top of page

Is het fruit....of is het een groente?!? + recept


Tegenwoordig als je op de groenten- en fruitafdeling van een supermarkt loopt, zie je oneindig veel verschillende soorten groenten en fruit liggen.

Je kijkt je ogen uit naar het aanbod dat er ligt, komend uit alle delen van de wereld, van New Zeeland, Peru, Egypte, tot aan China toe.

Een van de mooie groenten/fruit van deze tijd is de avocado. Het heeft een peervorm, is bruin en soms groen van kleur en komt uit Centraal- Amerika en met name uit Mexico.

Avocado is eigenlijk de naam van de hele boom en de vrucht van deze boom heet advocaatpeer.

De originele naam van de avocado is 'ahuacatl' wat ‘teelbal’ betekent.

Er zijn avocado’s die zelfs tot 2,5 kg kunnen wegen.

Het romige, zachte vruchtvlees is groen of geel van kleur en smaakt nootachtig, rijp is het vruchtvlees zacht als boter. Deze voedzame groente/vrucht bevat een hoog percentage gezonde vetten: omega 3 en omega 9 (verhogen het goede HDL- cholesterol) en weinig omega 6- en verzadigde vetten.

Daarnaast is er relatief veel magnesium, kalium, zink, koper, vitamine B2 en B11 (foliumzuur) en serotonine (ons geluksstofje) aanwezig.

Avocado bevat een vetachtige stof, lecithine, die een bestanddeel is van onze celmembranen (omhulsel van de cel) en een grote rol speelt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Deze lecithine zorgt voor een goede zenuwprikkeloverdracht in de spieren en de hersenopbouw én het werkt effectief tegen de candidaschimmel.

Nog een aantal tips om vooral avocado’s te eten:

  • het is een prima bron van eiwitten, ook als je vegetariër bent of weinig vlees eet,

  • het is een uitstekende bron van carotenoïden (levert vitamine A) dat goed is voor de gezondheid van je ogen,

  • de combinatie van voedingsstoffen in avocado’s zorgt voor een krachtige ontstekingsremmende werking (zeker bij artrose en reuma),

  • ondanks dat 100 gram avocado zo’n 170 tot 180 kcal bevat is het geen dikmaker, omdat de vetten enkelvoudig onverzadigd zijn en de vrucht veel vezels bevat,

  • het vernieuwt de huid en is goed te gebruiken als masker samen met bv yoghurt en honing,

  • hou je erg van crackers (die zorgen voor een snelle stijging van je bloedsuikerspiegel), dan is avocado hierop een prachtige tegenhanger zodat deze snelle stijging uitblijft.

Avocadovruchten worden voornamelijk rauw gegeten.

Na het schillen wordt het vruchtvlees snel bruin door blootstelling aan de lucht, net als bij een appel. Dit kun je tegengaan door het toevoegen van citroensap.

Laat deze avocado als groente/fruit dagelijks in je voedingspatroon voorkomen zodat je zelf de gezondheidsvoordelen gaat ervaren!

Powersmoothie met avocado:

Benodigdheden: - blender of staafmixer Ingrediënten: - 1/2 biologische banaan - 1/2 avocado of een hele mini-avocado - 1 volle theelepel rauwe cacaopoeder - Kokos-rijst-melk - Kokosvezels 1 volle eetlepel - Hennepzaad 1 eetlepel - 1/2 theelepel Ceylon kaneel

Doe alle ingrediënten in je blender of pak een hoge beker waar je alles in doet. Voeg als laatste de kokos-rijst-melk toe tot alles onder staat. Zet de blender aan of pureer alles met je staafmixer tot je een romig geheel hebt.

Ben je benieuwd wat andere voeding met je gezondheid kan doen?

Klik dan op 'voedingsadviezen' of stel je vraag hier.

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page