"dragen van je baby; waarom zou je?"


Iedereen kent wel iemand die zijn of haar kindje draagt in een draagdoek of draagzak, soms wordt dit afgedaan als ‘een beetje alternatief’ of ‘daar heb je weer van die bewuste (groene) ouders’, maar weten jullie welke voordelen er zitten aan ’t dragen? Ik verdiepte mij er al een aantal jaren geleden in en deel dit graag in deze blog met jullie.

Zelf heb ik Kick (3 jaar) gedragen vanaf dat hij geboren is tot zeker 1,5 jaar en daarna (en nog steeds) gebruik ik een draagdoek om hem te ‘zekeren’ wanneer hij bij mij op schoot zit. Voor mij heeft dit zeker een praktische reden omdat ik anders niet zelfstandig op pad kon met baby/kind, zie je ’t voor je met een rolstoel en kinderwagen? ;-) Maar verder heb ik ook alle voordelen ervaren, die algemeen bekend zijn over dragen, hier vertel ik hieronder meer over..

Eigenlijk is ’t dragen van baby’s en kindjes iets wat je over de gehele wereld ziet, denk bijvoorbeeld aan vrouwen in Afrika of ’t verre Oosten die hun kindjes dragen tijdens bijvoorbeeld ’t werken op ’t land.

Ook in Nederland zie je weer steeds meer mensen die hun baby/kindje dragen, ook veel bekende Nederlanders (oa Lieke van Lexmond/ Doutzen Kroes) hebben ’t dragen ontdekt.

Sowieso draagt natuurlijk elke moeder haar baby 9 maand in de buik, waar ’t heerlijk gewiegd wordt in de baarmoeder.

Door herkenbaarheid zie je ook vrijwel direct dat baby’s heel rustig worden, wanneer ze weer gedragen worden na de geboorte.

Het 1e voordeel!

Wat is fijner dan dat je je mama zo dichtbij hebt, je nog steeds haar hartslag hoort, zoals je dat 9 maand lang hoorde in de buik en haar specifieke geur kunt opnemen waar je zo rustig van wordt?

Ook blijven kleine baby’tjes lekker op temperatuur door de lichaamswarmte van de moeder. Twijfel je dan over de hoeveelheid kleding die een baby/kindje aan moet in de draagzak/draagdoek, zie bijvoorbeeld ’t tabelletje hieronder.

Een baby wil zoveel mogelijk bij een vertrouwd persoon (moeder/vader) zijn en veel ouders herkennen vast dat ze veel ‘vastgeplakt’ hebben gezeten aan hun kindje in de eerste tijd na de geboorte.

Want zo was je kindje wel rustig en relaxed, een heel natuurlijke en primaire levensbehoefte van een kindje.

Dit reduceert stress en bevordert natuurlijke hechting.

Alleen… hebben vast veel ouders gemerkt hoe zwaar en onpraktisch ’t is om je kind steeds ‘los’ te dragen (op 1 arm).

Hier komt nog een voordeel van een draagdoek/draagzak om de hoek kijken, want je hebt je handen weer vrij (huishoudelijke klusjes) en je lichaam wordt ‘evenredig’ belast (mits je goed knoopt en een ergonomische drager hebt, daarover later meer).

Praktisch gezien is een draagdoek of draagzak ook een heel praktisch vervoermiddel, want al zit je niet in een rolstoel zoals ik, dan heb je vast wel eens mensen een weg zien te banen door een menigte mensen in een druk winkelcentrum, op een feest of een braderie.

Vergeet ook niet ’t voordeel bij ’t reizen met ’t openbaar vervoer!

Wat lijkt me dat veel stress geven zeg, die je dan uiteraard ook weer overdraagt aan je baby/kindje met als resultaat een ‘zweterig’ uitje… ;-) Uiteraard heb ik dan nog niet eens aangetipt dat vele uitjes die je graag onderneemt met je eventueel wat oudere, lopende kinderen, uiterst slecht begaanbaar zijn met een kinderwagen, denk aan bos of strand.

Wat ik zelf een enorm voordeel vind en dan met name wanneer je ook rekening te houden hebt met activiteiten van de rest van ’t gezin, is dat baby’s in een draagdoek snel in slaap vallen (door alle reeds genoemde voordelen hierboven) en je daardoor geen rekening meer hoeft te houden met slaaptijden wanneer je dit niet wil, of dit praktisch gezien niet kan. Denk bijvoorbeeld aan ’t naar school brengen of ophalen van broertjes/zusjes. Een ‘transfer’ naar een (koude) kinderwagen geeft vaker problemen.

Vaak vragen mensen zich af of ’t wel goed is voor een baby/kindje om (veel) gedragen te worden.

Hier komen een aantal dingen bij kijken, ’t is namelijk wel van belang dat ’t kindje ergonomisch gedragen wordt.

Dat wil zeggen dat ’t kindje, of je nou gebruik maakt van een draagdoek of draagzak, ’t ruggetje op een natuurlijke manier kan bollen (gezichtje naar papa/mama), dat de knietjes opgetrokken zijn en de beentjes gespreid.

Dit wordt vaak de ‘M’ houding of ‘kikker-houding’ genoemd.

Op deze manier zit er voor de baby geen maximale tijd aan ’t dragen. Ook voor de moeder (of vader) is ’t van belang dat op een goede manier geknoopt wordt (draagdoek) of gebruik wordt gemaakt van een ergonomische draagzak om geen overbelasting aan rug/nek/hoofd te ontwikkelen.

Een kleine kritische opmerking hierbij is dat er draagzakken worden verkocht bij grote ketens, waarbij opgemerkt wordt dat deze ergonomisch zou zijn, maar dit zeer zeker niet ’t geval is, waardoor met name de belasting op de heupjes veel te groot wordt en ook de ouder wordt vaak snel vermoeid met ’t dragen op deze manier.

Mensen laten zich vaak verleiden doordat verkopers enthousiast zijn of omdat ten onrechte zit soort termen gebruikt wordt.

Vaak wordt tevens gedacht dat draagzakken bij grote ketens goedkoper zijn, maar dit is zeker een misvatting, ze durven veel geld te vragen voor draagzakken waar je in principe meer kwaad mee doet dan goed.

Mijn advies is om je goed te laten adviseren door een draagconsulent in de buurt (even zoeken op google) of een goede webwinkel (met fysieke winkel) zoals bijvoorbeeld ‘Dragen en Zo’

Zij adviseren je altijd juist en op maat, want wat voor de 1 prettig en praktisch is, is dat soms voor de ander niet.

Er is ook enorm veel keuze en dat is leuk, maar een goed advies is hierbij vaak op z’n plek!

Ook voor kindjes met veel krampjes of reflux is dragen een ontzettend goede manier om deze klachten te verminderen en een meer ontspannen en relaxte baby te krijgen.