• Kim!

"#KimenDaphneaandelentedetox"


Via de EkoPlaza mochten wij beiden een sapvastenkuur van Demeter testen en dat kwam op een super moment, want de lente is inmiddels aangebroken! De lente is bij uitstek het moment om te detoxen van alles wat wij in de winter tot ons hebben genomen en middels de detox om te schakelen naar een "lichter" eetpatroon.

De doos die wij kregen bestaat uit 7 flessen sap (1x zuurkoolsap, 3x groenten cocktailsap en 3x gemengd groentensap), (gistvrije) bouillonpoeder, lijnzaad en een instructieboekje.

De sappen zijn geperst uit vers geoogste biologisch-dynamische groenten.

Demeter maakt vanzelfsprekend geen gebruik van concentraat of suiker. Alle sappen in de sapvastenkuurbox zijn melkzuur gegist. Melkzuurvergisting van groenten stimuleert oa de spijsvertering en de uitscheiding van afvalstoffen (detoxen!)

Wat is sapvasten? Door oa verkeerde eetgewoonten kan onze spijsvertering overbelast raken. Ons lichaam kan dan onvoldoende de afvalstoffen afvoeren. Wanneer het lichaam teveel afvalstoffen opgeslagen heeft, kunnen gezondheidsproblemen ontstaan. Voorbeelden hiervan zijn; vermoeidheid, hoofdpijn, verkoudheid (slechte weerstand), hormoonproblemen en spijsverteringsklachten.

Sapvasten is een manier om de opgeslagen afvalstoffen kwijt te raken. Gedurende één of meerdere dagen eet je geen vast voedsel, drink je groentensappen, water en kruidenthee.

Waarom zou je gaan sapvasten? Als je je gezondheid in optimale vorm wil houden of als je bijvoorbeeld één van bovengenoemde klachten hebt, is het van belang om zo'n twee keer per jaar je lichaam te ontdoen van de opgeslagen afvalstoffen. Je geeft door alleen te drinken, je spijsverteringsorganen rust en je lichaam kan zichzelf dan reinigen. Na een sapvastenkuur/detox voel je je weer fit en energiek!

Is sapvasten voor iedereen aan te raden? Voor mensen die geen ernstige lichamelijke aandoeningen hebben en goed gezond zijn, is het verantwoord om zelfstandig te sapvasten. Twijfel je zelf of je gezondheid goed genoeg is om te sapvasten, neem dan contact op met je arts of een voedingsdeskundige/diëtist. In 't instructieboekje staat ook een korte vragenlijst, is één (of meer) van de antwoorden 'ja', dan kun je beter geen sapvastenkuur volgen of alleen onder begeleiding.

Sapvasten vergt echt doorzettingsvermogen en het is fijn en ook aan te raden, om dit samen met iemand te doen. Zo kun je ervaringen delen en 'trek' je elkaar door deze periode. De kuur zal alleen slagen (lees; je volgt exact de aanwijzingen en volbrengt het aantal sapdagen) indien je bewust kiest dat je dit 100% wil en ervan overtuigd bent dat 't goed is voor je lijf! Planning is erg belangrijk voor en tijdens een sapvastenkuur. Je past bijvoorbeeld je lichaamsbeweging aan en zorgt voor genoeg ontspanningsmomenten. In 't instructieboekje staan enkele bijwerkingen die kunnen optreden (hoofdpijn, duizeligheid) en wat tips hoe hiermee om te gaan.

De lengte van de sapvastenkuur bepaal je van te voren zelf. Als je kiest voor één dag, kun je dit gerust 3x per jaar doen. Dit is een milde reiniging van je lijf. Een grondige reiniging is een kuur van 7 dagen. Dit is aan te raden bij meerdere van bovengenoemde klachten. Een kuur van 7 dagen mag je slechts 2x per jaar doen met een tussenpozen van 6 maanden. Als je nog nooit een sapvastenkuur hebt gedaan, wordt aangeraden te beginnen bij 1 dag, met daarvoor afbouwdagen en daarna opbouwdagen. Tips hiervoor en wat je 't beste wel/niet kunt eten/drinken tijdens deze dagen staan in 't boekje.

Wij deden al één keer eerder samen een detox, maar dit is al enige tijd geleden en daarom besloten wij te gaan voor 2 afbouwdagen, 3 sapvastendagen en weer 2 opbouwdagen. Hoe ons dat is bevallen en wat we hebben gegeten en gedronken, lees je hieronder.

