Kruiden & specerijen, onmisbaar in de keuken

August 26, 2019

Waarom is ’t gebruik van kruiden in de keuken essentieel voor je gezondheid?

 

Veel mensen benoemen ’t uit zichzelf al vaak; kruiden zijn gezond en een goede manier om je eten op smaak te brengen zonder teveel gebruik van zout.

Maar waarom zijn kruiden nou écht zo gezond? Weten jullie het antwoord?

In deze blog meer algemene info over kruiden en specifiek van een aantal kruiden de werking, lees mee en doe er je voordeel mee!

 

Kruiden zijn bovenal lekker; ze geven smaak aan voedsel en accentueren bepaalde ‘tonen’ die van oorsprong in je voedsel aanwezig zijn.

Kruiden zijn bij bepaalde soorten voedsel ook echt onmisbaar om ze op smaak te brengen.

Kruiden kun je niet alleen gebruiken bij voedsel, maar ook in dranken, denk bijvoorbeeld aan thee, chai-thee (latte) en ‘golden milk’ (onderaan de blog een lekker receptje!).

Ook zijn kruiden een goede manier om je gerechten op smaak te brengen zonder gebruik te moeten maken van kant en klare pakjes en zakjes met de daarbij behorende kleur-geur en smaakstoffen en alle andere toevoegingen die we liever niet aan ons voedsel toevoegen.

 

Qua gezondheid is de belangrijkste eigenschap van kruiden dat ’t sterke antioxidanten zijn!

Weten jullie (nog) wat antioxidanten zijn?

Antioxidanten vangen vrije radicalen in onze cellen weg. Dit zijn agressieve stoffen, de 'boeven', die in ongunstige gevallen, schade kunnen aanbrengen aan onze cellen en weefsels.

Te denken aan schadelijke stoffen in ons voedsel, luchtverontreiniging, straling etc. Is er een ‘overwoekering’ van vrije radicalen, dan is dat zo gezegd érg nadelig voor onze cellen en weefsels en uiteindelijk is ’t zelfs mogelijk dat dit ziekten zoals kanker kan veroorzaken.

Deze antioxidanten; de ‘helpers’ tegen de vrije radicalen; de ‘boeven’, hebben we dus hard nodig in ons lichaam!

Groenten en fruit bevatten ook antioxidanten, maar van kruiden is gebleken uit onderzoeken dat deze nóg sterkere antioxidanten leveren. Dit is ook meteen de verklaring waarom in landen waar in de keukens VEEL gebruik wordt gemaakt van kruiden (India/Japan), bepaalde kankertypes bijvoorbeeld zelden of nooit voorkomen ten opzichte van andere landen (keukens)!

Verse (biologische!) kruiden zijn licht te verkiezen boven gedroogde, maar een goede gedroogde biologische variant bevat ook genoeg van de essentiële stoffen. In vele huishoudens is dit ook praktischer toe te passen boven verse kruiden. Wil je wel verse kruiden gebruiken, zorg dan ook echt dat deze nog vers zijn, anders is ’t gehalte aan essentiële stoffen wel afgenomen, eventueel kun je ze vers invriezen en pas uithalen bij gebruik.

Kruiden zijn dus mega-gezond, maak er dus dagelijks veel gebruik van en niet alleen tijdens de avondmaaltijd!!

 

Een aantal biologische kruiden-soorten uit onze webshop uitgelicht:

 • Kerrie (Komijn/Koriander/Kurkuma/Mosterdzaad/Salie/Fenegriek/Paprika/ Venkel/Zeezout/Rozemarijn/Laurierbladen/Gember/Tijm). Kerrie bestaat voor ’t grootste gedeelte uit Kurkuma/geelwortel, daar komt namelijk de gele kleur vandaan. Kurkuma bestaat uit vele antioxidanten en daarnaast heeft ’t een ontstekingsremmende werking. Er zijn veel onderzoeken bekend waar Kurkuma beschreven wordt als hét anti-kanker-kruid, dit vanwege de sterke werking van dit kruid. Lees verder bij Kurkuma!

