• Kim!

Hoe doen de "pure generaties" dat nou, "ontspannen"?


Letterlijke betekenis: 'het wegnemen of verminderen van spanning of een lichte, aangename bezigheid voor lichaam of geest' Nou ik heb het nodig op z'n tijd hoor die 'lichte aangename bezigheid voor lichaam en geest'! En nog belangrijker; ik gun dat mezelf ook.

Want natuurlijk als je 10 mensen hiernaar vraagt, zullen 9 mensen zeker antwoorden dat ze een beetje ontspanning kunnen gebruiken, maar wie van die 9 maakt echt even tijd vrij voor zichzelf? Ik denk dat 't merendeel zich er een voorstelling van kan maken hoe mijn dagen eruit zien met een zoontje van 16 maanden, maar voor wie dat niet zo 1,2,3 lukt, een grove opsomming: We starten de dag als we geluk hebben om half 7, een schattig klein mannetje begint dan en voor de rest van de dag (echt!) te roepen 'mama mama' en 'hebben', helaas kan ik 't volume hiervan niet beschrijven, maar dat gaat niet zachtjes, verder ben ik de hele dag eten aan 't maken of pakken (we bereiden veel voor) want door de lichamelijke activiteit van zo'n klein mannetje verbrandt hij veel, het is continue een chaos is huis (en ja hoor daar gaat weer een inhoud van een kast op de grond!), alles wat je denkt even rustig te kunnen doen (was, vaatwasser etc) daarbij wil hij helpen en helaas heeft hij nog niet de kwaliteiten van een echt goede 'helper' (ook Nina mijn hulphond is soms wat in verwarring 'moet ik die was niet uit de wasmachine halen'), even stilzitten is lastig want dan krijg je een puzzel/boek/mand met blokken op je schoot, met daarbij weer 'hebben' wat bij hem een uitgebreide betekenis heeft en nu dus inhoudt; 'spelen mama', lichamelijk moet ik rust nemen (plat liggen) meerdere malen per dag, dan gaat hij heel lief even zelf spelen, maar nadat hij alles uit de kast/kist/keukenkastjes heeft getrokken, komt hij mama aaien en kusjes geven, echt ontzettend schattig, maar echt rustig liggen is soms lastig! Jullie begrijpen dat ik bovenstaande een tikje (echt maar een heel kleintje) extreem neerzet, maar even iets voor mezelf doen of vooral even niks doen, zit er op de dagen dat ik alleen met hem ben er niet in. Dan lig ik om lichamelijk alles weer tot rust te laten komen en even op te laden en dan gaan we weer! Echt ontzettend genieten hoor mensen en 't is 't liefste kind dat bestaat, maar voor een lichamelijk en geestelijk/emotioneel 'sensitief' persoon (met prikkelgevoeligheid) als ik ben, heb je soms gewoon stilte nodig en tijd om de dingen te doen wat je 't allerliefste doet (alleen!). Ontspanning komt voor mij als Kick in bed ligt, op oppasdagen of als papa een dagje vrij is, natuurlijk ben ik wel vaker ontspannen als ik bijvoorbeeld rustig zit te puzzelen met Kick, maar voor mij is ontspanning waarvan ik weer oplaad, een ander soort ontspanning. Hieronder een rijtje van dingen die ik doe ter ontspanning: - Een heerlijk (biologisch) theetje zetten in een mooi kannetje met een mooi kopje en daarbij uiteraard een stukje (biologische) pure chocolade --> Vooral 't mooie kopje/kannetje zijn dingen waardoor ik echt kan genieten van dat moment! - Blogs schrijven --> mijn gedachten opschrijven en ook nog wetende dat mensen 't leuk vinden om 't te lezen, daar laad ik echt van op! - Knuffelen met Nina --> dit doe ik uiteraard ook tussendoor, maar uitgebreid knuffelen en masseren van Nina dat doe ik op momenten dat Kick er niet bij is, dan is 't quality-time voor de girls. - TV kijken --> overdag kijk ik nooit tv of ik moet ziek zijn, 's avonds vind ik 't wel echt even leuk om een mooie serie te kijken (samen met Jan), maar ook van een simpele tv-show kan ik genieten. - Kook en lifestyle boeken doorbladeren --> inspiratie opdoen en dingen lezen van mensen die net zo met gezondheid bezig zijn als ik vind ik heerlijk! - Kaartjes/brieven lezen/schrijven --> er zijn een paar mensen waar ik geregeld leuke post mee uitwissel, soms lange brieven met kleine cadeautjes erbij en soms een 'simpel' kaartje, maar zo heerlijk om gedachten uit te wisselen en mooie dingen te sturen. Geen verplichtingen, maar gewoon wanneer je zin en tijd hebt. - Voorstelling/theatershow/concert bezoeken --> wanneer 't nieuwe seizoen van start gaat kijken m'n moeder en ik waar we leuk vinden om naartoe te gaan en bestellen dan op diverse locaties kaartjes. De data zijn meestal lekker verspreid en zo hebben we 't hele jaar om ons erop te verheugen en geregeld een avondje samen uit. Ook samen met Jan plan ik geregeld een avondje uit(eten) en af en toe een nachtje samen weg, ook daar laad ik enorm van op. - Bedenken wat ik allemaal ga eten --> echt ik moet er zelf om lachen als ik 't opschrijf, maar dit is echt een hobby van mij! Ik bedenk mijn ontbijtjes in 't voren, bedenk wat ik bijvoorbeeld ga bakken (dat is ook echt ontspannen voor mij!) als ik een dag voor mezelf heb en samen met Jan bedenken we 't eten ook vooruit. Heerlijk om daarover na te denken en jezelf tijd te gunnen om de dingen uit te zoeken die je weer meer energie geven! Daarnaast zorgt dit 'plannen/bedenken' er ook in praktische zin voor dat ik gedurende de dagen meer ontspannen ben. - Ademhalingsoefeningen --> jarenlang heb ik samen met mijn coach (en tevens klassiek homeopaat) begeleide meditaties en sessies met ademhalingsoefeningen gedaan. Dit had en heb ik echt nodig om in goed contact met mijn lichaam te blijven. Tegenwoordig doe ik dit zelfstandig met alle kennis die zij aan mij heeft overgebracht. - Mezelf een extra powerstrips gunnen --> ik zet de powerstrips niet alleen in als natuurlijke pijnstiller, maar ook ter ontspanning en om weer in mijn kracht te komen. Hiervoor plak ik een hele strip op mijn onderrug, echt heerlijk als je al binnen een kwartier 't verschil voelt. Dit zijn wel de belangrijkste dingen en die eigenlijk zo normaal lijken, maar voor mij heel belangrijk zijn om weer tot mezelf te komen en de drukte van de dagen aan te kunnen. In mijn situatie blijft 't altijd plannen om bijvoorbeeld een uitje te kunnen maken, want daar moet ik echt overdag rekening mee houden (en Jan bijvoorbeeld ook door eerder thuis te komen, of extra taken op zich te nemen), maar toch is er hier (door ervaring) nu een goed evenwicht in, waardoor dit echt wel ontspanning is voor mij. Nadat ik dit alles zo overdacht en opgeschreven heb, ben ik wel enorm benieuwd wat mijn moeder nou voor dingen doet ter ontspanning? Zijn dat nou hele andere dingen dan die ik doe en heeft zij nog goede tips voor deze jonge moeder?

