top of page

Zijn eieren nu goed voor je of kun je ze beter vermijden?


Zijn eieren nu goed voor je, of kun je ze toch beter vermijden?

Veroorzaken ze aandoeningen zoals hartproblemen, hoog cholesterol enz.?

Veel mensen geloven nog steeds, ten onrechte, de verkeerde informatie die in het verleden gegeven is over het ei.

Het ligt er natuurlijk wel aan, aan wie je deze vragen stelt. Stel je ze aan reguliere artsen dan zullen veel artsen zeggen dat eieren je cholesterol verhogen en dat je ze beter kunt vermijden of in ieder geval de eierdooier omdat deze cholesterol bevat.

Het is heel begrijpelijk om de media en de farmaceutische industrie te geloven, het wordt breed uitgedragen en er lijkt geen enkele reden om hieraan te twijfelen.

Maar hoe is het dan mogelijk dat uitgebreid is aangetoond, in de Framingham Heart Study, een project van de Amerikaanse National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI) en de Universiteit van Boston (dat al sinds 1948 loopt en daarmee momenteel het langst lopende onderzoek naar hart- en vaatziekten is).... dat eieren het LDL cholesterol (het “slechte” cholesterol) niet verhogen, maar juist verlagen? Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat degenen die 3 eieren aten per dag gedurende 2 weken, een lager LDL cholesterol en een verhoogd HDL cholesterol (het “goede” cholesterol) hadden.

Een onderzoeksrapport dat onlangs gepubliceerd is in het Amerikaanse tijdschrift Nature Medicine laat zelfs zien dat het eten van cholesterolrijke voeding juist heel goed is en helpt bij de productie van een belangrijke stof in het zenuwstelsel die de zenuwcelfunctie ondersteunt en het risico op hersenaandoeningen zoals de Ziekte van Parkinson en Alzheimer verlaagt.

Zelfs de wetenschappelijke grondlegger van de mythe rond cholesterolrijke voeding, Ancel Keys, kwam in 1997 terug op zijn conclusies en gaf toe dat er totaal geen verband is tussen cholesterolrijke voeding en hart- en vaatziekten, “tenzij je een kip of konijn bent”, zei hij, want hij had zijn eerdere conclusies gebaseerd op proeven bij kippen en konijnen die ten opzichte van mensen een sterk afwijkend voedingspatroon en metabolisme hebben en daardoor volkomen anders reageren op cholesterolrijke voeding.

Ga je te rade bij een natuurarts dan zal je een heel ander verhaal horen. Eieren zijn eigenlijk een superfood! Ze zitten boordevol voedingsstoffen, vitaminen en hebben vele gezondheidsvoordelen.

Wat zit er eigenlijk in een ei? Een kippenei heeft 13% eiwit van hoge biologische waarde en geldt daardoor als een volwaardig eiwit.

De voedingswaarde van een ei bedraagt 80 kcal. Ze bevatten relatief veel van de mineralen calcium, ijzer, lithium, selenium en zink en de vitaminen A, B, C, D, E en K.

De ijzervorm in eieren is het gemakkelijk opneembare heamijzer, dat grotendeels in de dooier zit. Een eidooier bevat eiwit (meer dan in het wit van het ei), vet, cholesterol, linolzuur en lecithine.

Lecithine is in staat vet te emulgeren , dit als tegenwicht om het relatief hoge cholesterolgehalte van het ei te laten dalen. (Emulgeren is het mengen van twee stoffen die dat normalerwijze niet kunnen).

Voorwaarde hiervoor is wel dat het eigeel zacht gekookt is. Als het eigeel hardgekookt is of gebakken dan is de lecithine gebonden en niet meer in staat de cholesterol te emulgeren.

Een zachte eierdooier bevat ook meer choline (choline is belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel) en vitamine B dan een hardgekookt ei. Deze laatste vorm is door onze spijsvertering ook moeilijker te verteren.

