top of page

Eten is leven, leven is eten...


Deze twee zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, het een kan niet zonder het ander. Dat is volgens mij toch reden genoeg om er elke keer een feestje van te maken.

Je kunt tijdens het voorbereiden, het koken en het eten genieten op verschillende manieren.

Je kunt genieten van het eten op zich, je kunt genieten door met vrienden lekker uit eten te gaan, door samen te koken of een kookworkshop te volgen.

Dit is actief genieten, op de “buiten”wereld gericht.

Je kunt ook genieten vanuit je hart. Dit kan door in je eigen moestuin te werken, in de zon genieten van een heerlijke verse kruidenthee of samen te koken en daarna te genieten van elkaars gezelschap tijdens het eten.

Dit is genieten meer gericht op je “binnen”wereld. Op deze momenten sluit je de buitenwereld even buiten om tot rust te komen. Deze manier van genieten is een weldaad voor je geest.

Als ik bezig ga met eten voorbereiden/ maken dan ben ik me niet meer zo bewust van de buitenwereld. Ik ben dan druk bezig met snijden, koken, roeren, mixen, op de klok letten enz.

Zo geconcentreerd bezig zijn voelt heerlijk, ik denk aan niets anders en het voelt haast meditatief aan. Ik kan stil staan bij hoe heerlijk het ruikt, hoe mooi het eruit ziet, hoe het voelt en hoe ik het zo gezond mogelijk kan opdienen.

Dit zijn momenten van simpel geluk.

Totaal in het nu zijn, niet gisteren, niet morgen, maar nu. Hoe mooi is de groente die je aan het snijden bent, wat een wonder dat het zo kan groeien en je zoveel gezonde voedingsstoffen kan geven. Hoe lekker ruiken bijvoorbeeld wortelen of bieten als de aarde er nog aan zit. Wat is er nodig geweest aan water, aan zonlicht om deze groenten zo te laten groeien. Dan ben je toch vol ontzag en bewondering?

Genieten tijdens het koken is ook loslaten. Loslaten van patronen, van vaardigheden die aangeleerd zijn. Samen koken is erg inspirerend. Het geeft plezier om samen iets te leren over kooktechnieken en dan samen het resultaat op te eten.

Saamhorigheid en samen genieten staan garant voor succes!

Helemaal als je kunt denken aan de herkomst van de producten, de aarde waar ze uit komen, de levensenergie die ze ons geven, daarmee vergroot je de intensiteit. Het is een rijkdom om te mogen genieten van goed eten.

De geur en smaak van seizoensproducten zijn op hun best. Ze zijn vers, de voedingswaarde is optimaal. Als je met aandacht gaat proeven, ontdek je dat groenten en fruit van het seizoen het lekkerste zijn, het beste bij de tijd van het jaar passen en dus bij de natuurlijke behoefte van je lichaam.

Je kunt met je menukeuze meegaan in het ritme van de seizoenen, van de natuur. Hetzelfde geldt voor biologische producten, groenten en fruit die op de juiste tijd worden geoogst hebben meer smaak, een betere structuur en zijn een weldaad voor je gezondheid.

Elke dag is een nieuw begin om je eten en drinken bewust te proeven. Elke dag kun je kiezen om je eten onbewust naar binnen te schrokken als vulling, of dat je er de tijd en de rust voor neemt.

Je stopt eten en drinken in je mond, je lichaam verwerkt het, haalt er levensenergie en levenskracht uit. We hebben dit nodig om een gezond leven te leven. Je kunt er niet achteloos mee omgaan.

Geniet van het eten, proef het, ervaar het, beleef de geuren en de kleuren en laat het, net als dat het voor mij is, een van de hoogtepunten van de dag zijn!

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page