Kim:

1e afbouwdag -->

Start: Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

Ontbijt: Griekse yoghurt (0%) met een kiwi, een paar ongebrande/ongezouten nootjes, lijnzaad, hennepzaad en een scheutje 3/6/9 olie.

Lunch: Salade; veldsla, (gekookte) quinoa, paar stukjes avocado, komkommer, augurkjes, paprika, geraspte wortel met een sausje van; Griekse yoghurt, knoflook, peterselie, zeewier, olijfolie en als topping op de salade een handje pittenmix

Tussendoor: Fruitsalade

Avondeten: Quinoa met gestoomde boontjes en broccoli

Avondsnack: 3 lepels Griekse yoghurt met halve appel, kaneel, lijnzaad, paar nootjes, scheutje olijfolie

Update vd dag: Easy dagje qua voeding voor mij, vrijwel niet anders dan normaal behalve dat ik normaal wel iets van 'saus' op m'n avondeten heb en door m'n salade graag een eitje eet.

2e afbouwdag -->

Start: Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

Ontbijt: Griekse yoghurt met blauwe bessen, lijnzaad, hennepzaad, kokos en klein scheutje olijfolie

Lunch: Groene smoothie

Tussendoor: 1/2 sinaasappel en paar blauwe bessen

Avondeten: Gebonden (door zoete aardappel) gepureerde groentensoep gemaakt met gistvrije bouillon

Update vd dag: Erg goed te doen deze dag, gevoel dat ik normaal heb gegeten, alleen gelet op het minderen van tussendoortjes en maar 1 kop soep als avondeten.

1e sapdag -->

07:30 Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

08:00 100 ml zuurkoolsap

10:00 100 ml zuurkoolsap

12:00 100 ml zuurkoolsap

15:00 100 ml zuurkoolsap

17:00 100 ml zuurkoolsap

17:45 kopje gistvrije bouillon

19:30 100 ml zuurkoolsap

(Verder dronk ik gedurende de dag 2 liter water en zeker een liter kruidenthee)

Update vd dag: De zuurkoolsap vond ik echt ontzettend vies en gedurende de dag begon ik te kokhalzen als ik 't wou opdrinken en de misselijkheid bouwde zich op. Omdat ik ook wat 'draaierig' was aan 't eind van de middag en nog een paar uur alleen was met mijn zoontje, zette ik 't 'bonuskopje' bouillon op dat moment in. Om half 8 kreeg ik 't sap echt niet meer weg en dus de laatste niet meer genomen. Die nacht veel wakker gelegen van de misselijkheid/maagpijn, dus op een gegeven moment een powerstrip op de maagstreek geplakt en deze bracht 't tot rust. Opvallend vond ik dat mijn tanden/kiezen aan elkaar plakten de hele dag, ik denk dat dit door de melkzuurgisting komt.

2e sapdag -->

07:45 Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

08:15 100 ml gemengde groenten sap (oa biet/wortel)

10:45 100 ml gemengde groenten sap (oa biet/wortel)

12:30 100 ml gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat)

15:15 100 ml gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat)

17:50 100 ml gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat) + 1/2 theelepel gistvrije bouillonpoeder warm gemaakt

21:00 100 ml gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat) + 1/2 theelepel gistvrije bouillonpoeder warm gemaakt

(Verder dronk ik gedurende de dag 2 liter water en zeker een liter kruidenthee)

Update vd dag: Ik begon de dag met het gevoel of ik net 2 weken (buik)griep heb gehad, gelukkig zorgde de powerstrips voor verlichting in de maagstreek! De zuurkoolsap kon mijn lichaam duidelijk niet goed verwerken. Zuurkoolsap moet zorgen voor darmreiniging, maar bij mij kwam 't eerder bijna weer aan de verkeerde kant eruit. 'T kan zijn dat 't feit dat ik enkele 'reinigingsorganen' mis hierbij een rol speelt. Rond 't middaguur knapte ik echt weer helemaal op en kon weer genoeg drinken. Totaal geen hongergevoel en verder ook geen klachten meer.

3e sapdag -->

07:30 Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

07:45 100 ml gemengde groenten sap (oa biet/wortel)

10:15 100 ml gemengde groenten sap (oa biet/wortel)

12:15 100 ml gemengde groenten sap (oa biet/wortel)

15:00 100 ml gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat) + 1/2 theelepel gistvrije bouillonpoeder warm gemaakt

17:30 100 ml gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat) + 1/2 theelepel gistvrije bouillonpoeder warm gemaakt

21:15 125 ml (fles leeggemaakt) gemengde groenten cocktailsap (oa tomaat) warm gemaakt

Update vd dag: Vandaag sportte ik al vroeg en dit ging echt top! Wel zorgde dit energieverbruik voor een 'hongerborrel' tussen de middag. Verder voel ik mij topfit, geen klachten!

