteraard ;-) ), die je zonder klachten en schuldgevoel kunt eten tijdens feestdagen of gewoon zo lekker in 't weekend!


Dit recept is:


GLUTENVRIJ

LACTOSEVRIJ

GERAFFINEERD SUIKERVRIJ

EXORFINEVRIJ


Recept Feestbrood:

Benodigdheden: - ronde siliconen bakvorm van 18 cm of een andere grote bakvorm/cakeblik (springvorm kan ook) - rasp (grof) - 2 grote mengkommen - garde & spatel - oven Ingrediënten amandelspijs: - 100 gram amandelmeel - 60 gram honing - 1 ei Ingrediënten brood: - 75 gram biologische ongezwavelde rozijnen


- 4 medjoul dadels - 250 gram kokosyoghurt (suikervrij) - 1 geraspte appel - 2 theelepels Ceylon kaneel - 1 theelepel koekkruiden - samenstelling van 250 gram glutenvrij meel, de lekkerste versie maakte ik van 125 gram amandelmeel en 125 gram rijstmeel (boekweitmeel wordt snel 'massief')

- 2 biologische eieren - 2 eetlepels gesmolten extra vierge kokosolie - 1 a 1,5 theelepel citroensap met 1 theelepel baking soda (hier maak je een bruisend 'goedje' van, lees de instructies goed in de werkwijze van dit recept!) - klein beetje Keltisch zeezout


(Tip: Alle dikgedrukte, groen onderstreepte producten zijn door aan te klikken direct bestelbaar in de Pure Generaties webshop) Werkwijze: Meng alle ingrediënten voor 't amandelspijs goed door elkaar en zet 't in de koelkast. Maak je direct een dubbele hoeveelheid voor later gebruik, wikkel de helft dan in transparant keukenfolie en bewaar 't zo in de koelkast. (tip: het wordt nog lekkerder als je dit 2 a 3 dagen van tevoren maakt en in de koelkast bewaard!)


Zet vast een siliconen-cakevorm klaar (of vet een cakeblik in met een beetje gesmolten kokosolie).

Doe de rozijnen in een bakje met warm water om ze te laten wellen. Ontpit de dadels en snij deze in kleine blokjes.


Rasp je appel vast, dit mag grof. Zet ondertussen de kokosolie op een warmtebron om te smelten.


Verwarm nu de oven voor op 180 graden.


Klop de eitjes los, voeg de kokosyoghurt, gesmolten kokosolie, kaneel, koekkruiden en wat zout toe en roer dit goed door elkaar!

Voeg de geraspte appel aan dit mengsel toe en daarna 't meel, dit is wellicht even lastig doorroeren, maar 't deeg hoort wat 'kleverig' te zijn.

Als alles goed door elkaar zit, laat je 't deeg even 5 minuten rusten en daarna voeg je de rozijnen (zonder 't water) toe en de stukjes dadel en roer dit goed door elkaar.Let op: maak nu met de uitgeperste citroensap en een 1 theelepel baking soda een bruisend 'goedje', dit voeg je als allerlaatste toe aan je beslag (dit zorgt dat je feestbrood lekker gaat rijzen!)


Stort de helft van dit mengsel nu in de vorm of 't bakblik, daar bovenop strijk je de amandelspijs goed uit en vervolgens stort je de andere helft van 't mengsel daar weer bovenop.

Bak 't brood ongeveer 40 a 45 min in de oven, 't is klaar als je een satėprikker erin steekt en deze er schoon (zonder plakkend deeg) weer uitkomt!Eet 'm lekker zo tijdens 't feestdagen- ontbijt/brunch/lunch/tussendoortje of besmeer 'm zoals wij doen nog eerst even met plantaardige boter of kokosolie! Tips: - dit brood is in plakjes/stukjes ook goed in te vriezen - varieer eens met de ingrediënten en vervang bijvoorbeeld de helft van de rozijnen door cranberry's - maak een dubbele hoeveelheid amandelspijs; zeker een aantal dagen (5) te bewaren in de koelkast en bak deze heerlijke cakejes ze zijn echt niet alleen lekker met feestdagen!!Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page