top of page

Auwwwww, heb ik wellicht jicht?

Jicht, of artritis urica, heeft zoals de naam al doet vermoeden, te maken met urinezuur.

In bepaalde gewrichten worden urinezuurkristallen opgestapeld. Deze kristallen zijn vreemde elementen in dit gewricht.

Opstapeling van urinezuur kan een ‘reactie’ veroorzaken die we ‘jichtaanval’ noemen. Omdat de symptomen overeenkomen met die van een ontsteking, denken we vaak aan reuma. Er is sprake van warmte, zwelling, roodheid en veel pijn.

Deze toestand treedt plotseling op, neemt toe in hevigheid en verdwijnt meestal na enkele dagen.

Gewoonlijk begint jicht bij één enkel gewricht. De grote teen is meestal het eerste gewricht dat wordt getroffen.

In bepaalde gevallen zullen ook andere gewrichten worden getroffen, maar het basisgewricht van de grote teen is de favoriete pleisterplaats voor jicht, die zich vaak uitbreidt naar de middenvoet.

Vooral het eten van vleesproducten wordt als oorzaak gezien van jicht door het verzurende effect op ons lichaam.

In de gedachten van veel mensen is ‘vlees’ synoniem aan ‘kracht’. Dus eten veel mensen grote hoeveelheden vlees, want wie wil er nu niet krachtig zijn?

Maar of ze beseffen wat er met dat vlees gebeurt tijdens de vertering in het lichaam? Het feit dat vlees gebakken wordt, is een nadeel, want bakken beschadigt het eiwit.

Bovendien wordt vlees vaak niet goed gecombineerd, waardoor de lichaamschemie wordt verstoord. Het grote gebruik van vlees, samen met de onjuiste consumptie, maken dat vlees een schadelijke massa zou kunnen worden, die zorgt voor de productie van grote hoeveelheden urinezuur.

Dit urinezuur gaat, als het te geconcentreerd wordt, over in een gekristalliseerde vorm, zodat het als een vast bestanddeel door het bloed wordt meegenomen.

Dit kristal kan ook in de filters van de nieren achter blijven. Daarom hebben jicht patiënten vaak ook nierproblemen.

De aangetaste nieren (met nierstenen) kunnen steeds moeilijker het urinezuur verwijderen, waardoor men in een vicieuze cirkel terecht komt. Vlees laten staan is een eerste optie, maar vaak komt er meer bij kijken.

Het lichaam is over-verzuurd en daarom is het, een aantal maanden zeker, nodig om een ontzurend voedingspatroon te volgen en je dat eigen te maken.

Er is dan evenmin plaats voor vis, kaas en andere geconcentreerde eiwitvoeding, die eveneens zorgen voor urinezuurvorming.

Alcohol doet het urinezuur in het bloed ook stijgen, dus zal ook in de ban moeten. Als er na het verschijnen van de eerste zichtbare tekens niet meteen overgegaan wordt tot het nemen van maatregelen, kunnen de klachten zich verdiepen en kunnen de aanvallen steeds vaker optreden, de gewrichten worden dan aangetast, waardoor het ‘chronische’ jicht zou kunnen worden. In feite is jicht de best te behandelen vorm van reuma. De stofwisseling moet worden gecorrigeerd.

Er zal een echt ontzurings’dieet’ moeten worden gevolgd. Het is zeker niet zo dat na één week het lichaam al bevrijd is van toxines. De reserves van deze stoffen kunnen maanden in het lichaam opgeslagen blijven. Een periode van begeleid vasten zal dit ontgiftingsproces versnellen, zodat daarna de genezing kan beginnen. Vaak is het verlies van overtollig lichaamsgewicht een bijkomende vereiste.

Herken je bovenstaande klachten en weet je niet goed wat wel en niet kan, daar geven wij jou graag advies over. Een mooie start hiervoor is een EMBloedtest. In de uitslag zie je namelijk de mate van verzuring van 't lichaam en komen eventuele andere oorzaken aan 't licht. Daarna kunnen we heel gericht aan de slag om deze relatief makkelijk te keren aandoening te laten verdwijnen!!Uiteraard zijn de tips en adviezen in deze blog nooit een vervanging van medische zorg en dient deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page