 • Italiaanse kruiden (Oregano/Basilicum/Rozemarijn/Tijm/Knoflook)  Hierbij lichten we Rozemarijn uit, een veelvuldig gebruikt kruid in de Italiaanse en Franse keuken. Ook Rozemarijn is een sterk antioxidant. Daarnaast komt uit vele onderzoeken naar voren dat Rozemarijn infecties kan helpen bestrijden, stress kan verminderen, kanker kan tegengaan (antioxidant) en ’t geheugen kan verbeteren.

 •  Cayennepeper  De meest bekende stof in Cayennepeper is Capsaicine. Dit bestanddeel zorgt ervoor dat de bloedvaten het bloed beter laten stromen. De lichaamstemperatuur wordt verhoogd en daardoor moet ’t lichaam wat harder gaan werken, hierdoor verbrand je meer calorieën en dit kan dus zorgen voor gewichtsverlies. Cayennepeper is ook een afrodisiacum en kan daardoor een verhoogde bloeddruk tegengaan. Tevens zorgt Cayennepeper ervoor dat er meer zuurstof naar weefsels in ons lichaam wordt vervoerd, wat dus kan zorgen voor een toename van ’t energieniveau. Sowieso komt dit natuurlijk ten goede aan alle organen en weefsels in ’t lichaam. Andere eigenschappen die vanuit diverse onderzoeken worden toegekend aan Cayennepeper; behoudt een stabiele bloedsuikerspiegel, goed bij hart en vaatziekten, goed voor de ogen (vit A), positieve werking op de darmperistaltiek en ’t kent pijnstillende effecten.

 • Kurkuma  Kurkuma bestaat uit vele antioxidanten en daarna heeft ’t een ontstekingsremmende werking. Er zijn veel onderzoeken bekend waar Kurkuma beschreven wordt als hét anti-kanker-kruid, dit vanwege de sterke werking van dit kruid. De curcuminoiden zijn namelijk giftig voor tumoren! Andere eigenschappen die worden toegekend aan Kurkuma; Pijnstillend effect, kan Alzheimer voorkomen of verminderen, verbetert de cognitie (geheugen), helpt bij verteringsproblemen, verlaagt cholesterol (totale gehalte én LDL), verhoogt je weerstand (helpt bacteriën, virussen, schimmels bestrijden), helpt bij lever en galkwalen, helpt tegen overgewicht, vertraagt diabetes, goed voor de huid, verlicht depressieve klachten, helpt tegen spierpijn, helpt tegen chronische vermoeidheid en nog veel meer, google maar eens! (naar een betrouwbaar onderzoek(er).  Zorg er wel voor dat je Kerrie of pure Kurkuma altijd combineert met zwarte peper voor de opname van de stoffen door ‘t lichaam en de geneeskrachtige werking ervan.

 •  

  Gember  Een kruid wat in de Nederlandse keuken weinig gebruikt wordt, maar in andere keukens over de gehele wereld heel veel. Gember kan helpen ondersteunen bij mensen met prikkelbare darmen, ’t kalmeert. Gember wordt net als Kurkuma ingezet bij de behandeling van kanker, ’t kan volgens bepaalde onderzoeken echt kankercellen vernietigen en er daarnaast voor zorgdragen dat de cellen uiteindelijk deze taak zelf op zich nemen. Onderzoek heeft tevens aangetoond dat Gember het verlies van hersencellen vertraagt, dus mensen met Alzheimer (of ter voorkoming van) hebben erg veel baat bij de inname van Gember. Gember stimuleert de spijsvertering en werkt vet verbrandend. Net zoals andere kruiden helpt Gember bij ’t beheren van een constante bloedsuikerspiegel. Ook zijn er veel zwangere vrouwen die veel baat hebben bij gember tegen (ochtend)misselijkheid. Gember zorgt ook weer net als andere kruiden voor ’t verbeteren van de doorbloeding waardoor je oa meer energie hebt. Net zoals bij Kurkuma zijn er nóg meer positieve eigenschappen toe te wijzen aan Gember, Google maar eens voor een overzicht van alle gezondheidsvoordelen van Gember.

