top of page

Review "Kooltje" inclusief recept


Wat is ’t toch ontzettend leuk als je nieuwe (kook)boeken als een van de eersten in handen krijgt, lekker bladeren, nieuwe dingen leren tijdens ’t lezen, genieten van de foto’s en uiteindelijk een keuze maken welke recepten je gaat uitproberen.

Deze keer kreeg ik ‘Kooltje’ toegestuurd geschreven door Pascalle Bonnier & Mathijs Kok. Beiden al langer bekend in de ‘foodie-wereld’ want zij schreven al eerder ‘Havermoutje’ en ‘Nootje’. Mensen die geen trend volgen, maar er onbewust een creëren!

Het boek ‘Kooltje’ is onder andere geschreven omdat de Nederlandse groenten waarvan kolen een groot onderdeel zijn, een beetje ‘ondergesneeuwd’ zijn geraakt door alle tropische groenten en fruit, die ’t gehele jaar verkrijgbaar zijn.

Ook bleek koken met kolen voor veel mensen lastig, want wat kun je nog meer naast gewoon koken/stomen of er een stampotje van fabriceren? In dit boek 70 hippe, niet te moeilijke recepten met kolen, voor zowel ontbijt, lunch, tussendoortje als diner.

Het boek begint met een uitleg per koolsoort; wat is ‘t, hoe wordt ’t verbouwd etc. Daarna een hoofdstukje over hoe gezond kolen zijn (superfoods!), hoe je kolen dient te bereiden, hoe je je eigen kolen en koolkiemen kunt verbouwen en daarna de recepten opgedeeld naar ontbijt/lunch/tussendoor/diner/inmaken. Allemaal weergegeven met prachtige lichte foto’s waarvan je meteen trek krijgt!

Samen met Kick (zoontje 2 jr) koos ik 2 recepten om te maken: de pittige bloemkoolsoep en de bloemkoolbitterballen. Dit omdat 1; Kick dol is op bloemkool en op soep en op gehaktballen, dus grote kans dat deze 2 recepten in de smaak zouden vallen.

Nou en dat deden ze hoor, de soep daar heeft hij ’t nog elke dag over! Ik maakte voor ’t idee een aantal fotootjes, helaas was ‘’t erg grauw en duister en zijn ze niet van top-kwaliteit, maar toch leuk om even te laten zien. De bitterballen maakte ik met quinoa (kan ook met rijst) en werden erg lekker knapperig! Wel vond ik ’t een heel werkje zo op een doordeweekse dag, maar ’t resultaat mocht er ook echt zijn.

Het recept van de bloemkoolsoep mag ik hieronder met jullie delen, hoe leuk is dat?

(Lunchgerecht voor 4 personen, of diner voor 2)

Benodigdheden

 • Bakplaat

 • Bakpapier

 • Soeppan

 • Staafmixer

Ingrediënten

 • 1 bloemkool (circa 500 gram)

 • 3 el olijfolie (ik verving dit door gesmolten kokosolie)

 • 1 ui

 • 3 el rode currypasta (ik verving dit door ½ tl pittige gerookte paprikapoeder, 1 tl kurkuma, ½ tl chilivlokken & een teentje knoflook)

 • 1 liter groentebouillon (ik gebruikte een gistvrije variant)

 • 100 gr kikkererwten

 • 250 ml kokosmelk

 • 1 handje vol basilicumblaadjes (ik gebruikte een gedroogde variant)

 • Sap van 1 citroen (dit had ik niet in huis en heb ik niet toegevoegd)

Zo maak je het:

 1. Verwarm je oven voor op 200 graden. Verwijder ’t groen en de hard stronk van de bloemkool. Snijd de bloemkool in kleine roosjes van gelijk formaat. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie of zoals ik deed met de gesmolten kokosolie.

 2. Spreid de bloemkoolroosjes uit op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze in 10 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven.

 3. Snipper de ui. Verhit olijfolie (kokosolie!) in een soeppan. Fruit de ui glazig. Bak de currypasta (of in mijn geval de knoflook en kruiden) 1 minuutje mee. Schenk de bouillon in de pan en breng opnieuw aan de kook

 4. Voeg de geroosterde bloemkool met de rest van de ingrediënten toe aan de soep

 5. Laat nog 20 minuutjes zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer. Verdun de soep zo nodig met een scheut kokend water. Breng op smaak met zout en peper en garneer met de basilicum

(je kunt er ook voor kiezen de bloemkool mee te koken met de soep ipv in de oven, maar dan loop je wel die extra smaaksensatie mis, overigens is hij dan vast ook nog heerlijk!)

Heerlijk om dit boek in ons bezit te hebben, we gaan zeker nog vele recepten uitproberen, want ’t ziet er allemaal zooooo lekker uit. Kooltje is echt een aanrader voor wie gezond, vernieuwend, maar toch lekker makkelijk wil koken!

Wie is er na dit te lezen enorm nieuwsgierig geworden en gaat ‘m aanschaffen? (helaas niet in onze webshop, maar google even voor de verkooppunten)

Liefs Kim

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
 • Grey Facebook Icon
 • Grey Twitter Icon
 • Grey Instagram Icon
bottom of page