top of page

Slaap Yoga!


Dat wij fan zijn van de boekjes (en überhaupt van) van Lightstyle creations; Kirstin en Fidessa is geen geheim.. ;-)

Inmiddels in ons assortiment: Zoete zin, Borstvoedingsboekje, Little journal of happiness en vanaf nu ook Slaapyoga!

Waarom we nog zo lang gewacht hebben met ’t opnemen van dit boekje (met cd) in ons assortiment is ons op dit moment eigenlijk een raadsel, want ooooohhh wat kennen wij veel mensen waarvoor dit boekje (met cd) uitermate geschikt is en voorop gesteld, is dit boekje en slaapyoga in ’t algemeen, uiteraard ontzettend goed voor iedereen om in te bouwen in zijn/haar dagelijks leven! Wat ’t precies is en waarom dit zo’n unieke vorm van ontspanning is leggen we uit in deze blog..

Ieder levend wezen bouwt spanning op, dit kan musculaire, emotionele of mentale spanning zijn, maar spanning in ons lichaam hebben we allemaal. De één ervaart de spanning wat sneller dan een ander en de één zal er ook wat sneller last van ondervinden dan de ander.

Vaak weten we wel dat ontspannen/relaxen een must is voor onze gezondheid (wij ‘hameren’ er ook bij elke workshop op om dit bewust aandacht te geven en je niet alleen te richten op voeding en beweging!), maar al te vaak schuiven we dit aan de kant omdat we te druk zijn, nog teveel moeten doen, we er geen zin in hebben, ’t te lastig is, te ‘zweverig’ is, teveel tijd kost etc.

De keerzijde is dat er steeds meer mensen zijn met mentale problemen (en daardoor weer lichamelijke problemen en vice versa) en veel mensen met slaapproblemen. We zijn ‘hyper’ op momenten waarbij we eigenlijk ontspannen zouden moeten zijn en hebben vaak geen idee hoe dit te doorbreken of accepteren zelfs dat dit erbij hoort.

Kirstin en Fidessa hebben in/met dit boekje maar 1 doel; relaxen is een mensenrecht! Koester je lichaam, want voorkomen is zoveel beter als genezen en daar kunnen wij ons uiteraard alleen maar bij aansluiten!

Slaapyoga is een boekje met cd die een toegankelijke versie van de Indiase methodiek ‘yoga nidra’ beschrijft.

De methode is door de dames gemoderniseerd tot een korte, voor iedereen toegankelijke versie. De cd die bij ’t boekje zit kent 2 eenvoudig te volgen oefeningen die slechts 10 en 14 minuten duren en ’t effect leveren van wel 3 uur slaap!! Wie wil dat nou niet? 10 minuten liggen kunnen we allemaal wel inbouwen in onze dag toch?

Het boekje bevat naast punten over ’t effect van slaapyoga (oa betere nachtrust!), inzichten over hoe we in ons drukke dagelijkse leven pauzes kunnen inlassen en kunnen opladen om alles aan te kunnen, wat er dagelijks op ons af komt. Je leest een prachtig verhaal van Fidessa over haar reis naar India en haar kennismaking met ‘yoga nidra’ en op al je vragen over ontspanning en slaapyoga vind je een antwoord. Enorm leuk en leerzaam om te lezen alvorens je aan de oefening(en) begint, echter kan dit laatste ook zonder enige vorm van voorbereiding.

Uiteraard hebben wij zelf deze slaapyoga getest en hieronder lees je van zowel Daphne als Kim hun ervaring:

Kim:

De laatste tijd ben ik wat druk, vooral in mijn hoofd, dit doordat ik toch nog heel graag wat dingen wil voorbereiden en geregeld wil hebben voor mijn ‘verlof’ ingaat, dus er was geen beter moment om de slaapyoga te testen dan nu.

Het wat druk zijn in mijn hoofd resulteerde namelijk in wakker worden ’s nachts en dat alles dan weer begint te ‘razen’.

Op een avond terwijl Jan aan ’t werk was en Kick in bed, besloot ik mijn telefoon vroeg opzij te leggen en even rustig tv te kijken.

Daarna pakte ik de slaapyoga erbij en las ’t laatste stukje uit ’t bijbehorende boekje wat ik bijna uit had.

Zelf ben ik altijd wel van enige voorbereiding, dat voelt prettig voor mij, maar zoals in de blog hierboven beschreven is dit niet noodzakelijk om de slaapyoga te kunnen volgen.

Ik was op ’t moment dat ik de cd startte wel relaxed, maar door de drukte op deze dagen stonden mijn gedachten niet stil. Ik heb exact opgevolgd wat de prettige stem op de cd mij vertelde en dit deed mij denken aan eerdere tijden waarin ik actief aan Yoga en Body Balance deed en de begeleide meditaties die ik na mijn ongeluk met mijn coach deed.