 • Provençaalse kruiden (Oregano/Tijm/Rozemarijn/Basilicum/Lavendel) Hierbij lichten we Oregano uit; Oregano gaat schadelijke bacteriën en vrije radicalen te lijf. Je kan stellen dat Oregano een echte boost is voor je immuunsysteem. Oregano heeft een pijnstillende werking bij zenuwpijnen en reumatische pijnen. Tevens helpt ’t bij artritis, griep, verkoudheid, gordelroos, vastzittende hoest, astma, trage spijsvertering, lage bloeddruk, krampen en zowel bacteriële als virusinfecties. Je zou Oregano kunnen zien als een vorm van een natuurlijk antibiotica, ook is ’t een antiviraal middel en gaat ’t zelfs griep tegen. Op psychisch terrein zie je dat Oregano een kalmerende en harmoniserende werking heeft.

 • Sla-kruiden (Rozemarijn/Lavas/Tijm/Dragon/Oregano/Bascilicum/Citroenmelisse/Venkel/Anijs/Majoraan/Daslook/Komijn)  Hierbij lichten we Basilicum uit; Basilicum is een kruid wat een ruime hoeveelheid mineralen en vitaminen bevat; vitamine A en K komen in grote hoeveelheid voor. Daarnaast bevat ’t de mineralen; kalium, mangaan, koper en magnesium. Ook bevat ’t veel ijzer en is ’t dus een aanrader voor mensen met bloedarmoede. Ook bevat Basilicum polyfenolen die ’t lichaam helpen beschermen tegen straling. Ook aan Basilicum worden door de grote hoeveelheden antioxidanten, eigenschappen toegekend ter voorkoming van kanker. Basilicum en dan met name de Zeaxanthine, filtert ’t zonlicht van schadelijke Uv-straling waardoor ’t netvlies in ons oog optimaal blijft functioneren.

 •  

   Viskruiden (Peterselie/Tijm/Bascilicum/Lavas/Mosterdzaad/Citroengras/Korenbloem)  Hierbij lichten we Peterselie uit; Peterselie is een kruid dat veelvuldig wordt gebruikt, ook als garnering en dat men vaak achteloos opzij schuift, terwijl we dan wellicht wel ’t gezondste van de hele maaltijd wegschuiven! Peterselie zit bomvol voedingsstoffen zoals; vitamine A,B,C en K en mineralen als ijzer en kalium. Peterselie zit wederom vol met antioxidanten die ’t lichaam kunnen beschermen tegen vrije radicalen, uiteindelijk ook tegen ziektes als kanker, Peterselie wordt vooral in diverse onderzoeken in verband gebracht met ’t voorkomen van borstkanker. De essentiële olie van Peterselie onderdrukt een ‘op hol geslagen’ immuunsysteem, waardoor ’t een grote rol kan spelen in ’t verminderen van allergieën. Peterselie bevat eugenol, een olie waarvan is aangetoond dat deze sterke ontstekingsremmende eigenschappen bezit. De foliumzuur die in Peterselie zit helpt beschadigingen van de bloedvaten voorkomen en vermindert daardoor de kans op hart-en vaatziekten. De kalium in Peterselie speelt een belangrijke rol bij ’t controleren van de bloeddruk en de hartslag, een dagelijkse portie Peterselie kan helpen de bloeddruk te verlagen. Peterselie werkt tevens vocht afdrijvend en helpt de nieren schoon te spoelen en is dus perfect in te zetten als ontgifting. Ook helpt dit kruid, net zoals vele andere kruiden bij ’t ondersteunen van de spijsvertering en specifiek bij ’t voorkomen en/of oplossen van galstenen. Voor vrouwen is Peterselie een aanrader omdat ’t de hormonen in evenwicht brengt en ondersteunt bij gerelateerde klachten.

 •  

  Pizza en Pasta kruiden (Basilicum/Tijm/Lavas)  We lichten hier de stoffen in en werking van Tijm uit; Tijm bevat grote hoeveelheden vitamine K en ijzer in. Ook bevat ’t de mineralen calcium en mangaan en ’t aminozuur tryptofaan (positieve eigenschappen voor je stemming) en bovendien bevat Tijm veel vezels. Tijm is tevens een goede bacterie-bestrijder en is dus ideaal om in bijvoorbeeld dressings van salades te verwerken zodat je weet dat ’t bacterievrij is. Tijm bevat Thymol, een fytonutrient, wat een positief effect kan hebben op ’t percentage gezonde omega-3 vetzuren in de hersenen, nieren en ’t hart. Ook bevat Tijm weer grote hoeveelheden antioxidanten. Tijm wordt veel ingezet tegen hoest (in hoestdranken) en astma gerelateerde klachten.