Opbouwdag 1 -->

Start vd dag: Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

Ontbijt: 4 eetlepels Griekse yoghurt (0%), theelepeltje hennepzaad, theelepeltje gebroken lijnzaad, scheutje olijfolie, 1/2 kiwi

Lunch: Beker gebonden (door zoete aardappel) gepureerde groentensoep gemaakt met gistvrije bouillon

Tussendoor: 2 quinoa-wafeltjes met klein beetje huttenkase, 2 plakjes komkommer en wat gemalen gedroogde zeewier

Avondeten: 1/2 kopje gebonden (door zoete aardappel) gepureerde groentensoep gemaakt met gistvrije bouillon + 2 quinoa-wafeltjes met tomaten-groentenspread, 2 plakjes komkommer en wat gemalen gedroogde zeewier

Snack: 3 kleine blokjes kaas

Update vd dag: Heerlijk om weer wat te kauwen, viel wel beetje zwaar af en toe, maar de zin in bijvoorbeeld kaas nam de overhand in mijn keuze voor toch nog een snackje 's avonds. Ik voel me ontzettend fit.

Opbouwdag 2 -->

Start vd dag: Pulse-8 + lauw water (voor meer info over de Pulse-8 klik hier)

Ontbijt: 5 eetlepels Griekse yoghurt (0%), 1/4 banaan, theelepeltje gebroken lijnzaad, theelepeltje hennepzaad, 1/2 theelepeltje gevijzelde gemengde nootjes, scheutje 3/6/9 olie

Lunch: van 2 eieren een hele dunne omelet gebakken; een wrapje! Deze belegd met: huttenkase, veldsla, komkommer, tomaat, avocado, snufje keltisch zeezout en gemalen gedroogde zeewier. Daarna oprollen.

Tussendoor: heel klein puntje vijgenbrood

Diner: courgette/wortel 'pasta' met lepeltje groene bio pesto en daar bovenop stukjes gebakken wilde zalm.

Update vd dag: Helemaal prima, lekker gegeten, wel wat grotere ogen dan maag! ;)

Conclusie (Kim) van 't sapvasten:

Ondanks dat ik de 1e nacht als lichamelijk zwaar heb ervaren, ga ik het in 't najaar nog eens herhalen, ik vond het vanaf de 2e dag heel prettig en de 'bakken' energie daarna werkt verslavend! De sapjes waren, uitgezonderd van de zuurkoolsap, erg lekker. De tip om 't te verwarmen met een beetje bouillonpoeder, vond ik heel fijn zo rond 't avondeten, net een mini-tomatensoepje. Ik raad een sapvasten/detox aan en ook zeker deze variant van Demeter via EkoPlaza! Deze kuur is echt niet duur €24,95 en als je 't zo 3 dagen doet net als wij, kun je er 2 keer mee!

Mam, wat heb jij anders gedaan of anders ervaren? Vindt jij het ook voor herhaling vatbaar?

Kim, wat had je het zwaar met dat zuurkoolsap he? Gek genoeg vond ik die helemaal niet vervelend, maar dat kan natuurlijk komen omdat ik het heerlijk vind om zuurkool te eten, ook rauw.

De hele kuur is mij heel goed bevallen, ik voelde me meer dan energiek en ik denk dat ik de volgende keer er (als het weer zo goed gaat) gewoon 7 dagen van maak.

Van vroeger kan ik me herinneren dat ik ook wel eens een rauwkostkuur heb gedaan en dat ik mij toen ook zo puur en zo gezond voelde. Mooi dat dat op deze leeftijd ook gewoon in korte tijd kan.

Het eetpatroon dat jij beschrijft is ook ongeveer de mijne, fijn dat jij dat al beschreven hebt haha.

Supergaaf van de Ekoplaza dat ze jou als winnaar aanwezen voor deze sapkuur en dat ik er ook zomaar eentje cadeau kreeg!

Ik ben fan en kan deze (meer dan) zuivere kuur zeker aanraden!!!

Liefs, Kim & Daphne

#detox #lente #2xperjaar #sapvasten #gezondheid #ontgiften #zuurkoolsap #groentensap #bikiniproof #zomer #herfst

894 keer bekeken
  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

© 2016 by PURE GENERATIES

PRIVACYVERKLARING!

 

 

PURE GENERATIES:

 

Kim Moorman

Daphne van Wietmarschen

(06-42269404)

Gerst 6

7623 HJ Borne