top of page

Zoenen!


Zoenen: sinds mensenheugenis doen we het! De Veda’s, de Hindoeïstische geschriften in het Sanskriet, deden al als één van de eersten bericht van het fenomeen kussen.

Een kus kan dan ook veel verschillende betekenissen hebben: het kan affectie en liefde uitdrukken, romantiek of seksualiteit, maar ook een rituele of religieuze reden hebben. Vrede, respect en vriendschap kunnen ook door een kus geuit worden, waardoor dit fenomeen ineens weer een hele andere betekenis krijgt. Waarom zoenen we? Maar hoe is het gebruik van kussen eigenlijk ontstaan?

De eerste theorie om dit te verklaren komt uit het dierenrijk: het zou namelijk voortvloeien uit de manier waarop dieren vroeger hun baby’s voedden.

Dit zien we tegenwoordig nog terug bij vogels die hun kuikens met hun eigen snavel voeden, vroeger werd dit door meer dieren en zelfs mensen gedaan.

Het eten werd voor de kleintjes voorgekauwd zodat zij het gemakkelijker konden verteren en proteïnen en andere nuttige stoffen goed werden doorgeven. Zoenen heeft echter ook een andere evolutionaire reden: partnerselectie!

Door te kussen kunnen we onbewust peilen hoe goed het immuunsysteem van de partner is.

In de erfelijke informatie die al onze cellen bij zich dragen, zit MHC (Major Histocompatibility Complex) en dit zorgt dankzij bepaalde eiwitten voor goede werking van het immuunsysteem.

In de voortplanting willen we namelijk iemand die zo vér mogelijk van ons eigen type MHC afligt, zodat de baby een gevarieerder immuunsysteem heeft en zich dus beter kan verweren tegen ziektes en infecties.

Dit MHC kunnen we ruiken in de feromonen die we allemaal afscheiden en onbewust proeven door de uitwisseling van speeksel.

Tijdens het zoenen dus! Romantisch én goed voor je lijf! Behalve dat zoenen vlinders in je buik geeft, de vlam tussen jullie helemaal aanwakkert en ontzettend spannend is, blijken er ook bijzonder veel gezondheidsvoordelen aan kussen te zitten!

De beste én leukste voordelen op een rijtje: 1. Doordat je tijdens het zoenen meer speeksel produceert, kan je tandplak sneller verdwijnen en beschermt je zoensessie het gebit! 2. Een goede kus zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen, wat je hartslag op peil kan houden en je bloeddruk omlaag zou kunnen brengen. 3. Door het gebruik van 34 aangezichtsspieren train je tijdens het kussen niet alleen je tong maar ook je nek en kaaklijn wat voor een strak gelaat kan zorgen. 4. Zoenen zou erg goed kunnen werken tegen hoofdpijn en buikkramp. De welbekende hoofdpijnsmoes gebruiken gaat dus eigenlijk niet op! 5. Tijdens het zoenen komen de stoffen serotonine, dopamine en oxytocine vrij doordat de zenuwen van je lippen en tong deze fijne informatie naar je hersenen stuurt. Je ontspant je hierdoor niet alleen meer, maar je krijgt ook meer energie én een gevoel van euforie. 6. Je verbrand al snel 6 kilocalorieën per minuut met een goede zoensessie, dus hoe langer je zoent hoe meer calorieën er in rook opgaan!

Mocht je nou helemaal op de gezonde toer zijn geweest en daardoor toch wat brandende lippen hebben gekregen ;-) dan kun je altijd deze mooie lipbalsem bestellen!

Wil je dat deze lipbalsem ook nog sexy staat door het mooie roze kleurtje, bestel dan deze!

Liefs, Daphne Vier de liefde (en blijf elkaar zoenen!)


Uiteraard zijn de tips en adviezen in deze blog nooit een vervanging van medische zorg en dienen deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page