top of page

Paprika...superfood!


Paprika (Capsicum annuum) is tegenwoordig een populaire snackgroente.

In sommige supermarkten zijn ze zelfs te vinden in snackformaat.

Paprika’s zijn een rijke bron van vitaminen, mineralen en fytonutriënten (plantenstofjes). Ze zijn er in allerlei verschillende vormen en kleuren. Hij is te koop in het rood, geel, oranje en groen, maar er bestaan ook witte, paarse, lila, mintgroene en bruine paprika’s.

De meeste paprika’s die in Nederland geteeld worden zijn van het California Wondertype dat een beetje vierkant is. De Portugezen en de Spanjaarden hebben de paprikaplant van de Azteken en de Maya’s overgenomen en naar Europa gebracht. Daar is de plant verder verspreid door de Fransen en de Engelsen, zodat hij nu over heel de wereld gegeten wordt. De grootste producent op dit moment is China.

Als ze groeit, is de paprika groen, paars, bruin of wit. Tijdens het rijpen verandert de kleur naar rood, geel, bruin of oranje. In deze periode verandert ook de smaak. Rijpe paprika’s zijn zoet, onrijpe zijn eerder kruidig tot bitter.

Van paprika’s wordt het kruid paprikapoeder gemaakt, waarmee je het eten scherper kunt laten smaken. Dit komt echter niet van de gewone paprika maar van een speciale puntige soort, die familie is van de peper. Deze wordt gedroogd en vermalen tot poeder. De verschillende smaken (van mild tot pittig) ontstaan door de verschillen in droog- en verwerkingsprocessen en het aantal pitjes dat aanwezig blijft tijdens het maalproces.

Ondanks dat ik weet dat het af en toe kruidig eten goed is voor de gezondheid, blijf ik scherp eten lastig vinden. Meestal word ik ook erg uitgelachen om de reactie die het bij mij teweeg brengt; rood hoofd, wapperende handen, zweet op mijn voorhoofd en hard op zoek naar ‘blus’materiaal. De milde variant is echter ook voor mij goed te doen.

Paprika’s zijn een zeer goede bron van vitamine C en carotenoïden (één van de belangrijkste kleurstoffen in de natuur).

In 100 gram paprika zit 213% van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid) aan vitamine C en 101% van de ADH aan vitamine A. Wat opvallend is, is dat naarmate de paprika rijper wordt hij meer vitamine C bevat. Hoe meer de paprika glimt, hoe helderder de kleuren, hoe meer vitaminen en carotenoïden hij bevat. (Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat dit rijpingsproces na de aanschafdatum nog doorgaat). Ook bevat de paprika nog 22% van de ADH vitamine B6, 12% van de ADH vitamine B11, 11% van de ADH vitamine E, 6,5% van de ADH vitamine B5, 6% vitamine B1, 4,5% vitamine B3 en 4% van de ADH vitamine K. Deze hoge percentages maken de paprika’s tot een van de meest gezonde groenten! Aan mineralen bevat de paprika ijzer, mangaan, fosfor en magnesium.

In een paprika bevinden zich ruim 30 fytonutriënten. Deze stoffen heeft ons lichaam nodig om vrije radicalen de baas te kunnen (deze kunnen schade aan cellen en DNA veroorzaken wat kan leiden tot tumorvorming), het immuunsysteem aan te sterken en de spijsvertering te regelen. Fytonutriënten zorgen ervoor dat het risico op het krijgen van hart- en vaatziekten aanzienlijk vermindert, evenals het krijgen van diabetes-2. Van twee fytonutriënten (luteïne en zeaxanthine) is wetenschappelijk vastgesteld dat ze staar tegengaan.

Onderzoeken naar maagkanker en slokdarmkanker hebben de basis gelegd voor de verwachting dat wetenschappers kunnen en zullen gaan bewijzen dat de cysteïne-enzymen die voorkomen in paprika’s kanker bestrijdende eigenschappen hebben.

Paprika werkt tegen overgewicht, ze hebben weinig calorieën (tussen de 25 en 50 afhankelijk van de grootte). Ze bevatten bijzonder weinig vet, maar wel vezels en voedingsstoffen waardoor de trek in eten gestild wordt. Vind je dat je overgewicht hebt, dan is het eten van paprika’s een prima idee. Je kunt ze verwerken in salades, maar ook als ‘snoepgoed’.

Paprika’s kun je grillen en schillen, maar ook prima gebruiken in roerbakgerechten. En aangezien hij rauw te eten is, kun je hem kort bakken. Nu is het wel zo dat door het verhitten sommige voedingsstoffen gedeeltelijk verdwijnen, maar dat geldt voor vrijwel alle groenten.

Het is wel verstandig alleen biologische (-dynamisch) gekweekte paprika’s te eten. Ze behoren tot de groenten waar de meeste bestrijdingsmiddelen voor worden gebruikt.

Als er allergisch wordt gereageerd op het eten van paprika’s dan komt deze reactie vaak door de chemische bestrijdingsmiddelen.

Paprika’s behoren tot de familie van de nachtschades, net zoals tomaat, aardappel en aubergine. Er zijn mensen die niet goed tegen deze plantenfamilie kunnen, daarmee zijn paprika’s jammer genoeg niet voor iedereen even goed. Eet je ze veel rauw dan kúnnen vermoeidheid en spierpijn met name bij vrouwen de klachten zijn.

Voor mij staat vast dat de rode biologische paprika dagelijks in mijn menu wordt verwerkt, een heerlijke smaakmaker en wát een gezondheidsvoordelen!!!

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page