Mushrooms 4 life!


De herfst is nu officieel van start gegaan. Het seizoen van vallende blaadjes, de eerste najaarsstormen én de paddestoelen.

De “moderne” geneeskunde heeft zijn vooruitgang geboekt door ontdekkingen die gebaseerd zijn op schimmels en paddestoelen.

We staan er niet dagelijks bij stil, maar zonder antibiotica zou onze hele maatschappij er anders uitzien.

Antibiotica maar ook statines (cholesterol-remmers, worden door meer dan 1 miljoen Nederlanders dagelijks geslikt) zijn gebaseerd op schimmels en paddestoelen.

Als je gezond leeft, fit bent en gevarieerd eet, heb je in principe geen vitaminepillen of andere supplementen nodig (al worden hierbij tegenwoordig ook al wel veel vraagtekens gezet, want is onze voeding nog wel voedzaam genoeg?). Toch zouden sommige voedingssupplementen een waardevolle aanvulling kunnen zijn op de vitaminen en mineralen die je uit je voeding haalt.

Je kunt best wel stellen dat paddestoelenextracten en -poeders als supplementen geen bijwerkingen hebben.

Met een mooie term zeggen we dat paddestoelen werken als een “Biological Response Modifer”.

Dit betekent dat paddestoelen (of beter: de poeders of extracten hiervan) de reacties van ons lichaam optimaliseren en hierbij rekening houden met onze natuurlijke grenzen.

Wanneer je bijvoorbeeld de Reishi paddestoel in poedervorm inneemt omdat je ‘burnout’-klachten hebt, zou dit jouw afweer kunnen vergroten, maar bijeffecten als allergie o.i.d. zijn er niet.

Reishi, Shiitake, Maitake, Cordyceps, Lions Mane.....al deze "mushrooms" behoren tot de adaptogene paddestoelen; de 'stresskillers'.

Hun magie voltrekt zich op celniveau, het zijn geen pleisters op symptomen maar ze pakken de klachten daar aan waar ze beginnen.

In principe zouden alle medicinale paddestoelen je VERTERINGSSTELSEL, IMMUUNSYSTEEM en ENERGIE positief kunnen beïnvloeden!

REISHI is de koningin onder de paddestoelen.

Volgens onderzoekers, is Reishi hét antwoord bij (chronisch) slaaptekort en de daaruit voortkomende klachten zoals een slecht humeur, pijnlijke gewrichten, obesitas en ergere aandoeningen..

Doordat reishi je zenuwtelsel tot rust zou kunnen brengen, kan je slaappatroon weer normaal worden.

In reishi zit daarnaast het stofje ganoderic acid, wat onder andere hooikoorts draaglijker zou kunnen maken.

SHIITAKE heeft veel anti-oxidante eigenschappen en medicinale eigenschappen die goed zouden kunnen helpen bij ontstekingen van de bovenste luchtwegen, verminderde bloedcirculatie, leverstoornissen, vermoeidheid, uitputting, vroegtijdige ouderdomsverschijnselen en om de ''Q'' of levensenergie nieuw impuls in te blazen. Shii-take zou goed kunnen werken tegen bacteriën, virussen en schimmels.

CHAGA zit vol met de antioxidant melanine. Deze tovert de teint op je huid, maar zou ook het DNA kunnen beschermen en regenereren. Voor je huid zou dat minder (ouderdoms)vlekjes en een zachtere huid kunnen betekenen, voor je haar eventueel minder zonschade.

Het is daarom niet alleen een natuurlijk anti-aging middeltje, maar zou ook goed kunnen ondersteunen bij eczeem.

In de 16e eeuw werd chaga op grote schaal gebruikt in Rusland en Noord-Europa om zijn medicinale eigenschappen.

Het werd onder andere ingezet bij tumoren. Deze geneeskrachtige werking wordt door modern wetenschappelijk onderzoek bevestigd. De wetenschap heeft geconcludeerd dat chaga een sterke antioxidant is met kankerbestrijdende en antivirale eigenschappen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat Chaga geneeskrachtig werkzaam is bij hart-en vaatziekten, suikerziekte, psoriasis en aids.

CORDYCEPS is een kostbare medicinale paddestoel die in China en andere Aziatische landen al meer dan 2000 jaar als tonicum wordt gebruikt om de gezondheid en vitaliteit te verhogen, veroudering tegen te gaan en uiteenlopende (leeftijd gerelateerde) ziektebeelden te behandelen.