Wat geef je je kindje(s) te eten als een 'healthyfood-mama'?


Toen ik (Kim) een paar maandjes zwanger was van Kick, begon ik mij al in te lezen over voeding voor kindjes. Daarnaast besprak ik met mijn moeder wat zij zou adviseren vanuit haar deskundigheid als orthomoleculair voedingstherapeut.

Een goed begin is op alle gebieden, dus ook qua voeding, nog altijd 't halve werk en zolang ik mag bepalen wat ik Kick voorzet is dit 'verantwoorde' voeding.

Wat hij hiervan wil opeten is zijn eigen keuze, hij mag van mij álles opeten wat ik 'm voorzet, maar is hij eerder verzadigd, dan is dat ook prima. Dat laatste komt bij Kick eigenlijk niet voor weet ik nu.. ;-) Zelf eet ik grotendeels biologisch, geen vlees, 'meukvrij' (geen e-nummers), (zoveel mogelijk) suikervrij en grotendeels via de orthomoleculaire denkwijze. Uiteraard maak ook ik af en toe een uitzondering in 't weekend of op vakantie! Voor mijzelf hou ik de balans aan van 80% verantwoord en 20% 'zondigen'. Voor Kick zijn voeding heb ik de volgende uitgangspunten genomen: - Biologisch of seizoensproducten van Hollandse bodem - Geen kant en klaar maaltijden (dus ook geen potjes!) - Geen e-nummers - Zo min mogelijk suikers - Gedoseerd tarwe-producten - Koemelkproducten minimaal, wel geitenmelkproducten - 'Volle' producten nooit light! - Voldoende gezonde vetten (lepeltje kokosolie of omega 3/6/9 door avondeten en avocado door 't fruit) - Qua drinken; water, thee

Voor jonge moeders (ouders) die dit lezen vind ik nog belangrijk om het volgende toe te lichten; vanuit 't consultatiebureau krijg je adviezen over de voeding van je kindje.

De adviezen die zij geven zijn volgens de 'schijf van 5' van het voedingscentrum.

Ik ben van mening dat de schijf van 5 niet zo'n goede keuze is qua voedingspatroon, dus ook niet voor Kick.

Ik volg qua opbouw van Kick z'n eten de orthomoleculaire denkwijze over voeding en daarnaast kijk ik goed naar zijn behoeften en overleg hier eventueel over met mijn moeder als ik twijfel.

Kick z'n darmen zijn vanaf het begin al erg gevoelig, dus hier heb ik extra rekening mee gehouden qua de verteerbaarheid van het voedsel dat ik hem aanbied. Inmiddels is Kick 21 maanden oud, maar ik ga met jullie nog even terug in de tijd hoe ik gestart ben met vaste voeding voor Kick: Kick z'n 1e hapje was groenten, omdat dat het belangrijkst is om te leren eten. Daarnaast is het vaak zo dat als je begint met fruit, een kindje dit verkiest boven de groenten.

Helaas ging deze mooie 'regel' al snel niet meer op bij Kick.

Hij vertikte het al snel om überhaupt nog een hapje te proberen. Alles aan hem gaf wel aan dat hij toe was aan vastere voeding. Toen ben ik toch maar gestart met fruit en daarnaast heb ik continue groenten aangeboden.

Uiteindelijk hebben we zelfs wat gemixt, blijkbaar had Kick dat echt nodig om het goed te leren eten! Tegenwoordig verkiest hij de avondmaaltijd echt boven fruit als hij zou moeten kiezen, dus geen nood aan de man als je deze 'regel' niet kan toepassen bij jouw kleintje.. Kick heeft tot 7,5 maand alleen maar groenten gegeten (welke groenten, daarvoor volg ik een lijstje uit de orthomoleculaire voedingsleer), daarna ben ik gestart met biologische speltpasta/biologische basmatirijst/zoete aardappel toevoegen. Ook probeerde ik destijds 'gewone' aardappel, maar vaker als 2x per week konden Kick z'n darmpjes dit nog niet verdragen. Dit is 'orthomoleculair' gezien ook wel logisch als je gevoelige darmen hebt, omdat de 'gewone' aardappel valt in de groep 'nachtschade' en zwaarder te verteren zijn.

Zoete aardappel bijvoorbeeld vult evenveel, maar is een groente, dus is voor veel kindjes (en volwassenen) een heel gezond en lekker alternatief! Vanaf 8,5 maand ben ik wat gekookte/gestoomde wilde zalm en gekookte biologische kip gaan toevoegen aan zijn avondeten, dit kon hij erg waarderen!

