top of page

Zeg JA tegen broccoli!


Met de feest(eet)dagen in aantocht, zijn veel mensen bezig met het bedenken van de meest fantastische gerechten. Voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten, tussendoorgerechten, kleine gerechtjes, groot uitgepakte gerechten, gezonde gerechten maar ook echt-niet-gezonde gerechten.

Hoewel er in de winkels een enorme voorraad van voorverpakte kant-en-klare voeding te koop is, waardoor je bijna niet meer in de keuken hoeft te staan, is zelf bedenken en uitgebreid koken een van de leukste dingen die er bestaan.

Wat lust pa nu graag, maar lust tante Ria dat dan ook wel? Kleine Rik, die vindt bijna niets lekker wat niet met een ‘p’ begint en op ‘izza’ eindigt, wat maken we dan voor hem en voor zijn zus, die geen vlees lust en opa, die geen vis wil eten én ruiken en zwager Frans die kaas verafschuwt en denkt dat het overal in verwerkt is.

Elk jaar voor menig ‘kok’ een uitdaging!

Een van de groenten die bij ons zeker op tafel komt is broccoli. Een supergezonde groente die zeker het predicaat superfood mag hebben. Broccoli bevat onder andere het zwavelhoudende aminozuur glutathion, dat ons lichaam helpt ontgiften (en dat is in deze maanden zeker geen overbodige luxe!). Deze groente valt onder de kruisbloemigen, die ook ontgiftend werken.

Nog even een paar ‘ingrediënten’ van broccoli op een rijtje; bètacaroteen (voorloper vitamine A), luteïne, zeaxanthine (goed voor ogen), quercetine (natuurlijke antioxidant), apignine, vitamine C (slechts 60 gr broccoli is genoeg voor de ADH) en de mineralen chroom, zink, kalium en calcium.

Per 200 gram heeft het 210 mg calcium (een glas melk bevat 300 mg).

Broccoli heeft ook een goed opneembaar selenium- en ijzervorm, naast het co-enzym Q10 (energie!) en de vitaminen B1, 2, 3, 5 en 6, B11 (foliumzuur), vitaminen E en K (slechts 80 gr is genoeg voor de ADH). Vitamine K is nodig voor de aanmaak van eiwitten die nodig zijn voor het in stand houden van stevige botten.

Het zou kankerremmend kunnen werken, ontstekingen kunnen helpen voorkomen en versnelt de verwijdering van het hormoon oestrogeen. Het kan de huid mee helpen schade door verbranding te herstellen en het kan goed zijn voor onze ooggezondheid. Ook het aminozuur tryptofaan (voorloper van serotonine, ons blijheidsstofje) is aanwezig in deze veelzijdige groente.

Wanneer je broccoli klaar maakt gooi je vaak de stronk weg, maar deze stronk is echter het meest gezonde deel. Je kunt hem prima in kleine blokjes snijden en roerbakken. Ook stomen of pureren is een optie.

Het eten van 320 gr broccoli per week zou al een kankervoorkomende werking kunnen hebben. Na het eten van broccoli is ons lichaam in staat om gifstoffen te verwijderen. Dan stop je toch met een blij gevoel een dergelijke heerlijke groente in je mond?

Wie denkt er nu bij na dat broccoli relatief veel basis omega 3 en 6-vetzuren bevat, hopelijk na deze blog gelezen te hebben wel!

Om de bovenstaande mooie eigenschappen van broccoli te behouden, kun je deze groente het beste stomen of maar kort koken. Kook- en stoomtijd zijn maximaal 5 minuten. Ook als roerbakgroente is broccoli een aanrader, maar dan maximaal 3 minuten.

Broccoli wordt ook wel een “detox” groente genoemd.

Detoxen gebeurt in ons lichaam in 2 fasen. Tijdens de eerste fase wordt in de lever de gifstof voorbereid om ons lichaam te verlaten. De gifstof is dan een vrije radicaal die verder aangepakt moet worden in fase twee. Tijdens de tweede fase kan deze gifstof zonder gevaar op te leveren ons lichaam verlaten. Broccoli zorgt voor beide fasen van de detox.

Behalve een detox-werking kan broccoli nog verscheidene andere gezondheid bevorderende eigenschappen hebben.

De vezels zorgen voor een goede spijsvertering en een goede opname van alle belangrijke voedingsstoffen.

Op dit moment wordt nog onderzocht welke werking broccoli heeft op het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Vooral broccolispruiten bevatten veel sulforafaan, dat kanker remmend zou kunnen werken. 5 gr broccolispruiten bevatten evenveel antioxidanten als 150 gr gestoomde broccoli.

Ik denk dat iedereen begrijpt dat deze groente gewoon op het menu hoort, op elke dag van de week, met verjaardagen, andere feestjes, met Pasen en Pinksteren en uiteraard ook op de Kerstdis.

Alvast heel veel plezier gewenst met het bedenken van een leuk en gezond menu!

Liefs, Daphne



Uiteraard zijn de tips en adviezen nooit een vervanging van medische zorg en dienen deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page