Nog een aantal redenen waarom eieren gezond voor je zijn:

  • peptiden in het ei kunnen helpen een hoge bloeddruk te verlagen

  • de aanwezigheid van tryptofaan, een aminozuur welke wordt omgezet in serotonine, een stof die je humeur kan verbeteren en die wordt omgezet in melatonine, wat bevorderend kan werken voor een goede slaap

  • zwavel, vitaminen en mineralen kunnen de groei van haren en nagels bevorderen

  • eieren zijn een bron van selenium, dat in verband wordt gebracht met het voorkomen van kanker en in het bijzonder prostaatkanker

  • een recente studie wijst uit dat een hoge inname van choline bij vrouwen de kans op borstkanker met 24% kan verminderen

  • men heeft per dag 600IE (ADH) vitamine D nodig, 1 ei bevat 41IE

  • ze bevatten een hoog gehalte aan essentiële omega 3 vetzuren en kunnen daarmee goed zijn voor de hartgezondheid

  • de aanwezigheid van luteïne en zeaxanthine, dit zijn essentiële stoffen voor de ogen en ze kunnen beschermen tegen de schadelijke effecten van vrije radicalen

  • het aanwezige foliumzuur (44 mg = 11 %) kan helpen geboorteafwijkingen tijdens de zwangerschap te voorkomen

  • de antioxidanten in eieren kunnen zorgen voor een vermindering van de ontwikkeling van staar op latere leeftijd

  • het aanwezige choline in de eierdooier zou de kans op ontstekingen in het lichaam kunnen verminderen. Chronische ontstekingen worden regelmatig in verband gebracht met een verhoogd risico op osteoporose, Alzheimer en diabetes 2

  • eieren zouden 't geheugen kunnen verbeteren door het hoge aantal vitaminen en voedingsstoffen

  • eieren zijn een goedkoop voedingsmiddel

  • er zijn vele manieren om eieren te bereiden. Je kunt ze rauw eten, als roerei, of gekookt en ze combineren met groenten als een volwaardige eiwitbron.

  • als je kiest voor biologische eieren dan ben je verzekerd van een product met een hoog gehalte aan omega 3 en dat deze antibioticavrij is!

Om erachter te komen of een ei nog vers genoeg is om te eten, hoef je deze alleen maar in koud water te leggen. Hoe meer de bolle kant omhoog komt drijven, hoe ouder het ei is. De luchtkamer in het ei wordt namelijk groter naarmate het ei ouder wordt.

Een kippenei is 2 á 3 weken houdbaar, gekoeld langer.

In Nederland worden er gemiddeld tussen de 185 en 190 eieren gegeten per persoon. Gewoon als ei, maar ook door het te verwerken in koek, gebak, pasta, beschuiten, mayonaise enz.

Een gemiddeld kippenei weegt rond de 66 gram. (het zwaarste Nederlandse kippenei woog 215 gram). De kleur van de schaal hangt samen met het ras van de kip.

Kippen met witte oorlellen leggen, over het algemeen genomen, witte eieren en kippen met roze oorlellen leggen bruine.

Mocht je getwijfeld hebben of eieren gezond voor je zijn of dat je ze beter kunt vermijden, dan hoop ik dat je nu het ei van Columbus gevonden hebt!! Het is een zacht eitje om eieren voor je geld te kiezen, maar beter een half ei dan een lege dop. Het is koek en ei en eigenlijk ook appeltje eitje. Het zal je geen windeieren leggen, dat is het hele eieren eten!!!


Uiteraard zijn de tips en adviezen in deze blog nooit een vervanging van medische zorg en dienen deze alleen ingezet te worden als hulpmiddel. Twijfel je over je gezondheid en eventuele bijbehorende klachten, raadpleeg dan altijd een arts of specialist op dit gebied.

Populairste blogs
Eerder geplaatst
Volg Pure Generaties
  • Grey Facebook Icon
  • Grey Twitter Icon
  • Grey Instagram Icon
bottom of page