 • Gehaktkruiden (Himalayazout/Ui/Knoflook/Kummel/Zwarte peper/Koriander/Majoraan)  Hierbij lichten we de werking en inhoudsstoffen van Koriander uit; Koriander is een van de meest gebruikte kruiden bij ’t ontgiften van zware metalen (kwik/lood/cadmium). Koriander is ontstekingsremmend, heeft een bacterie- en schimmel remmende werking, kan helpen ter behandeling van angsten en slapeloosheid, is een diureticum (helpt vochtafdrijving via de urine), heeft goede eigenschappen bij de behandeling van diabetes en kan een cholesterolverlagende werking hebben.

 • Kruidenboterkruiden (Peterselie/Rozemarijn/Knoflook/Bonenkruid/Zeezout/Ui/Korenbloem/Oregano/Goudsbloem/Paprika/Galangal/Zwarte peper) Een prachtige verzameling van kruiden met allemaal hun eigen specifieke werking, als je kijkt naar de zwarte peper kun je daarover zeggen dat ’t je smaakpapillen activeert en ’t heeft met name een geneeskrachtige werking bij problemen met de spijsvertering en bij ontstekingen. Ook is zwarte Peper belangrijk voor de opname van bepaalde andere kruiden (Kurkuma).

 • 12-kruiden zout (Zeezout/Rozemarijn/Lavas/Tijm/Dragon/Dille/Oregano/Bascilicum/Citroenmelisse/Venkel/Majoraan/Anijs/Komijn/Daslook) We lichten uit dit kruidenmengsel de Lavas uit; Lavas wordt ook wel een panacee genoemd (al vanaf de Romeinen), dit wil zeggen dat ’t in te zetten is als geneesmiddel tegen allerlei ziekten. Lavas wordt vooral geroemd vanwege de beta-sitosterol (plantensterol), wat ingezet kan worden bij prostaatklachten en zelfs bij prostaatkanker. Lavas bevat carvacrol, hierdoor blijven voedingsmiddelen langer houdbaar, ’t werkt bacteriedodend (antiseptisch). Lavas heeft een positief effect op de werking van de nieren en stimuleert om urine aan te maken.

 • Nootmuskaat Dit kruid werkt maagversterkend, spijsvertering stimulerend, krampwerend, windverdrijvend, ontstekingswerend en antibacterieel. Ook heeft Nootmuskaat een misselijkheidoplossende werking. Ook wordt Nootmuskaat vaak genoemd door de volgende eigenschappen; lost slijm op (helpt bij luchtwegaandoeningen), helpt bij menstruatiekrampen, helpt ondersteunen bij concentratieproblemen, kan helpen tegen claustrofobie en kan uitwendig helpen tegen reumatische klachten.

 • Speculaaskruiden (Kaneel/Nootmuskaat/Kruidnagel)  Kruidnagel uit dit mengsel is een kruid om uit te lichten; Kruidnagel werd vroeger al en nu nog ingezet bij tandpijn (zit ook in vele soorten mondwater). De werkzame stof uit Kruidnagel heet eugenol. Kruidnagel heeft ontstekingswerende en antibacteriële eigenschappen. Kruidnagel bevat vitamine C en K en veel calcium, magnesium en mangaan. Eugenol in Kruidnagel zorgt dat ’t lichaam wordt ontdaan van gifstoffen. Ook zijn er onderzoeken die aantonen dat Kruidnagel kankerrisico’s in de ingewanden zoals maag/darm kan verkleinen.

 • Gemalen Ceylon kaneel  Kaneel heeft als voornaamste eigenschap dat ’t je bloedsuiker- en insulineniveau helpt reguleren. Iets waarbij we in de westerse-cultuur wel hulp kunnen gebruiken! Met als effect dat ’t uiteindelijk weer problemen met ’t hart- en vaatstelsel tegen kan gaan. Waarom Ceylon-kaneel? Bij kaneel is ’t belangrijk ‘t ‘kaf van ’t koren te scheiden’, aan Ceylon-kaneel zijn bovenstaande eigenschappen toe te schrijven, Cassia-kaneel (een andere variant) bevat naast goede stoffen ook coumarine, een stof die van nature voorkomt in verschillende planten, maar schadelijk kan zijn voor dieren/mensen, er zijn zelf onderzoeken die uitwijzen dat deze variant zelfs kanker kan veroorzaken bij veelvuldig gebruik. Wij adviseren op save te spelen en te kiezen voor de smaakvolle Ceylon variant.

