top of page

Review boek "Vegetarische BBQ"


Net voor de zomer ontving ik van Karakter uitgevers weer een ontzettend leuk boek om te reviewen; 'Vegetarische BBQ' van Steven Raichlen.

Aangezien ik zelf geen vlees eet, maar wel hou van een BBQ af en toe, een enorm leuke toevoeging op mijn kookboeken!

Na onze vakantie heb ik een aantal recepten uitgeprobeerd en deze vielen zeer zeker in de smaak, onderaan deze blog zal ik vertellen welke ik maakte.

Uiteraard lezen jullie dan ook mijn oordeel over dit boek, maar eerst maar eens 't boek met jullie doornemen:

Het boek is opgedeeld in een aantal hoofdstukken:

  • Voorbereiding

  • Broodjes en sandwiches

  • Kaas

  • Groente

  • Desserts

  • Kruiden en sauzen

In het hoofdstuk VOORBEREIDING legt de schrijver 't een en ander uit over het BBQ-en/grillen opzich, de technieken en welke mogelijkheden er allemaal zijn.

Vooral over 't bakken op houtskool is veel te vertellen, maar ook over de gas-BBQ (deze hebben wij) staat 't eea beschreven en geven ze tips over de beste manier van bakken.

Ook worden er voor alle soorten van BBQ's tips gegeven tav schoonmaken en onderhoud.

Erg leuk (vind ik) is dat er een apart hoofdstuk BROODJES EN SANDWICHES is, dat zie je niet zo vaak!

Bij een BBQ is een lekker broodje natuurlijk altijd fijn.

In dit hoofdstuk vind je heerlijke recepten om 't broodje net wat specialer te maken. Uiteraard kan dit met allerlei soorten brood.

Er staat ook een recept in voor 't maken van pizza op de BBQ, dit wil ik zeker een keer proberen!

Het hoofdstuk(je) KAAS heb ik eerlijk gezegd snel doorgebladerd toen ik opzoek ging naar receptjes, ik ben namelijk niet zo heel erg dol op aparte kaassoorten.

Gewoon een stukje jonge bio-kaas en een stukje brie, veel gekker maak ik 't niet. Maar er staan echt wel hele lekkere recepten in, denk aan: Quesadilla's van de BBQ of voor de liefhebber een gegrilde camembert van de BBQ.

Mijn favogerechtje van de BBQ is 't volgende hoofdstuk; GROENTE!

Je maakt mij niet blijer als met asperges van de BBQ of een groente-pakketje of gewoon paprika/courgette gegrild, heerlijk!

Wat ik nu niet heb gemaakt, maar wat ik zeker nog ga proberen is kleine kropjes sla grillen, dat lijkt me heel lekker de foto te zien.

Het mooie van dit boek is dat per recept ook precies staat welke voorbereidingen je aan de BBQ moet verrichten en dat stap voor stap (met foto) beschreven staat hoe je 't maakt. Ideaal!

Ook voor mensen die nog nooit iets anders dan de standaard dingetjes op de BBQ hebben gemaakt is dit prima te doen.

Ook in dit hoofdstuk een apart recept voor 't grillen van tofu inclusief marinade-recept.

DESSERTS maken op de BBQ, ik zag 't wel eens voorbij komen, maar zelf had ik 't nog nooit geprobeerd.

Deze keer maakte ik een heerlijk dessert uit dit boek op de BBQ. Dat was echt smullen, maar dat lees en zie je hieronder.

Ideaal dat ik nu wat meer receptjes heb, ik kan namelijk echt niet tegen ijs als dessert en daarom sloeg ik 't dessert altijd af, yes dat hoeft nu dus niet meer!

Allerlei recepten met vruchten, maar ook cake en crème brulees, beginnen jullie al te watertanden??!

Een fijn hoofdstuk voor de healthy BBQ mensen; KRUIDEN EN SAUZEN, want die maken we liever zelf dan uit een potje toch?

Bij sommige recepten moet je dan zelf wel ietsje 't recept aanpassen, maar de meeste zijn healthy. Geroosterde knoflookboter staat nog op mijn 'zeker maken' lijstje, dat klinkt toch goddelijk? Evenals gerookte tomatensalsa..

Nou dat was heel kort even dit mooie boek met wel 125 recepten en veeeeel uitleg!

Welke recepten maakte ik nou op onze BBQ? Hier komen ze:

Aziatische groenten gegrild in foliepakketjes!

Courgettes!

Met kokosmelk gegrilde ananas!

Alledrie echt super-lekker!

Zo handig dat voor 't 1e recept 't maken van de foliepakketjes goed wordt uitgelegd (weer wat geleerd) en de courgettes nog veel lekkerder waren als voorgaande keren en dat toetje, daar heb ik 't nog steeds bijna elke dag over! Haha!

Ik paste 't recept wel ietsje aan naar een wat verantwoorder toetje, maar 't resultaat was even subliem!

Wat is nou mijn oordeel over het boek; Vegetarische BBQ?

Ik vind 't een top-boek als je houdt van BBQ-en en net als ik geen vlees eet.

Maar ook als je je BBQ wat wil uitgebreiden met nieuwe (gezonde) receptjes naast een stukje bio vlees, is dit een leuk boek.

Uiteraard geen boek om 't hele jaar te gebruiken, alhoewel de winter-BBQ steeds meer in opmars is en de sausjes etc ook heel geschikt zijn voor bij gewone maaltijden!

Enige kritische noot; er wordt nogal regelmatig gebruik gemaakt van suiker en wat andere niet helemaal verantwoorde ingrediënten en als healthy-food-blogger pas je dan toch even wat recepten naar je wens aan.

Uiteraard kun je er ook voor kiezen om jezelf dit toe te staan die paar keer dat jij de BBQ aansteekt in 't jaar.

(Wil je dit boek aanschaffen? Google dan even op de titel en je komt vast bij een winkel/webshop uit..)

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page