top of page

Boekreview Appeltaart bij Janneke thuis (Janneke Philippi)


Zoals jullie weten review ik regelmatig boeken voor Karakter Uitgevers, maar toen dit boek op de mat viel begon ik spontaan te kwijlen; APPELTAART, je wil ze direct allemaal (NU!)! Perfect getimed nu de herfst haar intrede doet.

Appeltaart is 't 4e boek van Janneke Philippi in de serie 'Janneke thuis', 't is een volledig herziene versie van de eerdere bestseller, waar meer dan 15.000 exemplaren van werden verkocht!

Sommige recepten zijn herzien, andere bestaande, maar ook staan er veel nieuwe recepten (VEGAN/GLUTENVRIJ) in dit boek.

Het boek is geschikt voor de beginnende als gevorderde bakker, nou dat heb ik voor jullie uitgeprobeerd hoor!

Lees vooral even helemaal tot onderaan, want ik mag van Janneke een RECEPT met jullie

delen!!

Het boek is echt prachtig om door te bladeren, foto's waar 't water je van in de mond loopt, echt! 

Opgedeeld in de volgende hoofdstukken:

-Praktische tips

-Appels

-Appeltaarten

-Appelcakes 

-Appeldesserts

-Appelbrood

-Klein appelgebak

-Register 

-Praktische tips:

Hoe fijn is 't om even van de expert te lezen wat voor boter je moet gebruiken, welke bakvormen 't meest geschikt zijn, wanneer je taart gaar is etc.

Ik vond vooral 't item over dat deeg moet rusten een eye-opener.

-Appels:

Wat voor soorten appels zijn er en wat is hun specifieke smaak en toepassing, ideaal zo'n overzichtje.

-Appeltaarten:

Uit dit hoofdstuk maakte ik 2 recepten, de eerste is de 'appel-notentaart'.

Een plaatje om te zien al zeg ik 't zelf, maar de smaak is ook heel goed, ik maakte deze taart met speltbloem (volle nootachtige smaak) en gebruikte ipv gewone suiker, kokosbloesemsuiker, je blijft een healthy lifestyle blogger of niet.. ;-)

Het is geen moeilijke taart om te maken, vooral niet omdat ik niet aan 't uitrollen van 't deeg deed (sorry!), maar 'm gewoon vormde in de springvorm.

Wel deed ik er iets langer over dan de aangegeven 25 minuten, maar dat kan ook aan mijn handigheid liggen.. ;-)

Deze taart heb ik door diverse mensen laten proeven en hij viel goed in de smaak! Wel heel erg machtig, dus neem een klein stukje óf gewoon als ontbijt of lunch zoals ik deed..

Het 2e recept uit dit hoofdstuk wat ik maakte, is de 'Brosse appelkoek'.

Het recept is gemaakt met zelfrijzend bakmeel. Ik stelde dit zelf samen door bloem (glutenvrije-) te mengen met bakpoeder (wijnsteenbakpoeder), deze tip van Janneke lees je ook in 't boek.

Verder verving ik de suiker wederom door kokosbloesemsuiker.

Echt mensen dit wil je hoor, wát een lekkere koek, ook echt een aanrader voor in de trommel mee naar 't werk of naar school.

Het recept is heel eenvoudig om te maken en waarschijnlijk heeft vrijwel iedereen de ingrediënten in huis.

De 'zoete-aardappeltaart' uit dit hoofdstuk staat nog op mijn 'to-bake' lijstje heerlijk herfstig met kaneel, gember, anijs en nootmuskaat!

En ook de 'XL-appel-plaattaart' ga ik een keer maken voor een verjaardag.  

-Appelcakes:

Het recept wat ik maakte uit dit hoofdstuk is de 'Appelmoescake' enne eerlijk beken ik bij deze, wel de 'luie' versie want ik gebruikte appelmoes uit een potje wegens tijdgebrek. 

Waarschijnlijk met zelfgemaakte volgens dit recept nóg lekkerder!

Ik stelde wederom zelf 't zelfrijzend bakmeel samen met glutenvrije bloem en wijnsteenbakpoeder en gebruikte kokosbloesemsuiker om te zoeten.