Een aantal weken later heb ik hier biologisch rundergehakt aan toegevoegd. Kick eet trouwens niet elke avond vlees of vis, hij heeft ook regelmatig een vegetarische dag. Dat wil zeggen dat hij alleen groenten en aardappels/rijst/pasta krijgt, vleesvervangers eet hij zelden (ikzelf ook) omdat daar vaak e-nummers, tarwe en soja aan zijn toegevoegd. Rond de leeftijd van een jaar gaf de arts/verpleegkundige van 't consultatiebureau aan dat Kick nu toch eigenlijk wel met de pot mee mag (moet) eten. Zelf heb ik hier een wat andere mening over. De leeftijd van 1 jaar vind ik vaak wat overschat, daarvoor mag je kindje bepaalde dingen nog echt niet hebben en na 't bereiken van de leeftijd van 1, mag ineens alles. Naar mijn mening is 't gewoon 't verstandigst naar je eigen kindje te kijken, heeft hij/zij net als Kick nog vrij lang gevoelige darmpjes, dan is een langzame opbouw qua voeding gewoon heel belangrijk! Momenteel eet hij wel 'met de pot' mee, maar als wij bijvoorbeeld nasi eten, dan haal ik een bordje eruit voor er wat pittige kruiden doorheen gaan. Tussen de middag eet Kick al vanaf 't begin af aan zelfgebakken speltbrood van opa Jan. Hierop smeren we roomboter en de ene keer geitenkaas of vega paté en toen hij wat ouder werd ook af en toe notenpasta (biologisch en suikervrij).

Van jam (toegevoegde-suikervrij) is hij tot op heden nog niet zo'n fan!

Vanaf een maand of 14 eet hij ook af en toe biologische gewone kaas, hij (z'n darmpjes) kan 't goed verdragen en vind het superlekker. Brood wisselen we af met (biologische spelt of quinoa) crackers en ook maak ik geregeld een zoete omelet voor hem, als papa vrij is worden er ook af en toe lekkere speltpannenkoeken gebakken, ook een favoriet van Kick (én mama!). De tussendoortjes die Kick krijgt: - Geitenyoghurt (ze adviseren vanuit het CB een bakje yoghurt na 't eten, maar vanwege de vertering van 't voedsel, kies ik ervoor dit tussendoor te geven of voor het slapen 's avonds.

Ga maar eens bij jezelf na; ik eet nooit een toetje direct na 't eten, dit ligt als een blok op mijn maag! Voor een kleintje kan dit ook zo voelen) - Fruit (in 't begin 1 fruitsoort per keer gepureerd en later gemengd, ook met avocado erdoor. Tegenwoordig wissel ik af; de ene dag een smoothie (hij is mega-fan van groene smoothies!) en de andere dag vers fruit - Koekje/rijstewafeltje/cracker/wortelchipjes/rozijntjes/spelt-soepstengels (biologisch, no-junk-promise, tarwe-vrij) - Muffin/bananenbrood/vijgenbrood/dadelbollen (ik bak vaak verantwoorde en lekkere tussendoortjes in 't voren, deze zijn ook goed in te vriezen!

In de zomer maken we ook weer lekker zelf banana-icecream, Kick heeft daar vorig jaar ook al af en toe een hapje van geproefd! Het ontbijt van Kick bestaat momenteel nog steeds uit een fles melk met biologische pap (ik meng biologische speltpap met granenpap zodat hij aan beide gewend is) en na de fles eet hij meestal nog 2 crackers (zonder beleg), wat spelt-stoeptegels of als ik ontbijtmuffins heb gemaakt smult hij hier lekker van.

Ook als ik een lekker warm havermout-ontbijtje uit de oven eet, eet hij lekker mee! Wat misschien ook nog interessant is om te vermelden, is dat Kick in zijn eerste maanden standaard 2x per dag een lepeltje vloeibare magnesium door z'n flesje kreeg. Dit hielp tegen de onrust die hij in z'n lijfje had.

Hij is er een meer ontspannen kindje van geworden. Ook als hij eens heftig reageerde op nieuw eten, is de oplossing een fles met wat magnesium erin en de darmkrampjes waren over!

Momenteel krijgt hij meestal nog een beetje in de yoghurt voor het slapen gaan, zo gaat hij lekker ontspannen de nacht in.

Verder geef ik hem uiteraard vitamine D, deze krijgt hij van 't merk Bonusan. Deze druppels zijn vrij van: mais, soja, gist, gluten, lactose, toegevoegde sacharose, conserveermiddelen, synthetische kleur-, geur- en smaakstoffen en GMO-vrij. Daarnaast zijn ze op basis van extra vierge olijfolie, wat zorgt voor een betere opname in zijn lijfje. Ook heb ik vitamine C voor hem wat hij in de wintermaanden extra krijgt. Deze Ascorbatenpoeder van 't merk Bonusan is in poedervorm en kun je dus zelf makkelijk doseren. Ook wanneer Kick in aanraking is geweest met een ziek kindje, kies ik ervoor hem extra vitamine C te geven om zijn weerstand een boost te geven.

<