Bataat....dé gezonde'aardapppel'

March 18, 2019

 

Een tijdje terug kwam mijn vader bij ons eten. Dat is uiteraard erg gezellig, maar het is ook altijd leerzaam. Zijn interesse is zeer breed en vertellen kan hij als de beste. Hij vertelt vaak over wat ze vroeger thuis aten en hoe het bijvoorbeeld in de oorlog ging met het eten. Het is meerdere malen voorgekomen dat wat er op ons bord lag koud geworden was.

Hij vindt het ook altijd leuk om iets nieuws te proberen. Meestal laat ik hem raden wat er nu weer op zijn bord ligt, soms iets makkelijks, soms iets moeilijker. De laatste keer verraste ik hem met zoete aardappelen en die had hij in zijn lange leven nog niet eerder geproefd.

 

De zoete aardappel (ook bataat genoemd) is een groente die in tegenstelling tot de gewone aardappel niet onder de nachtschade valt. De nachtschade kan vanwege de plantenafweerstoffen leverklachten, darmklachten en slijmvliesklachten opleveren. Dit is bij de zoete aardappel dus niet het geval en dat is al meteen één van de voordelen van deze heerlijke, zoete groente.

Een ander voordeel van de bataat is de aanwezigheid van bètacaroteen (vitamine A) in met name de oranje/ paarse  variant en vitamine E. Samen met veel fytonutriënten (gezondheid bevorderende plantenstoffen) is er dus een hoge antioxidantenwerking.

 

Met deze woorden vertel ik dat natuurlijk niet aan mijn vader, wel vertel ik hem dat het heel erg goed is voor zijn gezondheid, voor zijn ogen én dat het de veroudering tegengaat. En vooral dat laatste is een schot in de roos!

 

Een ander bijkomend voordeel is de ‘glycemische index’ van de zoete aardappel. Deze is lager dan van de gewone aardappel.

Voedingsmiddelen hebben niet allemaal hetzelfde effect op de bloedsuikerspiegel. Vetten en eiwitrijke producten hebben er zelfs helemaal geen invloed op, maar koolhydraten wel.

De hoogte van deze waarde zegt iets over de hoeveelheid insuline die nodig is om de bloedsuikerspiegel gelijk te houden. Glucose heeft een GI van 100. Is de waarde onder de 55 dan wordt deze gezien als gezond. Komt een waarde boven de 70 dan kunnen we deze het beste maar vermijden.

Nu hebben gekookte aardappelen een GI waarde tussen de 60- 70. Verse aardappelpuree 85 en gebakken aardappelen tussen de 85 en 98. Een zoete aardappel heeft een GI waarde tussen de 40 en de 50.

Om deze reden zal je de zoete aardappel absoluut terug gaan vinden in de recepten van PureGeneraties!

 

Variëren met deze groente is erg gemakkelijk; stomen, koken, pureren, opbakken, frituren als patat, verwerken in een ovenschotel of een soep, in de oven garen en uit de schil lepelen, chips van maken, of koud als slaatje eten (waar je darmen erg blij mee zijn), kortom voor elk wat wils.

Door de zoete smaak is deze groente vaak favoriet bij kinderen.

 

En sinds dit etentje ook bij mijn vader!!

 

Please reload

Populairste blogs

Mushrooms 4 life!

November 6, 2019

1/10
Please reload

Eerder geplaatst
Please reload

Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 2016 by PURE GENERATIES

PRIVACYVERKLARING!

 

 

PURE GENERATIES:

 

Kim Moorman

Daphne van Wietmarschen

(06-42269404)

Gerst 6

7623 HJ Borne