Mijn cake kreeg daardoor een iets andere kleur dan de foto in 't boek. Een heel eenvoudig recept met een érg lekker resultaat! 

De 'volkoren speltcake' (met appel en noten) ga ik ook zeker nog een keer maken, die ziet er zó lekker uit op de foto!

-Appeldesserts:

Uit dit hoofdstuk maakte ik niks, ik ben niet echt een toetjesmens, maar de broodpudding ziet er wel erg lekker uit en 't zou zomaar kunnen dat we die wel een keer gaan maken met oud brood. 

-Appelbrood:

In dit hoofdstuk staat oa een geweldig noten-vruchtenbrood, gemaakt met speltmeel, zodra ik mijn keuken-uitzet compleet maak met een kitchenaid (haha ik kocht 'm afgelopen weekend!), ga ik deze zeker eens maken! 

-Klein appelgebak:

Een superfijn hoofdstuk met kleine cakejes en gebakjes die je eenvoudig maakt voor een spontane koffie/thee-afspraak. Ik maakte in een weekend de 'Appelgalettes' voor bij de koffie.

Ik gebruikte glutenvrije bladerdeegplakjes, dit werkte heel goed en ze smaakten top!

Binnen 10 minuutjes maak je er 4, hoe geniaal is dat? 

De 'appelwafels' uit 't tosti-apparaat vind ik echt een top-idee, deze gaan we zeker nog eens maken! En ook de appeltaart-brownies voeg ik nu nog even toe aan mijn 'to-bake' lijstje.. :-) 

-Register:

Wat super dat er in 't register apart een lijstje is gemaakt met een overzicht van glutenvrije en vegan recepten, handig hè? 

Moet ik nog heel serieus nu een conclusie gaan schrijven met hoe enthousiast ik ben over dit boek?

Denk 't niet hè.. ;-) In de gehele review kunnen jullie mijn enthousiasme wel voelen denk ik!

Echt een aanwinst dit boek, vooral ook voor ons, want allemaal appel-gekkies hier.. :-) 

RECEPT 'Appel-noten-taart' (voor +/- 10 pers):

Ingrediënten:

-300 gram tarwe-of speltbloem gezeefd

-175 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur 

-150 gram suiker (kokosbloesemsuiker?) 

-1 ei

-1,2 kilo handappels

-2 theelepels kaneel 

-150 gram ongezouten gemengde noten

-2 eetlepels honing 

Benodigdheden:

-keukenmachine of mixer met deeghaken

-vershoudfolie

-ingevette springvorm van 24 cm doorsnede

-bakpapier

Werkwijze:

-Kneed in de keukenmachine of met een mixer een soepel deeg van de bloem, 100 gram suiker, het ei en een beetje zout. Laat de deegbal in vershoudfolie verpakt minimaal 30 minuten rusten in de koelkast.

-Verwarm de oven voor tot 180 graden. Leg een vel bakpapier op de bodem en sluit de springvorm. Rol 't deeg tussen 2 vellen vershoudfolie uit tot een ronde lap van 30-32 cm doorsnede. Bekleed de bodem en de rand van de vorm ermee.

-Schil de appels, snijd ze in vieren en verwijder 't klokhuis. Snijd de appels in blokjes van 1 cm en schep ze om met 50 gram suiker en de kaneel.

-Schep de appelvulling in de vorm en bak de taart in de voorverwarmde oven in ongeveer 50 minuten goudbruin en gaar. Rooster intussen de noten in een droge koekenpan tot ze beginnen te kleuren.

-Verwarm in een steelpan de honing. Bestrooi je taart uit de oven met de noten en bestrijk met de vloeibare honing. Laat de taart in de vorm helemaal afkoelen. Verwijder de vorm en snijd de taart in punten. Lekker met een schep lobbige, ongezoete slagroom of een bol kaneelroomijs.

(Bereiding 25 minuten/Wachten 30 minuten + afkoelen/Oven 50 minuten)

De dikgedrukte onderstreepte producten zijn rechtstreeks te bestellen in onze webshop door ze aan te klikken!

(Wil je dit boek aanschaffen, Google dan even naar een verkooppunt in de buurt of online!

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page