top of page

Heb ik misschien een "lekkende" darm?


Zoals de meeste mensen wel weten zijn onze darmen geheel bekleed met slijmvlies. Zodra dit slijmvlies ernstig is aangetast, spreek je van een lekkende darm (leaky gut).

Met het lekkendedarmsyndroom bedoelen we de conditie in de darmen waarbij de opname en het transport van voeding en voedingsstoffen niet verloopt zoals het gewenst is.

Ook ik heb door onwetendheid, een eenzijdig voedingspatroon, roken (al lang niet meer hoor), stress, jarenlang rond gelopen met darmklachten. De dokter kon niets doen behalve mij iets rustgevends voorschrijven, aan voeding werd totaal voorbij gegaan. Het gekke was, ik was eraan gewend geraakt om zo te leven, mijn leven ernaar in te richten (altijd op zoek naar de wc, afspraken afzeggen, niet ergens naar toe gaan waar ik niet gauw naar de toilet zou kunnen).

Het hoorde gewoon bij mij, ik had een prikkelbare darm!

Ik kan je zeggen dat ik daar zelf ook erg prikkelbaar van werd en toen ik mij ging verdiepen in wat voeding eigenlijk doet voor een mens en dat zelf ging toepassen verdwenen mijn klachten zo goed als helemaal en dat binnen no-time.

Hier een lifestyle van maken was het beste ooit voor mijn darmen én mijn humeur!1

Een hele belangrijke rol bij het lekkendedarmsyndroom spelen de villi. Dit kun je zien als microscopische kleine uitstulpinkjes in de dunne darm (deze zorgen voor oppervlaktevergroting van de darmwand en zij zorgen ervoor dat aangebrachte schade beperkt blijft).

Wanneer deze villi in grote getalen aangetast worden door bv ontstekingen (door alles wat ik hierboven noemde), infecties of toxines, dan ontstaan er miniscule kleine gaatjes in de darmwand, waardoor allerlei ongewenste voedingsbestanddelen richting ons bloed kunnen lekken.

Als dat gebeurt, komt ons afweermechanisme in actie en kunnen ALLERGISCHE REACTIES ontstaan.

Hoe kan de darmwand dan beschadigt raken, als deze villi, deze "beschermertjes" met miljoenen aanwezig zijn?

Enkele oorzaken kunnen zijn:

-voedselallergie

(een reactie hierop van het darmweefsel leidt tot een grote doorlaatbaarheid van grote eiwitmoleculen, als reactie daarop komt er een aanval op het eigen afweersysteem, er worden er meer antistoffen aangemaakt, wat weer leidt tot een verslechtering van het darmweefsel, welke een grotere allergische reactie veroorzaakt).

-bacteriële disbalans

(door bv een overschot van de schimmel "candida albicans", gisten of parasieten. Ziekmakende bacteriën krijgen de overhand boven de goede bacteriën)

-ontstekingen

(de beschermende reactie van de darmwand op ziekteverwekkers, kunnen juist ook ontstekingen creëren)

-tekorten aan belangrijke voedingsstoffen

(een tekort aan mineralen, vitaminen, eiwitten en de juiste vetzuren kunnen binnen een paar dagen een te grote doorlaatbaarheid veroorzaken)

-chronische (voedings)stress

(onze darmflora wordt door stress negatief beïnvloed, maar ook door medicijngebruik, overmatig alcohol- en suikergebruik. Chronische stress houdt het genezingsproces in de darmen tegen)

Wat zouden nu voorbeelden kunnen zijn van klachten die kunnen ontstaan door een "lekkende"darm?

-migraine

-reumatische gewrichtsklachten

-fibromyalgie

-eczeem

-spijsverteringsproblemen

-depressiviteit

Door het voorkomen van verzuring en ontstekingen en door ervoor te zorgen dat vrije radicalen geen schade kunnen aanrichten, zal je lichaam beter zijn werk kunnen doen.

Hoe kunnen we nu ervoor zorgen dat we de "schade" zo beperkt mogelijk houden? Door---

-voeding te kiezen die voldoende brandstoffen bevat (koolhydraten, vetten en eiwitten)

-voeding te kiezen met de JUISTE koolhydraten

-voeding te kiezen die de juiste vetzuren bevat, in de juiste balans

-voeding te kiezen die voldoende bouwstoffen (eiwitten en vetten) bevat van het GOEDE soort

-voeding te kiezen die eiwitten, koolhydraten en vetten bevat in de GOEDE verhoudingen

-voeding te kiezen die voldoende mineralen, vitaminen en fytonutriënten (plantenstofjes), dus veel antioxidanten bevat

-voeding te kiezen zonder E-nrs

-voeding te kiezen die zoveel mogelijk onbewerkt is

-voeding te kiezen die merendeel basisch is

Herken je bovenstaande klachten of zou je willen weten of het mogelijk is dat jij een LEAKY GUT hebt en zou je dan wel wat (persoonlijke) tips willen over welke voeding goed voor jou is, kijk dan eens op deze pagina of mail naar daphne@puregeneraties.nl


Uiteraard zijn de tips en adviezen in deze blog nooit een vervanging van medische zorg en dienen deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page