Wat direct opviel, was de snelheid waarmee de stem je door/langs je lichaamsdelen praat. Dit is anders dan ik gewend ben vanuit ’t verleden, maar omdat ik de reden hierachter gelezen had in ’t boekje snapte ik dit volkomen.

De korte slaapyoga-sessie vond ik echt heel kort, heerlijk voor als je niet veel tijd hebt zeg, maar nu ik er echt voor lag deed ik de langere versie er achteraan.

Dit was wellicht iets te voorbarig omdat ik zo relaxed werd en mij zo goed kon overgeven dat ik 2x bijna in slaap viel. Heerlijk zou je denken, maar niet helemaal de bedoeling van deze slaapyoga-methode, dit kun je nalezen in ’t begeleidende boekje. Een beetje lastig in ’t begin was wel dat mijn baby-meisje juist heel actief werd toen ik ging liggen, maar door mijn focus op de stem kon ik dit er gewoon laten zijn.

Na afloop voelde ik mij echt heel relaxed en eigenlijk helemaal niet meer moe, waardoor ik mij afvroeg of ik een goed tijdstip had uitgekozen, maar nadat ik mij klaar had gemaakt voor de nacht en in bed lag, merkte ik hoe makkelijk ik mij kon overgeven aan de slaap en ik heb echt heel goed geslapen die nacht. Zelfs na de plaspauze (tja, zwanger..) bleef mijn hoofd/mijn gedachten rustig en sliep ik zo verder. Dit smaakt naar meer!

Daphne:

Omdat ik behoorlijk druk ben met allemaal leuke dingen, wat dan “werk” heet, gun ik mezelf vaak geen rust om totaal te ontspannen met iets anders dan boeken en tijdschriften lezen over alles wat met mijn werk te maken heeft.

Maar ja, ik had Kim beloofd om naar de cd te luisteren en iets te schrijven en het boekje zag er wel erg uitnodigend uit zo op mijn tafel.

Nou oké, dacht ik, dan snel dan even die cd in de speler, een stukje schrijven en klaar en doorrrrr…..alhoewel.......dan begin ik aan iets en weet ik niet eens waarover het gaat en dat ontspant ook niet echt.

Daarom begon ik met het boekje inkijken om het even diagonaal door te lezen….maar wat blijkt; het is enorm leuk en pakkend geschreven en daardoor was wegleggen even geen optie.

De reis om te komen tot dit boekje met cd was beeldend beschreven en ik verheugde me ineens op de cd….zou ik kunnen ervaren wat zij ervaren hebben?

Ik heb maar één plek om een cd af te spelen, dus het werd voor mij lekker liggen op de bank in de kamer, gewoon aan het begin van de middag.

Yoga is mij niet onbekend dus liggen in de voorgeschreven houding werkte al snel ontspannend.

De stem was prettig en net wat Kim hiervoor vertelde ging het wel heel snel langs alle delen van mijn lichaam…met misschien ook als doel om wakker te blijven tijdens de sessie en dát vond ik, eerlijk gezegd, zelfs in het korte gedeelte al lastig.

Dan ook maar direct de langere versie erachter aan, ik lag nu toch fijn, was ontspannen en het werk? ach ja dat is maar werk….nadenken gaat stukken beter als je ontspannen in je vel zit.

Het niet meer mogen bewegen tijdens zo’n sessie is wel iets wat aandacht nodig had, want even de opgesomde delen snel bewegen is gauw gedaan, maar nee..ontspannen!

Tijdens de langere versie kreeg ik ineens een enorme hoestkriebel, toch wou ik doorgaan met het ontspannen liggen en luisteren en zowaar…..als ook de hoestkriebel er mag zijn zonder deze al te veel aandacht te geven, verdwijnt het vanzelf!

Een eye-opener voor mij; elke actie vraagt niet onmiddellijk een reactie!

Ik moet wel eerlijk zijn en vertellen dat ik het laatste stukje van de cd niet ‘bewust’ heb meegekregen, ik sliep niet echt maar was ook niet wakker.

Ontspannen en relaxter ben ik verder gedaan met de dag, het viel me op dat de “druk” eraf was….

Dit ga ik zeker vaker doen, wat een heerlijke aanvulling op mijn dag! Volgens mij kan het ’s morgens als een relaxt begin van de dag, maar mijn tijdstip was ook oké…en als je moeite hebt met in slaap vallen kan ik me voorstellen dat ook dát een prima moment is.

Kortom; een énorme aanrader om jezelf dit boekje met cd te gunnen, maar ook een geweldig, origineel, cadeautje voor iemand, bijvoorbeeld als je weet dat hij zij in een lastige of drukke periode zit.

Je shopt ’t boekje met cd voor slechts €12,99 in onze webshop of op onze planken bij Conceptstore Villa 8 in Borne en The Upperside in Enschede!

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page