 • Koekkruiden (Kaneel/Anijs/Kruidnagel/Kardemom/Koriander) In dit mengsel lichten we Kardemom uit; In Kardemom zit vooral een heel hoog percentage aan mineralen; in Kardemom zit een grote hoeveelheid ijzer, mangaan (elimineert vrije radicalen), zink, magnesium, calcium, fosfor en kalium. Vitaminen die voorkomen in Kardemom zijn; B1, B2, B3 en B6, ’t grootse gedeelte van de hoeveelheid vitaminen bestaat uit vitamine C. Wanneer je Kardemom mixt met Koriander en Karwij heb je een sterke mix om de spijsvertering te bevorderen. Ook werkt ‘t (in combinatie met andere kruiden) tegen maagkramp en tandpijn.

 • Keltisch zeezout  een gezond natuurzout waar naast natriumchloride 84 andere mineralen en sporenelementen in zitten. Keukenzout is geraffineerd, net als wit meel en suiker, dat wil zeggen dat ze ontdaan zijn van alle voedingsstoffen. Bewerkt eten en dus ook bewerkt zout is ongezond en in grote hoeveelheden giftig en ziekmakend, ’t onttrekt mineralen aan je lichaam. Daarentegen is onbewerkt zout tot je nemen juist een hele goede manier om aan je dagelijkse behoefte van mineralen te komen. Keltisch zeezout kan gezien worden als de meest gezonde zout-soort. Keltisch zeezout  stimuleert de stofwisseling, ontslakt je spijsverteringskanaal en is goed voor de homeostase (brengt evenwicht in lichaamsprocessen).

 

Eigenschappen van de kruiden van Bodenschatze zijn:

 • 100% biologisch

 • Traditionele en handmatige oogst en verwerking van de kruiden met kwaliteit als ultieme doel

 • Geen geïndustrialiseerde productie

 • Fair prijsbeleid en zeer nauwe samenwerking met vooral lokale boeren

 • Een duurzame bedrijfsfilosofie

 • Pure liefde, passie en zorgzaamheid voor het vak en dát proef je!

(bijna) al deze kruiden shop je in onze webshop!

 

Om nou wat meer kruiden te gebruiken gedurende de dag, is ’t een idee om ook kruiden toe te voegen aan je dranken. Een heel mooi en lekker voorbeeld hiervan is ‘Golden milk’, hieronder een recept hiervan voor jullie:

Ingredienten (voor 2 personen):

 • 400 ml plantaardige melk (amandelmelk/kokosrijstmelk)

 • 1 theelepel Kurkuma

 • 1 theelepel Gember

 • 1 theelepel Ceylon kaneel

 • 1 eetlepel ahornsiroop (maple-sirup) of ½ eetlepel honing

 • Snufje peper

Bereidingswijze:

Doe alle ingrediënten in een pannetje (met uitzondering van je zoetmiddel) en verwarm, breng niet aan de kook, voeg op ’t laatst je zoetmiddel toe en verwarm even mee. Schenk in 2 bekers en bestrooi eventueel met nog wat extra kaneel.

Ook erg lekker met een opgeschuimd laagje plantaardige melk er bovenop!

 

We hopen dat we met deze blog, jullie hebben kunnen inspireren om nóg meer kruiden te verwerken bij alles wat in jouw keuken gemaakt wordt! Uiteraard zijn kruiden nooit een vervanging van medische zorg en dienen zij alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

 

Hebben jullie specifieke vragen over kruiden, of missen jullie een bepaald kruid in ons assortiment, mail dan naar daphne@puregeneraties.nl

 

Please reload

Populairste blogs

Mushrooms 4 life!

November 6, 2019

1/10
Please reload

Eerder geplaatst
Please reload

Volg Pure Generaties
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
 • White Facebook Icon
 • White Twitter Icon
 • White Instagram Icon

© 2016 by PURE GENERATIES

PRIVACYVERKLARING!

 

 

PURE GENERATIES:

 

Kim Moorman

Daphne van Wietmarschen

(06-42269404)

Gerst 6

7623 HJ Borne