'Ontspannen= het wegnemen of verminderen van spanning of een lichte, aangename bezigheid voor lichaam of geest'

Het grappige is, lieve Kim, dat wat voor mij ontspanning is, bij jou inspanning betekent en dan praat ik over het nu hoor, niet vroeger toen ik ook een gezin met kleine kinderen had.

Als jouw 'Pietje Bell' hier over de vloer loopt dan voelt dat voor mij als vrijheid...vrijheid van werken, vrijheid van sociale verplichtingen, vrijheid van welke druk dan ook.

Terwijl het uiteraard geen lichamelijke ontspanning is hoor zo'n peuter om je heen, ik ren me een rotje, probeer alle gevaren te voorkomen, ben politieagent, loop uiteindelijk in afstand 1 km en leg toch 3 km af, loop de hele dag gebukt en verbaas me erover hoe vlug ik best nog ben.

In mijn hoofd ben ik vrij en kijk ik die dag door kinderogen naar de wereld om mij heen.

Ontspanning vind ik in mijn werk, mensen gezondheid brengen door uit te leggen wat voeding voor ze kan betekenen, het mooiste beroep wat ik tot nu toe gedaan heb. Ik ben eigen baas, heb een heerlijk kantoor in huis en als ik niets wil doen, doe ik niets...als ik zin heb om even buiten te zitten dan ga ik even buiten zitten en geniet ik daarvan met volle teugen.

Mijn telefoon brengt mij ook ontspanning, ik vind het heerlijk om facebook te volgen, lekker bij te lezen...even appen met jou...nieuweblogs maken, recepten delen, ideeën opdoen...soms is het wel een verslaving, dat geef ik toe hoor, maar zolang het mij ontspant laat ik het gebeuren.

Lekker een zelf samengesteld theetje drinken, muziekje aan, even een praatje met een vriendin en de slappe lach hebben, bedenken wat we gaan eten, even wandelend naar de supermarkt, een avondje uit plannen....allemaal dingen die nu voor ontspanning zorgen terwijl dit in mijn jongere jaren echt niet zo was hoor.

Ik heb door schade en schande geleerd dat het heel belangrijk is om te genieten van het moment, NU komt niet meer terug...en daarbij dankbaar te zijn dat we het zo goed hebben met z'n allen.

Dát zou ik je ook graag mee willen geven lieve Kim, dat ondanks de drukte van een jong gezin met alle verplichtingen die daarbij horen je het NU niet voorbij gaat en zelfs kunt lachen als alles in het honderd loopt.....ook al zie ik als trotse moeder dat je dat heel goed af gaat hoor. xxx

#ontspanning #genieten #oppassen #knuffelen #slappelach #wandelen #relaxen

0 keer bekeken
  • Facebook Social Icon
  • Instagram Social Icon

© 2016 by PURE GENERATIES

PRIVACYVERKLARING!

 

 

PURE GENERATIES:

 

Kim Moorman

Daphne van Wietmarschen

(06-42269404)

Gerst 6

7623 HJ Borne

 

 

DO PG logo RGB.JPG