"anti"biotica voor je kind of.........
Heeft het zin als je kind erg moet hoesten of een flinke griep heeft om een antibioticum te geven?
Antibiotica helpen alleen tegen bacteriën, schimmels en enkele parasieten, maar zeker niet tegen virussen.
Omdat een verkoudheid, koorts, zere keel, bijholteontsteking, hoesten en griep virusinfecties zijn en geen bacteriële infectie, is het antwoord dus; nee....!
Het is goed voor te stellen dat je ten einde raad antibiotica als redmiddel laat voorschrijven, maar de nadelen zouden vele malen groter kunnen zijn dan de voordelen. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!
Geef je kind een gevarieerde voeding vol gezonde voedingsstoffen en rijk aan antioxidanten.
*Wortels, zoete aardappelen zitten bijvoorbeeld vol vit A.
*Bosbessen, frambozen, kiwi's, aardbeien zijn bommetjes van vit C net als groene bladgroenten.
*Avocado zitten vol vit E en essentiële vetten, vis bevat zink en broccoli selenium.
*Van groenten (zoete aardappel is ook een groente) kun je heerlijke soepen maken en kinderen zijn dol op kleurrijke fruithapjes.
*Van eieren maak je de lekkerste groentenomeletten of een zoete omelet met banaan, appel en Ceylonkaneel.
*Variatie in groenten en fruit zorgt ervoor dat ze naast vitaminen en mineralen ook andere weerstandsverhogende stoffen binnenkrijgen.
*Zorg er vooral voor dat de voeding zo vers en natuurlijk mogelijk is.
*Goed water drinken zorgt ervoor dat het kinderlichaam niet uitdroogt, dat alles goed functioneert en dat gifstoffen afgevoerd kunnen worden.
Dit geldt wel alleen voor water en niet voor bv sappen en zuivelhoudende drankjes.
Geef kinderen wel te drinken maar geen eten als zij dat niet willen. Eten belast de spijsvertering.
Voor een sterk immuunsysteem van je kind is het belangrijk om suikers en snelle koolhydraten te vermijden. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken voor alle suikerhoudende tussendoortjes die speciaal ontwikkelt worden om je kindje "verslaafd" te maken.
Nadelen van antibiotica kunnen bij vaker gebruik juist een toename van infecties zijn. Kinderen hebben dan onvoldoende kans om hun afweersysteem te ontwikkelen.
De darmflora die zo belangrijk is voor hun gezondheid wordt keer op keer vernietigd. Het is voor de gezondheid van je kind beter om een infectie zijn werk te laten doen.
(Als je het niet vertrouwd dan wel altijd medische hulp inroepen, hoor!)
Goede verzorging, aandacht, veel liefde, dat is wat je kind op zo'n moment nodig heeft. En je zult zien dat na elke koortsaanval je kind er zoveel sterker uitkomt!!! Ps uiteraard zijn er bacteriële infecties waarbij antibiotica ingezet moeten worden. Ook dan is aandacht voor goede voeding belangrijk voor het behoudt/ opbouwen van de darmflora en aan te bevelen is om na de kuur zeker te starten met probiotica
Enkele tips:
Gemberthee: dit recept van oma kan helpen tegen keelpijn, verstopte neus en koude rillingen. Doe drie theelepeltjes geraspte gemberwortel in een halve liter water en laat het tien minuten sudderen in een afgedekte pan. Zeef het geheel en voeg twee eetlepeltjes citroensap en een eetlepel honing toe (niet onder de 2 jaar). Honing houdt bacteriën namelijk onder controle en gaat zo secundaire infecties tegen.
Kruidenthee: het volgende mengsel kan laten transpireren, kan ontstekingsremmend werken en kan de pijn en verstopping verlichten. Meng vier gelijke delen gedroogde vlierbloesem, pepermunt en duizendblad door elkaar en doe twee eetlepels in een beker heet water. Voeg naar smaak honing, gemberwortel en een kaneelstokje toe en drink deze thee voor het slapen gaan.
Kippenbouillon: trek kippenbouillon in een ruime pan. Voeg hieraan zes gepelde uien, een paar teentjes knoflook, een lepeltje honing, cayennepeper en een stukje verse gember toe. De stoom die van de bouillon afkomt, verlicht de verstopping van neus en borst. Bovendien kan bouillon ontstekingsremmend werken. Eventueel even met de staafmixer pureren.
Geef je kind extra vitamine C. Kinderen onder de drie jaar mogen 100 mg per leeftijdsmaand over de dag verdeeld krijgen. Ouder dan drie jaar mag je tot 3000 mg per dag geven. ( wel over de dag verdeeld geven).
Vit C 500 mg per dag kun je ook preventief geven. Bijvoorbeeld als er in de omgeving een kinkhoest uitbraak is. Met name bij kinkhoest zou vit C ervoor kunnen zorgen dat het slijm losser wordt en makkelijker opgehoest wordt.
Koorts liever niet met paracetamol onderdrukken. Paracetamol onderdrukt de koorts waardoor de opruimfunctie niet goed kan werken en het kind langer ziek zou kunnen blijven.
Maak sokken nat en wikkel ze om. Deze methode werkt het beste 's nachts. Neem een paar katoenen sokken die lang genoeg zijn om de enkels te bedekken en maak ze nat onder de koude kraan. Wring ze uit en trek ze aan. Doe over deze sokken een paar puur wollen sokken ter isolatie. De persoon met de sokken aan moet de hele nacht in bed blijven, onder de dekens. De meeste kinderen kalmeren al snel, omdat ze na een paar minuten voelen dat ze het minder warm hebben. Deze behandeling komt uit de natuurgeneeskunde. De theorie is dat door koude voeten de bloedsomloop wordt gestimuleerd, wat het immuunsysteem ook weer kan ondersteunen. Het resultaat is dat het lichaam de warmte kwijt wil, waardoor de sokken uiteindelijk opdrogen en het lichaam afkoelt. Deze behandeling kan ook helpen om de luchtwegen vrij te maken.
Wil je toch wat meer actie ondernemen en een wat snellere reactie van je kind(je) dan kun je altijd hier kijken naar supplementen die preventief in te zetten zijn maar zeker ook bij de klachten zoals hierboven beschreven. Heb je vragen over 't inzetten van supplementen? Mail naar daphne@puregeneraties.nl
Uiteraard zijn de tips en adviezen in deze blog (+ supplementen) nooit een vervanging van medische zorg en dient deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.