top of page

Home-made Poké-bowl (gv/lv/EXORFINEVRIJ + tips voor een vegan-versie)

Oooooh wat houden veel mensen van sushi, waaronder wij hoor! Alleen veel mensen die bij ons in de praktijk komen en ook mensen die ons volgen, is de sushi in een restaurant vaak geen optie. Deze bevat suikers, witte rijst en reguliere soja..


Voor deze mensen maakten wij dit recept en oké ook gewoon omdat we zo'n zin in sushi hadden! ;-) Wij zijn niet zo van 't zelf sushi rollen, echt teveel werk, dus maken er graag een poké-bowl van..

Benodigdheden:

- mooie kom of schaal om je bowl in te doen

- snijplank

- goed mes

- spirelli

- rasp


Ingrediënten (2 a 3 pers):

- +/- 200 gram tonijn (stuk)

- +/- 200 gram zalm (stuk)

- rijst naar keuze (wij kiezen voor bio basmatirijst of linzenrijst)

- lente-uitjes 2 stuks

- tamari (gefermenteerde biologische soja-saus)

- cayenne-peper

- 1/4 bio citroen

- 1/2 avocado

- sesamzaadjes (klein handje)

- zeekraal (1/2 bakje)

- 1/2 bio komkommer

- zakje peultjes

- 1/2 bio puntpaprika

- paar kleine bio worteltjes

- lepeltje extra vierge kokosolie om in te bakken


Werkwijze:

Start met 't marineren van de tonijn. Hiervoor snij je de tonijn in kleine blokjes. Ook snij je een half lente-uitje in hele fijne ringetjes. Meng dit met een scheutje van de tamari, een snufje cayenne (let op snel te pittig!) en 't sap van 1/4 uitgeperste citroen. Dit laat je even staan en roer je later nog een keer door. Vervolgens snij je ook vast de zalm in blokjes, hier hoef je verder niks mee te doen.


Dan pak je de koude groenten en snij je deze in 't gewenste formaat/vorm. De lente-ui in ringetjes, de avocado in plakjes of blokjes, de komkommer in mooie sliertjes met een spirelli (link bij benodigdheden hierboven), de punt-paprika in blokjes en tot slot rasp je een paar worteltjes.


Nu is 't tijd voor de ingrediënten die er lauw-warm opgaan. Stoom de peultjes kort beetgaar (!), wok kort (!) de zeekraal, kook de rijst en rooster de sesamzaadjes tot ze lichtgekleurd (!) zijn.


De finishing touch; de bowl opbouwen! Start met de rijst onderin en leg je groenten en vis er mooi op. Wij vinden 't lekker om over 't geheel nog een scheutje tamari-saus te doen, dit kun je uiteraard zelf bepalen!


Eet lekker rustig op met stokjes of ga voor gemak en pak er gewoon een mes en vork bij, eet smakelijk!


Tips:

- Kun je geen tamari eten, dan kun je de tonijn ook marineren in en mengsel van; extra vierge olijfolie, een scheutje balsamico-azijn en wat peper en keltisch zeezout

- Ben je niet zo dol op rauwe vis, dan is uiteraard een gebakken stukje wilde zam of wat gebakken garnalen ook heel lekker op je poké-bowl

- Eet je geen vis (ben je vegan) dan laat je de vis achterwege en vervang je dit lekker door wat stukjes gemarineerde tempé of tofu

- de gesneden producten die je evt overhoudt, gooi je natuurlijk niet weg, maar daar maak je de volgende dag een lekkere salade van voor de lunch met wat extra veldsla bijvoorbeeld!


(Tip: de groen onderstreepte woorden zijn producten die meteen in onze webshop te bestellen zijn)

Comments


Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page